Využívajte mozog naplno Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
15. 02. 2009

Využívajte mozog naplno

Rozdával Východ, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – kárová osmička

Ako sa rozdanie hralo: Predstavte si, že ste hlavný hráč s kartami juhu. Necháte Východu prvý zdvih na kárového dolníka, ale zoberiete esom, keď pokračuje károvým kráľom. Vynesiete pik, Západ dá malú a vy sa musíte rozhodnúť, či pridáte zo stola dolníka alebo kráľa.

Keď predpokladáme, že nemôžete vidieť karty Východu a Západu, ako by ste sa rozhodli o zahraní sprájneho piku zo stola? Nepovedzte iba "budem hádať". Pomyslite, ako bláznivo by to znelo návšetvníkovi z inej galaxie! Ak využívate mozog naplno, budete vedieť správne zahranie bez hádania.

ROZMÝŠĽAJTE O VÝCHODE

Porozmýšľajte o kartách Východu. Už viete, že začínal s K-Q-J v kárach. Plánujete urobiť tromfový impas, keďže dúfate, že Východ má srdcového kráľa. Takže viete o 9 honérových bodoch v ruke Východu.

Môžete dokonca predpokladať, že Východ má aspoň dolníka v trefoch. Ak by mal Západ trefy vedené Q-J alebo Q-J-10, mohol by vyniesť trefovú dámu namiesto károvej osmičky.

Ak by Východ mal k tomu ešte pikové eso, určite by namiesto pasovania otvoril licit. Ak by Východ mal pikové eso, potom Západ bude mať srdcového kráľa, takže záväzok sa splniť nijako nedá.

Vaša najlepšia šanca je hrať na pikové eso u Západu, a preto zahráte zo stola pikového kráľa. Zvyšok je ľahký.

Ak pristane vesmírna loď zo vzdialenej galaxie na Zemi, návštevníci môžu byť sklamaní našou inteligenciou, možno pretože priemerný človek využíva len malú časť svojho mozgu. Je len na bridžových hráčoch aby ukázali, že mozog možno využívať aj naplno.