Bitky sa vyhrávajú pri stole Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
25. 12. 2008

Bitky sa vyhrávajú pri stole

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková deviatka

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril pikovou deviatkou a východ z výnosu vedel, že to je najvyšší pik Západu. To znamená, že Juh má v pikoch kráľa aj dámu. Keďže nebola žiadna výhoda zobrať esom hneď, Východ signalizoval povzbudenie desiatkou pikovou.

Juh zobral pikovou dámou a vyniesol tref ku kráľovi stola. Zo stola vrátil káro k dáme.

Západ nemohol prečítať celé rozdanie, ale vedel, že Juh vie dosť, aby sa dostal z lejaku do sucha. Juh by neotváral kára, ak by v tej farbe mal iba dámu. A ešte naviac, Juh by vôbec neotváral kára, ak by mal srdcové eso; vypracovával by srdcia.

Západ dôveroval súperom v tom, že robia to, čo je pre nich zrejme najlepšie. To znamená, že juh má kárového dolníka, ale nemá srdcové eso.

KONÁ PODĽA POZNATKOV

Západ konal podľa svojich poznatkov a odmietol prvý kárový zdvih. Juh potom vyniesol kárového dolníka v nádeji, že získa dve kára, dva piky a päť trefov.

Západ zobral kárového dolníka esom a vrátil károvú desiatku, aby vyhnal kárového kráľa. Keď potom niesol hlavný hráč zo stola malý pik, Východ vskočil eso a vyniesol srdce.

Takto obrancovia dostali dve kára, dve srdcia a pikové eso, čím kontrakt porazili.

Pred 150 rokmi vojvoda z Wellingtonu povedal, že bitka pri Waterloo bola vyhraná hraním polí Etonu. Dnes sa bitky studenej vojny môžu vyhrávať pri bridžovom stole. Naši diplomati potrebujú jednoducho sledovať bridžovú poučku, veriť súperovi, že robí to, čo je zrejme pre neho najlepšie.