Fér výmenný obchod pomáha hlavnému hráčovi Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 02. 2009

Fér výmenný obchod pomáha hlavnému hráčovi

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcového kráľa. Priemerný hráč by zobral srdcovým esom na stole o poobzeral by sa, čo urobí ďalej. Zaželajme mu veľa šťastia, ale tento záväzok práve prehral.

Východ sa dostane skôr či neskôr na zdvih vysokým károm a vynesie pikovú dámu. Juh stratí dva piky a svoj záväzok. Môže byť rád, ak nestratí nič viac.

Všetci už teraz vieme, že Juh musí nechať, aby Západ získal nepotrebný zdvih srdcovým kráľom. Keď ešte náhodou neviete prečo, verte, že to má dobrý dôvod.

ZÁMENA ZDVIHOV

Najlepšia šanca Západu je vyniesť v druhom zdvihu káro. Hlavný hráč zoberie esom na stole a zahrá eso srdcové, na ktoré zahodí z ruky svoje druhé káro. V skutočnosti urobil obchod: odovzdal súperom "zbytočne" srdcový zdvih, ale obral ich o kárový zdvih.

Teraz Juh šnapne káro, stiahne tromfové eso a vynesie tromf k deviatke na stole. Šnapne ďalšie káro a vynesie tromf k dáme stola.

Teraz už súperi nemajú tromfy a hlavný hráč si môže odohrať tri vypracované kára stola, na ktoré zahodí z ruky tri piky. Západ napokon získa jeden pikový zdvih, ale záväzok je doma.

Ak máte v nejakej farbe v ruke singla a na stole napríklad dubl eso, nemusíte v nej odovzdať zdvih. Môže byť fakticky ťažké vymyslieť príčinu, prečo takýto zdvih nechať súperom. Ak tým však iba zameníte stratový zdvih za iný stratový zdvih a zároveň zabránite, aby zdvih dostal nebezpečný súper, to je naozaj dobrý obchod.