Priveľa optimizmu vám nepomôže Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 01. 2009

Priveľa optimizmu vám nepomôže

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – trefová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Juh zobral prvý zdvih trefovým esom a zahral pikovú dámu na impas. Východ zobral kráľom a vrátil srdcovú dámu.

Toto bola akcia Východu, ktorý vždy mieri na hviezdy, a ktorá zadala obranu.

Juh zobral zdvih srdcovým esom, stiahol tromfy esom a dolníkom a vyniesol tref proti stolu. Západ dal desiatku, zo stola prišiel kráľ a hlavný hráč vrátil zo stola trefovú deviatku.

Naspäť prišlo srdce ku kráľovi a Juh vyniesol káro, aby si vypracoval kárový zdvih. Keď sa hlavný hráč dostal na stôl vysokým károm, stiahol si osmičku trefovú a z ruky zahodil malé káro. Odovzdal len jedno káro, jeden tromf a jaden tref.

MAL VEDIEŤ

Východ mal vedieť, že Juh má v srdciach eso a kráľa, pretože to boli jediné vysoké karty, ktoré Juh musel mať na svoje rozhodnutie "doraziť" na štyri piky.

Východ mieril na hviezdy, keď vrátil srdcovú dámu, pretože jeho partner nemohol mať vysoké srdce. Západ však mohol mať károvú desiatku, a Východ sa mohol na to zamerať a zahrať malé káro namiesto srdcovej dámy.

Desiatka západu by vyhnala károvú dámu. Západ by sa potom dostal včas na zdvih trefovým dolníkom, aby zahral ďalšie káro. Východ by dostal dva kárové zdvihy a záväzok by bol porazený.

Pri bridžovom stolíku je lepšie nemieriť na hviezdy, ale na niečo, čo môžete naozaj zasiahnuť.