Zápis zo zasadania P-SBZ zo dňa 2. 12. 2008 Tlačiť E-mail
10. 12. 2008

Zápis zo stretnutia Predsedníctva SBZ

 

 

Miesto:            BA, Doprastav (PB,PM), prostredníctvom konferenčného hovoru (VB, KL, AZ)

Dátum:            utorok, 2. 12. 2008

Prítomní:         P. Belčák (PB), V. Belčák (VB), K. Lohay (KL), P. Mokráň, (PM), A. Zlacký (AZ)


 

Program:

  1. Liga 2009, jej financovanie, voľba nového koordinátora, termíny a úprava propozícii
  2. Program podujatí na rok 2009
  3. Rozdelenie kompetencií medzi členov P-SBZ
  4. Vytvorenie klasifikačnej komisie SBZ, štatút komisie, menovanie členov
  5. Miesto a termín Majstrovstiev SR 2009
  6. SBZ ako príjemca 2% dane
  7. Tréner reprezentácie SR
  8. Sídlo SBZ
  9. Diskusia & ostatné 

 

Závery:

 

1) P-SBZ zvolilo (4x za, 1x zdržal sa) VB za koordinátora ligy na rok 2009. P-SBZ uložilo VB predložiť do 15.12. návrh upravených propozícií tak, aby ich P-SBZ mohlo prediskutovať, schváliť a zverejniť do konca roku 2008.

Predpokladaný termín sústredení 1. ligy je 28.-29.3. v BA a 26.-27.9. alebo 24.-25.10. v KE (termín jesenného sústredenia P-SBZ upresní do začiatku jarného sústredenia, závisí od definitívneho termínu MS v Tatrách).

Predpokladaná výška vložného pre prvoligové družstvá je 50 EUR a pre druholigové družstvá 30 EUR za družstvo. Pre juniorské družstvá môže SBZ odsúhlasiť zľavy, prípadne príspevok na dopravu. Náklady na cestovné, stravné, parkovné a ubytovanie si družstvá hradia samostatne. Presné pravidlá pre obe ligové súťaže na rok 2009 budú zverejnené v propozíciách.

Prostriedky z vložného využije SBZ na organizačné zabezpečenie oboch súťaží (zabezpečenie miestností, občerstvenie pre hráčov, cestovné pre koordinátora, atď.).

 

2) P-SBZ odsúhlasilo (5x za) zoznam podujatí organizovaných SBZ na rok 2009:

- prvá a druhá bridžová liga

- Majstrovstvá Slovenska družstiev a párov

- Veľká cena Bratislavy

P-SBZ odsúhlasilo (5x za) zoznam podujatí organizovaných v roku 2009, kde SBZ preberie záštitu:

- Karpatský pohár

- Veľká cena Košíc

- Prebor mládeže

 

3) P-SBZ rozdelilo oblasti, za ktoré boli zodpovední členovia, ktorí po konferencii už nie sú v P-SBZ. Starostlivosť o ligu preberá VB. Starostlivosť o rozvoj mládeže preberá KL. Ostatné kompetencie členov P-SBZ ostávajú pôvodným členom.

 

4) P-SBZ odsúhlasilo (5x za) vznik klasifikačnej komisie ako odborného orgánu, ktorého cieľom je príprava nového klasifikačného poriadku SBZ. Návrh štatútu komisie pripravil a predložil AZ, P-SBZ ho vzalo na vedomie.

P-SBZ odsúhlasilo nasledovné zloženie klasifikačnej komisie: Tibor Menyhért, Ivo Švec, Eduard Velecký a Alojz Zlacký. P-SBZ poverilo AZ zvolaním klasifikačnej komisie a koordináciou jej činnosti až do termínu, kedy si menovaní členovia zvolia spomedzi seba predsedu komisie.

 

5) AZ a VB pripravili zoznam potenciálnych zariadení, kde by sa v budúcnosti mohli uskutočniť Majstrovstvá Slovenska. Všetky zariadenia sa nachádzajú vo Vysokých Tatrách a okolí (napr. aj Poprad) a oslovia kandidátov listom s ponukou dlhodobejšej spolupráce. PM pripomenul, že termín treba určiť čím skôr (aby sme obsadili voľný termín v termínovníku bridžových podujatí a zabezpečili tak širšiu účasť hráčov zo zahraničia).

P-SBZ uložilo AZ zarezervovať zariadenie v Tatranských Zruboch v septembrovom termíne ako „zadné vrátka“ pre prípad, že by ďalšie rokovania s jednotlivými vytypovanými novými kandidátmi boli neúspešné.

 

6) P-SBZ odsúhlasilo (4x za, 1x zdržal sa), aby sa SBZ zaradil aj v ďalšom roku medzi príjemcov 2% dane z príjmu a poverilo PB a PM podniknúť všetky potrebné kroky na splnenie tejto úlohy.

 

7) P-SBZ poverilo AZ prípravou návrhu zmluvy s Edom Veleckým, trénerom slovenskej reprezentácie na kalendárny rok 2009. Rokovanie s Edom Veleckým budú viesť AZ spoločne s KL ako členom P-SBZ zodpovedným za otázky reprezentácie SR.

P-SBZ vzalo na vedomie návrh, že v závislosti od finančných možností zväzu v roku 2009 reprezentačné výbery prednostne obsadia Open Championship v San Remo (jún 2009), MEJ v Brašove (júl 2009) a prípadne ďalšie medzinárodné podujatia.

P-SBZ odsúhlasilo (4x za, 1x sa zdržal) vyslanie PB na kongres EBL, ktorý sa uskutoční v dňoch 29.1 až 1.2.2009 v Ríme.

 

8) Po dôkladnej diskusii P-SBZ odsúhlasilo (5x za), že sídlo SBZ ostáva naďalej na súčasnej adrese.

 

9) P-SBZ sa v tomto bode venovalo otázke rozšírenia radov mladých bridžistov na Slovensku. Vo všeobecnosti chýba kvantita, z ktorej by sa dala vychovať kvalita a také družstvo juniorov, ktoré by mohlo v blízkej budúcnosti reprezentovať SR na vrcholných podujatiach.

 

PB informoval o stretnutí prezidentov predsedov športových zväzov na pôde KŠZ dňa 26.11. v Dome športu. Hlavnými témami tohto stretnutia boli výhrady voči zámeru MŠ SR o klasifikáciu športov (prakticky ide o iné rozdelenie rovnakého koláča),  riešenie kritickej finančnej situácie športových zväzov (výťažky z lotérií nie sú ako príjem do rozpočtu evidované samostatne a nie sú športovcami nárokovateľné) a kríza národného športového centra (muselo prepustiť 35-40 ľudí v dôsledku krátenia peňazí).