Zvláštna slepota postihuje obrancov Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
25. 12. 2008

Zvláštna slepota postihuje obrancov

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre, zápas družstiev.
Výnos – srdcová desiatka

Ako sa rozdanie hralo: Západ - trpezlivý, zdravý dospelý muž vyniesol srdcovú desiatku. Východ zobral srdcové eso a vrátil srdcovú dvojku. Juh zobral srdcovým kráľom a zahral kárového kráľa.

Trpezlivý Východ zobral esom a zahral srdcovú deviatku. Juh zobral dámou, odohral si károvú dámu, prešiel na stôl trefom a odovzdal kárový zdvih.

Východ zobral káro a vypracované srdce, ale Juh dostal zvyšok. Hlavný hráč získal jeden pik, dve srdcia, dve kára a štyri trefy. Obrancovia dostali dve srdcia a dve kára.

OSLEPOL

Západ oslepol, keď zobral kárové eso. Západ by mal vidieť, že Juh má väčšinu z chýbajúcich vysokých kariet na svoje otvorenie jeden bez tromfov. Východ môže mať nanajvýš jednu dámu okrem esa, ktoré už odohral.

Juh očividne plánuje získať aspoň tri trefy, dve srdcia, jeden pik a tri kára. Západ sa musí snažiť nájsť pre obranu 5 zdvihov.

Pokračovanie v srdciach asi neprinesie pre obranu päť zdvihov. Západ musí zmeniť na piky s nádejou, že jeho partner má dámu. Ak má juh pikovú dámu, získa nadzdvih, ten je však v zápase družstiev nevýznamný.

Ak má Západ zdravý zrak, po zobratí kárového esa zmení na piky. Obrancovia takto dostanú dve piky, dve kára a srdcové eso, čím záväzok porazia.

Jedna z najzvláštnejších chorôb je slepota, ktorá atakuje bridžových hráčov pri obrane. Asi by bolo treba získať grant z EÚ na výskum tejto choroby. Možno takýto prípad obmäkčí úradníkov v Bruseli.