Vyhlásenie Tlačiť E-mail
07. 02. 2002
V týchto dňoch prebieha v Salt Lake City tesne pred otvorením ZOH 2002 predolympijský bridžový turnaj národných družstiev „4.ročník Veľkej ceny MOV“. Ide o predvádzacu akciu pre verejnosť, ktorú pred svojim zaradením do olympijského programu musí absolvovať každý šport. Predpokladá sa, že na ZOH v Turíne v roku 2006 bude už bridž zaradený do programu.

Bridž ako spoločensky ušľachtilú zábavu a šport pestujú desiatky milionov nadšencov. Je to podobne ako šachy šport „mysle“, vyžaduje navyše rýchle reflexy, koncentráciu, kondíciu, bojového ducha, čo je dosiahnuteľné iba pri dobrej telesnej zdatnosti.. U mládeže umožňuje rozvíjanie mnohých žiadúcich vlastnosti, pre starších je to vhodná intelektuálna gymnastika.

UNESCO uznáva výchovné funkcie bridžu a sponzoruje programy na vyúčbu bridžu v školách. V mnohých krajinách sa vyučuje ako voliteľný predmet na všetkých druhoch škol.

Bridž na Slovensku nemá v súčasnosti také postavenie, aké by mu náležalo. Obraciame sa s výzvou na Ministerstvo školstva na vypracovanie ucelenej koncepcie rozvoja bridžu na školách. Aby tie zriedkavé prípady, ktoré teraz existujú sa rozširili do masového charakteru.. Osobitný význam pre školy má bridž na internete. Ponúkame spoluprácu na týchto projektoch.

Prosíme športové zväzy a Slovenský olympijský výbor o akceptovanie bridžu ako športu a o podporu a spoluprácu pri rozvíjaní hráčskej základne

Ustredná rada
Slovenského bridžového zväzu

Zdroj: TASR