Reprezentačný kódex Tlačiť E-mail
17. 04. 2008

Kódex slovenskej bridžovej reprezentácie

Základnou myšlienkou, na ktorej je postavený kódex slovenskej bridžovej reprezentácie, je fair play. Fair play je ústredná a primárna súčasť úspešnej propagácie, rozvoja a pestovania každého športu. Z fair play majú prospech jednotlivci, družstvá, športové organizácie a celá spoločnosť. Fair play je jediná cesta k istému víťazstvu, lebo kto hrá čestne, vždy víťazí. Cieľom kódexu slovenskej bridžovej reprezentácie je rozvíjať kvality jednotlivca v prospech výsledkov kolektívu: reprezentácie Slovenskej republiky. V rámci týchto cieľov kódex určuje práva a povinnosti všetkých zložiek SBZ podieľajúcich sa na formovaní, tvorbe a hre reprezentačného družstva.

Predsedníctvo Slovenského bridžového zväzu (P-SBZ)

P-SBZ ako centrálny orgán riadiaci slovenský bridž má nenahraditeľnú úlohu pri tvorbe reprezentačného družstva. Základným mottom práce P-SBZ v tejto oblasti je transparentnosť. P-SBZ sa pritom angažuje hlavne v nasledovných oblastiach:

  • určenie podujatí a súťaží pre reprezentačné kolektívy pre daný rok z dostatočným predstihom a z akceptovateľnou presnosťou
  • určenie podmienok pre výber reprezentácie
  • P-SBZ môže túto právomoc (celú alebo jej časť) delegovať na špeciálny odborný orgán alebo na niektorú osobu, ktorá ju získa po splnení stanovených (súťažných) podmienok
  • tvorba ekonomických podmienok pre reprezentáciu. Rozdelenie nákladov na náklady hradené P-SBZ a náklady hradené hráčmi. Určenie počtu sprievodných osôb (vedúci výpravy, nehrajúci kapitán, skórer, atď) a výšky hradených nákladov u týchto osôb.
  • realizuje všetky potrebné úkony z organizátormi súťaže pre zaistenie účasti reprezentácie
  • vyhodnocuje záverečnú správu z každého reprezentačného podujatia a pokiaľ sú v správe navrhnuté opatrenia, tak k nim zaujme verejné stanovisko.
  • každoročne vyhodnocuje proces vytvárania reprezentačného družstva a z vyhodnotením oboznamuje slovenskú bridžovú verejnosť na stránkach SBZ.

Základné kritériá nominácie

Najsledovanejším krokom pri výbere reprezentačného družstva je rozhodnutie o nominovaní príslušných hráčov na dané podujatie. Záverečné rozhodnutie o nominácii realizuje alebo P-SBZ alebo vopred určený (viď vyššie) odborný orgán alebo jednotlivec, pričom ich rozhodnutie by malo byť opreté predovšetkým na odbornosti a nestrannosti. Pri nominácii sa zároveň uplatňuje nasledujúca kľúčová hierarchia dôležitosti:

  • I. družstvo
  • II. pár
  • III. hráč.
Popri štandardných atribútoch (herná úroveň, stabilita výkonnosti, športové správanie, spoločenské vystupovanie) sa potom pri výbere do reprezentácie berú do úvahy nasledujúce faktory:

  • posúdenie vhodnosti nominácie páru z hľadiska kompaktnosti celého družstva
  • posúdenie vhodnosti nominácie páru z hľadiska snahy poskytnúť šancu každému kvalifikovanému hráčovi (echo princípu, že na reprezentáciu nemá nikto monopol)
  • nominácie sú platné len pre nominovaný pár, ale nie pre jeho jednotlivých hráčov. Ak sa niektorý z nominovaných hráčov nemôže z nepredvídaných príčin súťaže napokon zúčastniť, tak stráca právo účasti aj jeho partner. Ak pre danú súťaž boli uvedení náhradníci, tak v takomto prípade automaticky získavajú právo účasti na danom podujatí. Ak náhradníci neboli nominovaní, tak sa nominačný proces pre túto súťaž opakuje, pričom o účasť sa môže uchádzať aj hráč, ktorý v predošlej nominácie stratil právo účasti spôsobom vis major.
  • posúdenie výsledkov dosiahnutých v reprezentácii pri predošlých reprezentačných akciách, posúdenie výsledkov dosiahnutých pri kvalifikáciách do reprezentácie, posúdenie výsledkov dosiahnutých na špičkových bridžových súťažiach, športová a spoločenská reputácia hráčov pri týchto akciách.

Nehrajúci (hrajúci) kapitán

Tzv. NPC (alebo PC) je centrálnou osobou reprezentačného družstva. V prípade NPC (nehrajúci kapitán) ide o osobu určenú na základe kompetencií P-SBZ, čiže nespadajúcich pod členov reprezentačného družstva. V prípade PC (hrajúci kapitán) ide o osobu volenú alebo potvrdenú kolektívom reprezentačného družstva. Nosnou charakteristikou práce tejto osoby je zodpovednosť.

NPC (alebo PC) počas prípravnej fáze účasti reprezentácie na danom podujatí má tieto úlohy:

  • zodpovedá za komunikáciu medzi členmi reprezentačného družstva a P-SBZ
  • zodpovedá za organizáciu tých zložiek účasti reprezentácie na danom podujatí, ktoré nie je potrebné koordinovať z organizátorom podujatia prostredníctvom P-SBZ (ubytovanie, cesta, herná príprava, atď).
  • zodpovedá za prípravu a dodanie licitačných systémov organizátorovi súťaže.
  • taktiež zodpovedá za tie body, ktoré nie sú prípadne súčasťou predošlého výpočtu bodov a zároveň nie sú ani súčasťou povinností P-SBZ (tzv. dievča pre všetko).


