Jednoduché pravidlo pre ťažké rozdanie Tlačiť E-mail
15. 12. 2008

Jednoduché pravidlo pre ťažké rozdanie

Rozdával Juh, všetci v prvej hre
Výnos – srdcový dolník

Ako sa rozdanie hralo: priemerný hráč automaticky začína hraním tromfov - čo je úplne chybné. Východ získa dva tromfové zdvihy a vynesie tretí tromf, takže na stole zostane len jeden tromf. Juh nemôže prebiť tref a káro iba jedným tromfom na stole.
Začiatočník nemôže vidieť dlho dopredu, aby vedel, že toto sa stane, ale ani to nepotrebuje. Potrebuje vedieť len jednoduché pravidlo, že treba rozohrať najprv "rozbitú" vedľajšiu farbu a až potom "rozbitú" tromfovú farbu.
Ak hlavný hráč dodržiava toto pravidlo, zoberie prvý zdvih srdcovým kráľom na stole a vynesie malý tref. Východ zoberie kráľom, čím sa povýši dáma hlavného hráča. Toto je všetko, čo bolo treba urobiť v trefoch.

SKÚŠKA ZNOVU

Východ vráti káro ku kráľovi a Juh skúša to isté zahranie v pikoch, ktoré tak dobre fungovalo v trefoch. Vynesie malý pik a zahrá zo stola dámu. Tentoraz to nefunguje. Východ berie kráľom a vracia pikového dolníka, Juh berie esom.
Hrali sa len dve kolá tromfov, takže na stole zostali dva tromfy. Juh ponechá posledný tromf u súpera a urobí to, čo potrebuje. Odohrá si najvyššie trefy a prebije tref tromfom na stole, zahrá káro k esu a prebije tromfom na stole svoje posledné káro. Nič nemôže byť jednoduchšie.
Východ si môže vziať zdvih pikovou desiatkou vtedy, keď sa mu to zapáči, ale plán Juhu nemôže prekaziť. Hlavný hráč zoberie desať zdvihov, aj keď je začiatočník - stačilo mu dodržať jednoduché pravidlo o hraní ťažkých rozdaní.
Bridžový expert by mohol namietať, že toto rozdanie sa nemá ukazovať začiatočníkovi. Prečo nie? Priemerný hráč môže zbabrať toto rozdanie, ak mal zlého učiteľa. Je to však jednoduché rozdanie, ak sa držíte správneho pravidla od začiatku.