Pred rozhodnutím zvážte možnosti Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 01. 2009

Pred rozhodnutím zvážte možnosti

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – kárová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Keď sa toto rozdanie hralo Juh zobral kárové eso, stiahol dve kolá tromfov a vyniesol pikové eso ako preventívne opatrenie. Keď dáma nevypadla, Juh zahral tref k esu na stole a vrátil pik, aby skúsil impas.

Západ vzal pikovou dámou a odohral si káro. Juh sa sťažoval, akú on má hroznú smolu.

Juh však nepotreboval vsadiť úspech slemu len na pikový impas. Bolo by rovnako seriózne vyniesť tref proti stolu a skúsiť impas dámou. Ak by tento impas sedel, zahodil by káro na eso trefové a vydal by pik.

VÝBER Z IMPASOV

Inými slovami, Juh mal na výber medzi impasmi. Musí uhádnuť, či sedí pikový alebo trefový impas a musí zahrať vyhrávajúci impas. Otázka je, ako má Juh vedieť, ktorý impas sedí?

Na túto otázku neexistuje odpoveď. Tak ako karty ležia, obidva impasy nesedia - ale Juh zďaleka nemusí byť bezradný. Juh by mal vyskúšať, či v jednej čiernej farbe nevypadne honér, a v rezerve si nechať impas v druhej farbe.

V tomto prípade Juh by mal odohrať eso a kráľa v pikoch, aby videl, či nevypadne dáma. Keď dáma vypadne, už nemá žiadny ďalší problém. Ak dáma nevypadne, Juh by skúsil trefový impas.

Predtým než sa rozhodnete pre spôsob zohrávky, musíte si byť najprv vedomí toho, či máte nejaký výber. Mnohí bridžoví hráči by nevideli, že v rozdaní ako je toto majú dva spôsoby zohrávky.