HLUK 2007 Tlačiť E-mail
Napísal Igor Trepáč   
23. 11. 2007
Už 8.ročník medzinárodného juniorskeho turnaja družstiev sa konal 15.-18.11.2007. Tohto roku sme po šiesty krát nechýbali. Hralo 14 družstiev, z toho 1 z Maďarska a rekordné 4 zo Slovenska. Konečne sa od nás zúčastnilo viacero hráčov, spolu 16 juniorov.

Najpríjemnejším prekvapením je, že prišlo aj družstvo gymnazistov z Piešťan. Sú to chlapci, ktorých naučil hrať Tóno Závodský ešte v rámci našich misií do Piešťan. Podľa vlastných slov a názvu sú na bridži závislí a hrávajú každú prestávku. Boli zo dvakrát aj na krúžku u nás na Gymnáziu, ale neveril som, že naozaj prídu do Hluku. Nemali ani vedúceho. Nakoniec ich doviezol J. Číž a v Hluku sme už na nich dozreli s Jankou Závodskou.

Ďalším plusom je, že prišli aj naši vysokoškoláci. Tiež sa mi to nechcelo veriť, že prídu a môj skeptický názor skoro vyšiel, keď im nepredvídane vypadol na poslednú chvíľu Sidor. Prišli však aj v trojici a so šťastím sa im podarilo zohnať dvoch havířovčanov do družstva. Striedali sa Lobotka-Gogová-Kianica.
Značne sa zlepšili Rebelky z Tríbečskej, posilnené ešte o Krištofa Petráska z Prahy upgradeovali názov na Rebels, hrali veľmi solídne so spoľahlivou licitáciou. Vylicitovať hru im nerobí žiadny problém. Svoj prvý väčší turnaj tu absolvovala Simonka Móciková a bola platnou členkou družstva. Všetci sa striedali, vyskúšali hádam všetky kombinácie štvrtej triedy z piatich prvkov. Tiež mali problémy so získaním vedúceho, nakoniec obetavo išla p. J. Závodská.
Nemal som tohto roku hráčov na družstvo. Napriek tomu sme sa rozhodli ísť. Nechcel som odvolávať prihlášku a sklamať Michala Králíka, keď mi vypadli maturantky. Mal som len dvoch skúsenejších Martinov- Baga a Dúckeho, aj oni sú však len rekreační hráči s malou praxou, hoci sa boli vlani zaúčať. Pre Pala Krausa to bol asi druhý turnaj v živote, doplnila nás Zuzka Fodorová z Tríbečskej. V Standarde pokročila ďalej než moji, ale boli nezohratí. Tiež sme skúšali všetky možné variácie. Dúfali sme, že na piešťancov by to mohlo stačiť aspoň v jednom zápase. Žiaľ stačilo len na jednu remízu a ešte jednu s UH.
Celkovými víťazmi sa stali PP s domácim Frantom Králíkom, ktorí zdolali vo finále Maďarov HunBull.

Naši VŠ v Modrokožcoch súperili celý turnaj so Sweet 16, v zostave ktorých bol aj najlepší slov. junior Ján Tomčáni. Nakoniec sa im podarilo ich predbehnúť a skončiť na 8. m. Všetky družstvá odohrali 13 zápasov po 6 partií a potom 6 zápasov po 12 partií.

Turnaja sa pravidelne zúčastňujú najlepší českí juniori z reprezentačných výberov. Boli ich plné družstvá Ine, Jelenova kopýtka, Barnyho nápad, či PP. Českí juniori majú tento turnaj radi a hojne sa ho zúčastňujú. Vytvorili si dobrú partiu. Mojím snom je aby tam raz prišlo aj konkurencieschopné slovenské družstvo. Prvé náznaky možno ukázali Modrokožci. Hluk má pre nás výhodnú polohu, je to bližšie než z Prahy, Pardubíc, Havířova, či Českých Budějovíc.
Vo vedľajšom párovom turnaji hralo 8 a pol stola. Pekné umiestnenie-5.m. dosiahli Gogová –Lobotka. Ani ostatní sa nestratili aj keď hrali väčšinou v pároch s novými partnermi.

Vďaka za pekný turnaj patrí Michalovi Králíkovi, ktorý to už roky drží, a Zdeňkovi Frabšovi, ktorý tento rok rozhodoval.

Výsledky z párového turnaja si môžete pozrieť tu, kým výsledky súťaže družstiev a zostavy v akých družstvá hrali, nájdete tu.


gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1