Web SBZ a povinnosti organizátora bridžovej súťaže. Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
17. 09. 2008
Vzhľadom na opakovanie situácie, že organizátori súťaže nedodržujú základné povinnosti spojené s prípravou súťaže, jej publicitou na webe Slovenského bridžového zväzu a zároveň aj s publicitou výsledkov na webe SBZ ako administrátor webu SBZ a webu Databáza SBZ pripomínam, že

Web SBZ je jediným oficiálnym zdrojom o slovenských alebo medzinárodných turnajoch, ktoré organizujú slovenské kluby alebo SBZ.
 
Z tejto skutočnosti potom vyplýva, že:
  1. uverejnenie verejného oznamu na webe SBZ o konaní súťaže zahrňujúce všetky potrebné informacie o danej súťaži je elementárnou povinnosťou organizátora súťaže.
  2. uverejnenie verejného oznamu na webe SBZ obsahujúceho výsledky súťaže je elementárnou povinnosťou organizátora súťaže.

K čomu vedie nesplnenie povinností uvedených v bodoch jedna a dva?

Nesplnenie bodu jedna zapríčiní neinformovanosť širšej bridžovej verejnosti o konaní súťaže, čo spolu so skutočnosťou, že za popredné umiestnenie si účastníci súťaže nárokujú majstrovské body, vedie prípadne ku zbytočným podozreniam, ktorým možno zabrániť transparentným publikovaním údajov o konaní súťaže.

Nesplnenie bodu dva zapríčiní, že výsledky z turnajov konaných na Slovensku nie sú zhromažďované na webe SBZ a tak web SBZ neplní svoju spravodajskú a archivačnú funkciu.

Neplnenie oboch bodov zároveň sťažuje prácu administrátora majstrovských bodov. U bodu jedna je to hlavne vtedy, ked ide o novú súťaž, pri ktorej jej hodnotenie podla KP nie je celkom zrejmé. V takomto prípade je výhodné, ak administrátor MB situáciu v prípade potreby vopred konzultuje a nehľadá riešenie až po uverejnení výsledkov. Neplnenie bodu dva znamená, že administrátor MB by sa mal spoliehať na neoficiálne zdroje a udelením MB podľa nich by mal podporovať roztrieštenosť archivácie výsledkov. To odmietam robiť a preto sa držím princípu, že za slovenské turnaje udelím MB len vtedy, ak sú ich výsledky uvedené na webe SZB.

K téme patria ešte niektoré problémy, ktoré na ne kontinuálne naväzujú, ktoré by mali priniesť postupne ďalšie skvalitnenie našej spoločnej práce a jej výstupov pre bridžovú verejnosť a ktoré by mali byť aj predmetom práce klasifikačnej komisie. Námatkovo spomeniem, ze bodu jedna sa týka téma vytvorenia kalendára súťaží a ich zatriedenia pre odmeňovanie majstrovskými bodmi, kým bodu dva sa napríklad týka zahrnutie identifikačných čísiel hráčov (tzv. PID) do výsledkových listín. Tieto a aj iné problémy a úlohy je však možné riešiť len vtedy, keď nebude problémom plnenie elementárnych povinností.