38. majstrovstvá sveta v bridži Tlačiť E-mail
15. 10. 2007
V dňoch 29.septembra až 13. októbra 2007 sa v čínskom Šanghaji konali 38. majstrovstvá sveta v bridži.
Najúspešnejšou krajinou boli USA, ktoré získali dve prvenstvá. V súťaži žien porazili vo finále Nemecko. USA zvíťazili aj v súťaži seniorov, keď vo finále porazili Indonéziu.

V otvorenej súťaži medzinárodných družstiev zvíťazilo vo finále francúzsko-talianske družstvo Zimmerman (vrátane dvojice Fantoni-Nunes) nad ruským družstvom posilneným poľskou dvojicou Balicki-Zmudzinski. Vo víťaznom družstve hral aj jeden z dvojice francúzskych juniorskych bratov Bessisovcov. S Bessisovcami sa stretla slovenská juniorská reprezentacia na ME v Jesole (Francúzi skončili na siedmom mieste).

V hlavnej súťaži družstiev, v tzv. Bermuda bowl, triumfovalo nórske družstvo, ktoré po jasnom víťazstve nad USA II získalo prvý svetový majstrovský titul pre túto severskú krajinu. Nórsko reprezentovali Boye Brogeland, Glenn Groetheim, Geir Helgemo, Tor Helness, Erik Saelendsminde and Ulf Tundal. Mahmood Zia (v USA naturalizovaná pakistanská bridžová legenda), hrajúci za USA II, tak stále zostáva bez titulu majstra sveta.

Ako sa už stalo zvykom, server Bridge Base Online urobil množstvo prenosov z majstrovstiev sveta. Boli prenášané zápasy v skupinách, následné štvrťfinálové, semifinálové a finálové zápasy. Na príprave a realizácii prenosov pracovala skupina dobrovoľných nadšencov. Samotné prenosy boli potom komentované viacerými expertnými hráčmi. Výsledkom bol kvalitný vugraph, ktorý je radost sledovať a ktorý poskytuje nenahraditeľný pohľad do sveta najlepšieho bridžu. Aj preto prenosy z MS sledovali denne tisícky hráčov z celého sveta (Slovákov bolo ako šafránu... ako obyčajne).