NPC (alebo PC) má počas súťaže nasledujúce práva a povinnosti:

  • rozhoduje o nasadení párov do konkrétneho zápasu. Štandardne pritom vychádza z princípu hernej rovnosti párov. Pokiaľ princíp hernej rovnosti podľa jeho úsudku vedie ku výrazne horším výsledkom družstva, je právom NPC (alebo PC) sa od neho odchýliť, ale pomer medzi najväčším a najmenším počtom odohraných rozdaní nesmie byť vyšší ako 2:1.
  • realizuje potrebné kroky pre registráciu nasadenia hráčov v jednotlivých zápasoch. Nesie zodpovednosť za oneskorenú registráciu a za každú oneskorenú registráciu majúcu následkom sankcií organizátora vplyv na počet získaných VP bude penalizovaný adekvátnou pokutou.
  • pokiaľ sú k dispozícii všetci hráči nominovaní na dané podujatie a pokiaľ neexistuje objektívny dôvod (napríklad choroba), tak nepripustí nasadenie iných kombinácii hráčov v pároch než aké boli originálne nominované.
  • za disciplinárne priestupky hráčov (napríklad oneskorený príchod k zápasu) penalizuje hráčov adekvátnou pokutou.
  • rozhoduje o prípadných odvolaniach sa voči rozhodnutiu rozhodcu a na finančné krytie odvolania používa zdroje získané potenciálnymi pokutami.

NPC (alebo PC) po skončení súťaže:

  • do 30 dní vypracuje pre P-SBZ cestovnú správu venovanú nákladom na cestovné, ubytovanie a iné nutné náklady spojené s pobytom reprezentácie na danom podujatí.
  • do 30 dní vypracuje pre P-SBZ správu o účasti reprezentácie na danom podujatí. Správa musí obsahovať všetky výsledky družstva a jeho umiestnenie. Správa musí obsahovať výpočet majstrovských bodov za danú súťaž (ak taký nárok existuje). Správa by mala obsahovať aj hodnotiace úsudky hernej výkonnosti jednotlivých párov na danom podujatí. Súčasťou správy by mali byť aj návrhy technického a organizačného charakteru zamerané zvýšenie účinnosti tvorby reprezentačného družstva, jeho prípravy a výkonnosti.

Práva a povinnosti reprezentanta

Elementárnou povinnosťou každého reprezentanta je znalosť a dodržiavanie medzinárodných bridžových pravidiel, disciplinárneho poriadku, pravidiel obliekania a antidopingových regulácií. Reprezentanta popri nevyhnutnej snahe o najlepší výkon a vzorné etické správanie charakterizujú nasledovné princípy: športová kultúra a rovnosť.

V rámci športovej kultúry:

  • bude nomináciu chápať ako poctu, ale zároveň aj ako záväzok spojený s mnohými povinnosťami a ich plneniu sa bude venovať s maximálnym úsilím
  • bude sa aktívne venovať plneniu povinností vyplývajúcich z nominácie (úhrada finančných vkladov, príprava licitačného systému, účasť na tréningoch a prípravných súťažiach )
  • bude sa aktívne podieľať na vytvorení a udržiavaní športového ducha v družstve.
  • bude rešpektovať podmienky pre účasť vytvorené prostredníctvom P-SBZ a bude rešpektovať rozhodnutia NPC (alebo PC) počas prípravy na súťaž ako aj na samotnej súťaži.
V rámci princípu rovnosti:

  • sa podieľa rovnakým podielom ako ostatní hráči na financovaní účasti na danom podujatí a svoj podiel na nákladoch uhradí v stanovenom termíne
  • vyhne sa takým krokom, ktoré by ho sociálne a spoločensky vymedzovali oproti ostatným hráčom a členom družstva (ubytovanie, cesta, stravovanie, po zápasové analýzy, atď).
  • odmietne akékoľvek individuálne alebo čiastočne kolektívne sponzorovanie niektorých hráčov, ktoré následne stavia nesponzorovaných hráčov z finančného hľadiska do nerovného postavenia
  • vyhne sa (iným, tu nedefinovaným) individualistickým alebo egoistickým krokom, ktoré porušujú princíp rovnosti a môžu ohroziť morálku a následne aj výkonnosť družstva.
  • má právo na poskytnutie všetkých informácii, ktorými disponuje ľubovoľná zložka P-SBZ alebo NPC (alebo PC) alebo iný člen družstva, pokiaľ sa táto informácia týka priamo alebo nepriamo reprezentačného družstva.

Záver

Všetky osoby, ktoré vyslovili súhlas s týmto dokumentom, sa zaväzujú, že budú tento dokument interpretovať v rámci zdravého rozumu (common sense) a že odmietnu každú interpretáciu, ktorá bude vychádzať z prípadných nepresných alebo nedostatočných formulácii tohto dokumentu alebo z nepredvídania niektorej situácie. Vyslovením súhlasu s týmto dokumentom sa konkrétne osoby zaväzujú ku dodržiavaniu tohoto kódexu a zároveň rešpektujú, že v prípade porušenia ich záväzkov znižujú v budúcnosti svoje šance na nomináciu do reprezentácie. To sa samozrejme prinajmenej v rovnakej, ale skôr vo väčšej miere týka tých osôb, ktoré vyslovenie súhlasu s týmto dokumentom odmietnu.

Vypracoval: Eduard Velecký,NPC

Doba platnosti: predbežne rok 2008. Predlžené na rok 2009. Predlžené na neurčito.

Dátum vypracovania: 18.apríla 2008.