Pochybné zásahy pomáhajú súperom Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
27. 01. 2009

Pochybné zásahy pomáhajú súperom

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Predstavte si, že hráte tento záväzok bez zásahu Západu. Keď budete rozohrávať trefy, ponesiete tref k esu a vrátite tref k dáme. Tento zdvih zoberie Západ kráľom a vydáte ešte jeden tref, čím záväzok padnete.

Keď sa toto rozdanie hralo, juh vedel, že "normálne" zahranie trefov nebude fungovať. Západ má na svoj zásah určite trefového kráľa, preto bude treba hrať trefy inakšie.

Západ otvoril srdcovým kráľom, Východ prevzal esom a vrátil srdcovú dvojku. Západ zobral a pokračoval tretím srdcom, Juh zabil tromfom.

SKÚŠA TROMFY

Juh zahral dve kolá tromfov a zistil, že Západ nebol krátky v tromfoch. Teraz Juhu zostávalo hrať na to, že Západ má trefového kráľa ako singla alebo dubla, lebo ak by mal Západ tri trefy, záväzok sa splniť nedá.

Hlavný hráč stiahol ešte jedno kolo tromfov a vyniesol malý tref z ruky. Keď Západ zahral malú, hlavný hráč impasoval na stole deviatkou. Východ zobral zdvih a vrátil káro ku kráľovi. Teraz Juh vyniesol ďalší tref a prikryl kráľa Západu esom na stole. Teraz mohol vrátil tref a impasovať osmičkou, čím si záväzok zabezpečil.

Západ si neuvedomil, že nasmeroval svojim zásahom hlavného hráča k správnemu spôsobu zohrávky.

"Keď si na pochybnostiach, licituj" je dobré motto, ak vaši súperi často nekontrujú a pri zohrávke veľa nerozmýšľajú. Keď hráte proti dobrým hráčom, musíte brať do úvahy nebezpečenstvo, že im toho poviete priveľa.