Hráč, ktorý háda, je dobrým súperom Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 01. 2009

Hráč, ktorý háda, je dobrým súperom

Rozdával Juh, Všetci v druhej hre
Výnos – trefový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol trefového dolníka a hlavný hráč zobral zdvih na stole dámou. Stiahol kárové eso a vyniesol malé káro k dolníkovi, Zápas zobral dámou.Západ vrátil károvú desiatku k dáme stola, Východ odhodil trefa.

"Vytrhnime zub hneď" poznamenal Juh a odohral na stole pikového kráľa a pikovú dámu. Keď nič užitočné nevypadlo, vyniesol hlavný hráč zo stola ďalší pik.

Východ pridal pikovú deviatku a Juh rozmýšľal o odpovedi na svoj ťažký problém. Mal by impasovať pikovou desiatkou, alebo zahrať eso?

NIE VŽDY SPRÁVNE

Musíte uznať, že Juh nemôže vždy uhádnuť správne, aj keby bol šéfom prognostického ústavu.

Po zobratí tretieho kárového kola kráľom stola, hlavný hráč by si mal odohrať vysoké trefy a zaregistrovať, že Východ zahadzuje srdce na tretie kolo trefov. (Ak by Východ zahodil srdce na tretie káro, mohol by priznávať farbu na tri kolá trefov, ale Juh si aj tak môže trefy dopočítať.)

Hlavný hráč potom stiahne tri kolá sŕdc. V tomto čase juh vie, že Západ začínal so štyrmi trefami, štyrmi kárami a tromi srdcami. Nemá priestor na viac ako dva piky.

Vyzbrojený touto informáciou hlavný hráč odohrá dva vysoké piky stola, čím oberie Západ o jeho dva piky. Potom vynesie pik zo stola a impasuje oproti dolníkovi u Východu s absolútnou istotou.

Hráč, ktorý iba háda odpovede na ťažké otázky je dobrým súperom. Ja by som však chcel, aby môj partner hádal čo najmenej.