Inteligentná zohrávka prekonáva nebezpečenstvo Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
27. 01. 2009

Inteligentná zohrávka prekonáva nebezpečenstvo

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – trefová deviatka

Ako sa rozdanie hralo: Juh zobral prvý zdvih trefovou desiatkou a inštinktívne vrátil tromf. Takto z nás inštinkty robia trúby.

Západ zobral a vrátil svoj druhý tref. Keď Západ vzal svoj druhý tromfový zdvih, vyniesol malý pik k esu partnera. Východ samozrejme vrátil tref a šnap Západu porazil záväzok.

Juh mal podniknúť opatrenie proti šnapu. Šnap by nebolel, keď by Západ začínal s A-4 alebo K-4 v tromfoch, a podľa licitácie je nepravdepodobné, že začínal so singl štvorkou.

Veľké nebezpečenstvo je, ak má Západ všetky tri tromfy. Juh môže urobiť veľmi málo v prípade, že Západ má singl tref. Je však dosť času na prekonanie nebezpečenstva, ak Západ začínal s dvoma trefami.

PRERUŠENIE KOMUNIKÁCIE

Juh by mal zobrať prvý tref na stole a hneď vyniesť pik. Toto preruší komunikáciu medzi Západom a jeho partnerom.

Ak sú piky Východu vedené kráľom, možno nenaskočí a vtedy Juh unikne, aj ak otvárací výnos Západu bol singl tref.

Tak ako karty ležia, pik zoberie vstup z ruky Východu skorej, než je jeho partner pripravený šnapnúť tref. Juh potom môže bezpečne vytromfovať, lebo Západ nemôže dostať šnap.

Inteligencia sa niekedy definuje ako schopnosť prispôsobiť sa na prekonávanie nezvyčajných nebezpečenstiev. Myslím, že touto témou sa treba zaoberať, keďže mnohí bridžoví hráči sa púšťajú do zohrávky inštinktívne a nie inteligentne.