Presný otvárací licit pomáha nepriateľovi Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
31. 01. 2009

Presný otvárací licit pomáha nepriateľovi

Rozdával Východ, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – srdcový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcového dolníka, ktorý zobral zdvih. Pokračoval desiatkou srdcovou, neuvedomiac si, že zmena na károvú desiatku by bola pre obranu oveľa výhodnejšia.

Juh zahral v druhom zdvihu zo stola malé srdce a šnapol v ruke. Spočítanie bodov odhalilo fakt, že na svoje otvorenie Východ musí mať oboch chýbajúcich kráľov, obidve esá aj dámu, aby mal 16 bodov.

Juh vyniesol tromf k dolníkovi šnapol srdce. vyniesol ďalší tromf k dáme a vrátil malý tref. Východ musel zahrať malú, keďže zahranie esa by dávalo hlavnému hráčovi dva trefové zdvihy. Preto Juh zobral zdvih trefovým kráľom.

ZAUJÍMAVÝ NÚTENÝ VÝNOS

Hlavný hráč sa na stôl dostal tretím tromfom a vrátil srdcovú dámu. Východ dal eso a Juh zahodil trefovú osmičku. Východ teraz nemohol urobiť bezpečný výnos.

Ak by Východ zahral trefové eso, Juh šnapne, prejde na stôl károm aby zahodil stratovú kartu na trefovú dámu. Ak by Východ vrátil malý tref namiesto esa, Juh by zahodil káro hneď.

Východ sa z toho pokúsil dostať vynesením károvej dámy, ale hlavný hráč tento zdvih nezobral. Teraz by ďalšie káro dalo stolu voľný impas, a zmena na trefy by bola tak fatálna ako predtým.

Otvárací licit jeden bez tromfov, ukazujúci 16 až 18 bodov vo vysokých kartách je tak presný, že partner môže obyčajne hneď povedať, či licitovať čiastkový záväzok, hru alebo slem. Príležitostne je však táto presnosť nevýhodná.