Keď ste v ťažkostiach, skúste fintu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
27. 01. 2009

Keď ste v ťažkostiach, skúste fintu

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Ten, kto nečíta rozprávky, ocitne sa nakoniec v žalúdku vlka. Zoberie prvý zdvih trefovou dámou, vytromfuje a potom vynesie pikového kráľa.

Západ zoberie pikové eso a vidí, ako jeho korisť uniká. Jeho jediná nádej je zobrať hneď tri kárové zdvihy, preto zahrá kárové eso, potom károvú dámu a malé káro ku kráľovi partnera. Mňam-mňam, neobratný bridžový hráč je pre vlka dobrá pochúťka.

AKO HRÁ HRDINKA

Červená čiapočka si nemôže byť vôbec istá, že unikne. Zoberie prvý zdvih trefovým esom, aby presvedčila Západ, že Východ má trefovú dámu. Potom naša hrdinka vytromfuje esom a dámou a vynesie zo stola pik ku kráľovi v ruke.

Západ zoberie pikovým esom a vidí, že záväzok sa dá poraziť, aj keď Juh má kárového kráľa. Netreba hrať kára hneď, keďže Západ môže dostať svojho partnera trefovou dámou do výnosu, aby podohral kárového kráľa.

Západ vynesie malý tref, po čom Červená Čiapočka zoberie zdvih trefovou dámou, odohrá pikového dolníka a na stôl sa dostane tromfom, aby zahodila dve kára na dámu a desiatku pikovú.

Ak dokážete myslieť dostatočne rýchlo, pečený vlk je celkom dobrá pochúťka.

Červená Čiapočka by bola dobrý hráč bridžu. Nepustila sa na panický útek ku dverám, keď zbadala vlka v babičkinej posteli. Dovtedy viedla s vlkom sladké reči, pokým jej vlk neumožnil utiecť. Rovnaká technika sa môže použiť na mnohé bridžové rozdania.