Srdce na správnom mieste Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
01. 01. 2009

Srdce na správnom mieste

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – trefová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Keď sa toto rozdanie hralo, Juh nemohol nájsť kľúčové srdce na správnom mieste. Niesol srdcového dolníka, aby urobil skorý impas, východ zobral kráľom. Potom ešte musel odovzdať káro. Mínus jedna.

Tak ako Juh hral srdcia, kráľ nemohol byť v žiadnom prípade na správnom mieste. Na vyneseného dolníka by bol kráľ pridaný aj ak by ho mal Západ. Aj vtedy by Juh urobil len dva srdcové zdvihy. Stratil by buď dve kára, alebo srdce a káro.

Na splnenie slemu Juh potrebuje tri srdcové zdvihy. Toto môže dosiahnuť, ak je srdcový kráľ na správnom mieste - u hráča po jeho pravej strane, v ruke Východu. Po získaní prvého trefového zdvihu Juh stiahne tromfy esom a kráľom a začne srdcia vynesením malého srdca zo stola.

Nemôže sa brániť

Východ sa nemôže účinne brániť. Ak východ zahrá svojho kráľa, Juh si neskoršie odohrá srdcového dolníka a prejde na stôl tromfom, aby zahodil dve kára na eso a dámu srdcové. Ak východ pridá malé srdce, Juh získa zdvih dolníkom, zahrá srdce k esu a zabije srdce v ruke tromfom. Keď kráľ vypadne, Juh môže prejsť na stôl tromfom, aby zahodil káro na srdcovú dámu.

Juh splní slem ak východ má v srdciach K-x alebo K-x-x. Východ by mal zahrať malú aby porazil slem ak začínal so štyrmi alebo viacerými srdcami vedenými kráľom, ale aj vtedy Východ môže ľahko urobiť chybu a zahrať kráľa.

Vidno, že aj súperi môžu mať srdce na správnom mieste.