Prostý hráč robí fatálny impas Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 12. 2008

Prostý hráč robí fatálny impas

Rozdával Sever, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – srdcový kráľ
 
Ako sa rozdanie hralo: Juh, prostý človek, zabil otvárací srdcový výnos pikom, prešiel na stôl károm a pokúsil sa o tromfový impas. Po tomto prostom zahraní bol Juh odpísaný, ale ešte na to počas niekoľkých zdvihov neprišiel. Stratil totiž kontrolu nad tromfami.

Západ získal zdvih pikovou dámou a vyniesol ďalšie srdce, nútiac Juh znovu zabiť tromfom. Hlavný hráč stiahol dve kolá tromfov esom a kráľom, zistiac zlú správu, keď Východ ukázal iba dva tromfy.

V tomto čase Juh mal už len samotnú pikovú deviatku a západ mal desiatku. Hlavný hráč sa pokúsil odohrať si kára, ale Západ tretie káro zabil a vyniesol srdce, nútiac Juh zabiť posledným tromfom.

Keď Juh potom musel vyniesť tref, Západ zobral esom a odohral si svoje srdcia. Bez troch.

TREBA MYSLIEŤ VOPRED

Dobrý hráč bude uvažovať o svojich tromfoch: „Otvárací srdcový výnos ma nechal s piatimi tromfami. Keď vynesiem trefy, vrátia srdce a mne zostanú štyri tromfy. Ak impas nebude úspešný, zredukujú moje tromfy na tri. A ja nebudem schopný zvládnuť normálne rozdelenie tromfov 4-2.“

Keď dobrý hráč vidí, že tromfový impas môže byť fatálny, v druhom a treťom zdvihu odohrá eso a kráľa tromfového. Potom vynesie tref k esu.

Naspäť príde srdce, nútiace Juh zabiť tromfom. Teraz má Juh dva tromfy, rovnako ako Západ. Vydražiteľ si bude odohrávať vysoké trefy a kára, ponechávajúc Západu, aby zabil tromfom keď sa mu zažiada. To ale Juh bude mať dva tromfy a Západ jeden. Obrana získa len trefové eso a dva piky.