Uvažujte o celom rozdaní Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 12. 2008

Uvažujte o celom rozdaní - nie o jednej farbe

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – päťka kárová
Ako sa rozdanie hralo: Keď Západ vynáša päťku káro, Juh by mal predpokladať, že východ má eso. Preto nemá žiadnu výhodu zahrať zo stola kráľa.

Keď sa rozdanie hralo, Juh uvažoval iba o kárach. Jeho jediná šanca na získanie zdvihu v kárach bola zahrať kráľa hneď. On to urobil bez uvažovania účinku tohto zahrania na rozdanie ako celok.

Východ získal zdvih károvým esom a uvážil, že ak by Juh mal kárového dolníka, bol by zahral zo stola malé káro. Preto túto kartu má určite Západ, a Východ vrátil deviatku káro, aby zdvih získal Západ.

ĽAHKO PREČÍTANÉ

Západ vrátil pika, presne ako jeho partner dúfal a očakával, a aj naznačil zahraním vysokého a nie malého kára (Lavintal). Teraz hlavný hráč musel stratiť pika, okrem dvoch kár a trefa, a kontrakt nesplnil.“

Juh ľahko splní kontrakt, keď zahrá v prvom zdvihu zo stola malé káro. Východ musí získať obidva kárové zdvihy a nemôže dostať do výnosu partnera, aby mu podohral piky. Východ by stratil svoj pikový zdvih, ak by vyniesol pika zo svojej strany stola.

Juh má čas vytromfovať a vyniesť singl tref. Ak Západ zoberie trefovým esom, hlavný hráč môže neskoršie odhodiť dva piky z ruky na vysoké trefy stola; a ak Západ nezoberie trefové eso, hlavný hráč si môže dovoliť stratiť pikový zdvih.

Je vždy nebezpečné a zriedkakedy výhodné vynášať spod esa proti farebnému záväzku. Ak sú vaši súperi skúsení a rozumní, mali by ste predpokladať, že si nepodnášajú esá pri otváracom výnose, keď ste hlavný hráč.