Zápis zo zasadania P-SBZ zo dňa 4.12.2007 Tlačiť E-mail
19. 12. 2007
Zápis zo stretnutia Predsedníctva SBZ

Miesto: BA, Doprastav
Dátum: utorok, 4. 12. 2007
Prítomní: P. Belčák (PB), V. Belčák (VB), K. Lohay (KL), M. Krajčo (MK), P. Mokráň, (PM), I. Tatranský (IT), A. Zlacký (AZ)

Program:
  1. návrh výdavkov SBZ na rok 2008
  2. rozdelenie kompetencií medzi členov P-SBZ
  3. stav registrácie SBZ ako poberateľa 2% dane z príjmov
  4. stav prác na stanovách SBZ
  5. schválenie oficiálnych podujatí organizovaných SBZ v roku 2008
  6. stanovenie kritérií pre účasť na hrách v Pekingu
  7. schválenie databázy majstrovských bodov
  8. rozdelenie úloh na najbližšie obdobie
  9. menovanie p. Táni Okoličániovej za čestného člena SBZ
  10. diskusia & ostatné

Závery:

1) PB nepredložil návrh v sľúbenom termíne, urobí tak čo najskôr, aby členovia P-SBZ mali dostatok času na jeho doplnenie/pripomienkovanie a zároveň, aby sme mali dostatok času na vyplnenie žiadosti o poskytnutie dotácie z prostriedkov MŠ SR v roku 2008,

2) P-SBZ odsúhlasilo nasledovné rozdelenie kompetencií medzi členov P-SBZ:
  • Vnútrozväzová činnosť, matrika členov, rebríčky - AZ
  • Rozvíjanie a popularizovanie bridžovej hry v SR, mládež – IT
  • Príprava riadiacich dokumentov, bridžová liga – MK
  • Metodická a materiálna pomoc bridžovým klubom a jednotlivcom - VB a PM
  • Spolupráca so štátnymi, samosprávnymi a inými republikovými orgánmi pri organizovaní bridžového života v SR – PB
  • Spolupráca s medzinárodnými bridžovými organizáciami – PM a PB
  • Štátna reprezentácia – KL
  • Vytvorenie ekonomických a finančných podmienok – VB a PB

3) PB informoval ostatných členov P-SBZ, že SBZ bol zaradený medzi subjekty, ktoré sa budú môcť uchádzať o príjem 2%-nej dane aj v nasledujúcom roku

4) na žiadosť IT zopakovali VB a PB, že dôvodom stiahnutia bodu o schválení nových stanov z programu mimoriadnej konferencie v Tatranských Zruboch boli (i) nedohoda na niekoľkých menej závažných ustanoveniach medzi PB na jednej strane a zástupcami košického klubu, ktorí pôvodný návrh stanov pripravený členmi P-SBZ spripomienkovali, na strane druhej, (ii) istá obava, že v dôsledku časového stresu sa do spoločného návrhu mohli dostať nejednoznačné formulácie a (iii) neukončená práca na čistopise. IT vyjadril presvedčenie, že návrh predložený P-SBZ pred mimoriadnou konferenciou bol podstatne kvalitnejší než sú súčasné stanovy a bolo chybou ho neprerokovávať.
VB zaslal 1.12. PB nový návrh stanov SBZ, ktorý pripravil košický klub. PB tento návrh prepošle všetkým ostatným členom P-SBZ, ktorí sa k nemu vyjadria.

5) P-SBZ schválilo ako oficiálne podujatia organizované SBZ v roku 2008:
  • VC Bratislavy, pravdepodobne v termíne 30.5. až 1.6. 2008
  • Majstrovstvá Slovenska v termíne 24.10. až 26.10. 2008 (bridžový týždeň bude od 19.10.)
  • Prvá a druhá liga
V tejto súvislosti IT vyjadril výhrady k pôsobeniu MK ako koordinátora ligy v roku 2007 a navrhol Martina Hriňáka ako protikandidáta na funkciu koordinátora ligy na rok 2008. P-SBZ následne v hlasovaní rozhodlo, že koordinátorom ligy na rok 2008 ostáva MK.
P-SBZ uložilo MK (i) úlohu predložiť do konca roku 2007 aktualizáciu propozícií ligy a (ii) povinnosť organizovať súťaže prvej a druhej ligy súbežne. Predpokladaný termín jarného sústredenia prvej ligy je apríl 2008.

6) P- SBZ uložilo KL úlohu predložiť na pripomienkovanie kritériá pre účasť na hrách v Pekingu. Kritériá majú byť výkonnostné a finančné a musia byť časovo rozvrhnuté tak, aby bol reprezentačný výber známy koncom februára 2008. Tieto kritériá zároveň nemajú vychádzať z družstiev prvej ligy, t.j. Slovensko má reprezentovať nie ligový tím, ale ozajstný reprezentačný výber.

7) P- SBZ schválilo databázu, ktorá je na stránke http://data.bridgeclub.sk za oficiálny zdroj na evidenciu získaných majstrovských bodov a výkonnostných tried od 10.12.2007.

Lokálnymi administrátormi boli menovaní Ján Biačko, Gejza Boroš a Ladislav Golovkov. Hlavným administrátorom bol menovaný Edo Velecký.

8) rozdelenie úloh na najbližšie obdobie:
  • PB – pozri bod 1) a 4).
  • MK – pozri bod 5)
  • KL – pozri bod 6)
  • PB – zúčastniť sa 10.12. porady predsedov a generálnych sekretárov KŠZ

9) IT v súlade so stanovami navrhol udeliť p. Okoličaniovej k jej dožitým 85. narodeninám titul čestného člena SBZ za celoživotné bridžové aktivity. P-SBZ následne v hlasovaní rozhodlo, že p. Okoličániovej bude tento titul slávnostne odovzdaný na najbližšej konferencii SBZ.

10) P-SBZ prijalo uznesenie uznať pôvodné výsledky družstiev západnej divízie druhej ligy dosiahnuté pri stole. Pokuty udelené koordinátorom ligy sa s okamžitou platnosťou rušia. Zároveň P-SBZ vyzýva všetkých kapitánov družstiev, aby si plnili svoje povinnosti, ktoré im vyplývajú alebo budú vyplývať z propozícií bridžovej ligy.

P-SBZ začalo diskusiu na tému možných kandidátov na bridžového rozhodcu. Kritériami by mali byť: (i) ochota kandidáta venovať sa viac rozhodovaniu turnajov než hraniu na nich, (ii) jazyková zdatnosť a (iii) osobnostné predpoklady. P-SBZ neprijalo žiadne rozhodnutie a tejto téme sa bude venovať aj v ďalšom období.