Festival Mersin 2008 Tlačiť E-mail
Napísal Alojz Zlacký   
29. 10. 2008
 Organizátori  Medzinárodného bridžového festivalu v Mersine sa každoročne obracajú na národné bridžové zväzy s ponukou o vyslanie jedného družstva s tým, že uhradia náklady na jeho pobyt v hoteli Hilton, transport z letiska a na letisko do Adany vzdialenej 69 km a turnajové vklady.
 
 Tohto roku prijali pozvanie Angličania, Nemci,  Češi a náš zväz. Na prihláškach boli aj sólisti bridžisti z iných krajín (Poľska, Talianska, Rumunska), väčšinou buď ako jednotlivci s dohodnutými partnermi, často z Turecka alebo dvojice.
 
 Samotný pobyt nás veľmi milo prekvapil po viacerých stránkach. Predovšetkým mesto Mersin. Je to moderné veľkomesto s vyše 600 000 obyvateľmi, s obrovským stavebným boomom, modernými architektonicky skvele riešenými domami s množstvom zelene a ihrísk pre deti. Je tu najväčší prístav v južnej časti Turecka, montážne závody zahraničných firiem. Je to mesto mladých, vo veku do 25 rokov je takmer polovica obyvateľov. Nezamestnanosť je 6,7 %. Na univerzite zriadenej v roku 1994 na 11 fakultách je zapísaných 38 000 poslucháčov. Mesto je už mimo turistickej oblasti tureckej Riviéry a tak obyvatelia sa živia inou prácou ako turizmom. Ďalším milým prekvapením bola srdečnosť a ochota organizátorov, miestnych obchodníkov a najviac od bridžistov priamo pri stolíkoch. Obvykle „welcome“ nasledované otázkami „hráte bridž na BBO a aký tam máte nick“?  Turnajový rozhodca na BBO BENA SEN Ahmet je náš priateľ. Ak budete mať záujem, možeme Vám sprostredkovať, aby aj Vás na turnaj prijal . Celé podujatie naši hostitelia a i domáci účastníci vnímali ako spoločenské podujatie, na ktorom neboli ani trestné body, ani časová dochvíľnosť, platil len mikrofón hlavného rozhodcu a údaje na spätných projektoroch. Bez akejkoľvek nervozity až do jednej - pol druhej po polnoci. A tiež takmer bez alkoholu ako to už v moslimskej krajine chodí (trochu piva bolo na prídel).
 
  Samotný festival pozostával zo súťaže družstiev (Patton), ktorého sa zúčastnilo 70 družstiev rozdelených do dvoch skupín. Po 18-tich kolách  z každej skupiny postúpilo do finále hraného K.O. systémom 8 družstiev. Ďalej boli tri jednokolové turnaje, na ktoré ceny venovali miestne firmy ako sponzori. Vyvrcholením bol hlavný trojkolový turnaj párov za účasti 224 párov (8 sekcii po 28).
 
  Naše družstvo sa v priebehu turnaja družstiev sa pohybovalo v strede 35 člennej B skupiny. Prvých desať kôl väčšina zápasov končila okolo remízy (8:6, 7:7, 6:8). Stále sa nám zdalo, že musia prísť aj výraznejšie víťazstva. Žiaľ naše očakáva sa nesplnili, nastúpili aj naše chyby a v záplave množstva dobrých tureckých družstiev sme nemali šance sa presadiť. Takže po 18-tich kolách sme skončili až na začiatku tretej tretiny. Finále bolo úplne v réžii tureckých vynikajúcich družstiev. Do záverečného finále 16-tich družstiev sa prebojovalo aj anglické a nemecké družstvo, posledných 8 družstiev bolo už len tureckých.
 
 V hlavnom trojkolovovom turnaji dvojíc sa zúčastnilo 224 párov. Žiaden zo zahraničných účastníkov sa výraznejšie nepresadil. Naše dvojice obsadili 92. miesto (Klimčík-Menyhért 51,07 % )a 132 miesto (Tokárová -Zlacký 48,68 %). Výsledky sú na www.mersinbsk.com.
 
  Úspech sme zaznamenali na vedľajšom turnaji dvojíc. Naše dvojice v turnaji 96 párov obsadili 3. miesto na linke NS  Tokárová -Zlacký s 59,72 %., dvojica Klimčík- Menyhert  12. miesto na linke EW s vyše 55 %. V ďalších dvoch turnajoch sme sa už proti záplave množstva vynikajúcich tureckých hráčov nedokázali presadiť. Skončili sme v strede štartovného poľa v turnaji so 114 a 42 pármi.
 
 Na turnaji si jeden večer prišiel zahrať guvernér oblasti Mersin. Spolu s primátorom prišli odovzdať aj ceny víťazom . Na záverečnom koktaili, ktorý bol milým spoločenským podujatím nášmu zväzu (a aj ďalším zahraničným ) venovali pamätnú plaketu  a polokošele e emblémami Mersinu a turnaja.Bol to jednoducho Festival („slávnostná prehliadka“). A vyzerá to asi vtedy tak, keď má bridž podporu vysokých miestnych a oblastných politických činiteľov, miestnych firiem ako sponzorov a pozitívne naladenie. Počas festivalu sme neboli svedkami akýchkoľvek problémov, hádok , incidentov. Platilo len „keep smiling, thank you, fine, ok“.
 
 Starí Gréci označovali menej vyspelé národy ako“barbarov“ . Týždeň po Mersine som bol na bridžovom týždni vo Vysokých Tatrách a odpusťte mi to čitatelia, na „bridžovo barbarskom „ Slovensku. Bol to pre mňa kultúrny šok. Nechceme zmeniť náš bridžový týždeň na Festival bridžu na Slovensku po vzore tureckého Mersinu? Viem, že to nepôjde ľahko, ale predsa len toto by sme možno mohli urobiť:
  • Festival by bol v Tatrách a trval od štvrtku do nedele,
  • bol by v júli alebo v auguste, kedy je pekne počasie a dobrá nálada,
  • turnajový rozhodca by sa nevyžíval v prideľovaní trestných bodov a šikanovaní hráčov,
  • hráči by museli byť disciplinovaní, rešpektovať rozhodcu , v opačnom prípade by takíto kverulanti mali byť vylúčení z turnaja
  • nemal by byť počas turnaja prítomný alkohol,
  • získať čo najviac sponzorov,
  • zabezpečiť prítomnosť médií a verejných predstaviteľov pri záverečných ceremóniach a získať ich pre podporu bridžu,
  • čeliť infiltrácii nepravdivých a demagogických názorov šírených z bridžového webu BRIDGE SLOVAKIA.

Ďalšie články na túto tému: