Snažte sa o šnap v pravý čas Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
25. 12. 2008

Snažte sa o šnap v pravý čas

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre.
Výnos – trefová šestka

Ako sa rozdanie hralo: Východ zobral trefové eso a vrátil tref tak rýchlo, ako rýchlo vedel vytiahnuť kartu z ruky. Juh nemal žiadne ilúzie o tom, čo sa stane, ale nič nemohol stratiť odhodením kára.

Západ prebil pikovou dvojkou a vrátil malé káro. Východ zobral zdvih károvým dolníkom a vrátil ďalší tref, ale Juh už ohrozený nebol.Nasadil tromfové eso a vytromfoval dolníkom stola a kráľom a dámou v ruke. Odvtedy už nemal problém, keďže Západ už jedného tromfa predtým použil na šnap.

Po stiahnutí tromfov Juh si odohral srdcia a zapísal si splnenie hry.

SPOČÍTAŤ KÁRA

Licitácia ukázala, že Juh má dve päťkarkové farby. Východ sa dozvedel, že Juh mal len jeden tref, preto by mu mal prisúdiť dve kára. Dôležité bolo zobrať dva kárové zdvihy pred vynesením druhého kola trefov, aby zabránil Juhu zahodiť jedno zo svojich stratových kár, pričom Západ minie tromfa.

V druhom zdvihu mal Východ vyniesť malé káro. Západ zoberie esom a vráti káro k dolníkovi. Teraz Východ vynesie tref.

Takáto obrana záväzok porazí. Ak Juh zabije malým tromfom, Západ nadbije. Ak Juh zabije honérom, Západ dostane neskôr zdvih na pikovú desiatku.

Keď váš partner vynáša singla, dúfa že prebije tromfom, keď sa tá farba zahrá druhý raz. Ako dobrý partner chcete chcete sa mu zavďačiť, ale nestrácajte z očí váš hlavný cieľ - získať dosť zdvihov na porazenie záväzku.