Nepriateľ má tiež uši Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 01. 2009

Nepriateľ má tiež uši

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Západ vyniesol srdcovú dámu a pokračoval srdcami, pokým Juh nezabil tretie kolo. Hlavný hráč stiahol jedno kolo tromfov esom a potom stiahol eso a kráľa v trefoch.

Juh mal v úmysle zabiť tref vysokým tromfom, zahrať tromf k deviatke na stole a potom odovzdať štvrté kolo trefov. Ak Západ bude musieť zobrať štvrtý tref, nebude mať bezpečnú kartu na návrat.

Juh zmenil svoj názor, pretože Východ hral v trefoch šestku a potom štvorku, čím ukazoval partnerovi, že začínal s párnym počtom, teda so štyrmi trefami.

INÁ ŠANCA

Stále však bola šanca, že Východ má tri trefy s dámou alebo dolníkom. Hlavný hráč preto stiahol druhé kolo tromfov deviatkou a vyniesol zo stola trefovú deviatku.

Východ si nemohol dovoliť zahrať dámu, keďže dolník by vypadol a desiatka stola by urobila zdvih. Preto Východ zahral malú a Juh zahodil svoje malé káro.

Západ musel zobrať zdvih dolníkom a bol v kaši, ktorú iba Juh pokladal za peknú. Ak by Západ vrátil káro, Juh by mal voľný impas; ak Západ vráti srdce, stôl zabije tromfom a Juh zahodí svoju károvú dámu.

Partnerovi netreba hovoriť viac, než potrebuje vedieť.

Expertní obrancovia často markujú počet kariet vo farbe, ak pridávajú v poradí väčšia-menšia, znamená to párny počet. Myšlienka je informovať partnera o rozlohe, ale tieto informácie môžu byť niekedy užitočnejšie hlavnému hráčovi.

Treba ešte poznamenať, že teraz je populárne makrovať obrátene, teda párny počet sa markuje zahraním najprv najmenšej karty. Oplatí sa opýtať sa súperov, či markujú počty, a keď áno, ako ich markujú.