Prenechajte zdvih a zabráňte šnapu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
08. 02. 2009

Prenechajte zdvih a zabráňte šnapu

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Východ zobral zdvih srdcovým kráľom a vyniesol kárového dolníka (úplne jasné, že je to singl). Východ videl, že rutinná obrana mu dá len dve srdcia a jeden pik. Najlepšia šanca na porazenie záväzku je hrať na kárový šnap.

Juh videl, čo by sa stalo, ak by hral rozdanie normálne. Východ by zobral prvý tromfový zdvih esom a vyniesol by malé srdce k dolníkovi Západu. Potom by Západ vyniesol káro a šnap Východu by záväzok porazil.

JEDINÁ ODPOVEĎ

Jediná odpoveď na túto obranu bola zabrániť Východu, aby dostal na výnos svojho partnera. Keďže vstup Západu bol v srdciach, Juh musel zamedziť strate druhého srdcového zdvihu. Juh si mohol dovoliť stratiť zdvih v niektorej inej farbe, ak by tým odoprel Západu srdcový zdvih.

Keď sa Juh pozrel na rozdanie v tomto svetle, čoskoro videl najlepší plán. Po získaní kárového zdvihu Juh začal hrať trefy. Východ šnapol tretie kolo trefov, aby zabránil odhodenie, ake Juh bol dosť bystrý a nenadšnapol. Namiesto toho odhodil svoje druhé srdce.

Toto dalo Východu "nepotrebný" zdvih v tromfoch, ale zabránilo mu to vyniesť srdce k dolníkovi partnera. Východ nikdy nedostal svoj kárový šnap a preto Juh svoj záväzok splnil.

Keď dávate dobrovoľne nepotrebný zdvih súperovi, mali by ste mať dobrú myšlienku, ako získať zdvih naspäť. Spravidla dávate zdvih v jednej farbe tak, že zároveň zabránite odovzdaniu zdvihu v inej farbe.