Vlachovice, juniorské sústredenie Tlačiť E-mail
Napísal Maja Vajdová   
02. 10. 2007
Posledný prázdninový týždeň robievajú Česi sústredenie pre juniorov. Tohto roku sa ho zúčastnili aj 3 žiačky z bývalého krúžku Tóna Závodského, teraz deviatačky zo ZŠ Tríbečská v Topoľčanoch: Mária Vajdová, Natália Matušíková a Zuzana Fodorová. O priebehu sústredenia napísala pár riadkov Mária Vajdová.

Na letné juniorské sústredenie sme išli na odporúčanie Natálie, ktorá ho absolvovala už minulý rok, takže sme celkom presne vedeli, čo nás bude čakať. Vlachovice sa nachádzajú zhruba na polceste medzi Brnom a Prahou, čo je odtiaľto dosť dlhá cesta. Aj napriek tomu sme dorazili ako prvé, takže sme rozmýšľali, či sa nejaké sústredenie vlastne koná .

Pred večerou pricestovala aj väčšina ostatných, a tak sme až do noci hrali prvú časť topového párového turnaja, ja som hrala s Natáliou, Zuzana dostala za partnera Tomáša Růžičku. My s Natáliou sme boli bohužiaľ posledné. Ďalší deň sme poobede mali dvojhodinovú prednášku pre začiatočníkov (viedol ju Zděnek Frába) a rozoberalo sa tam myslím ohodnotenie listu a Standard celkovo. Hneď po prednáške sa hral tímový turnaj, dostali sme do tímu dve Češky z Uherského Hradište, ktorých herná úroveň bola podobná ako naša, takže sme hneď od začiatku vedeli, že v tímoch budeme posledné. Inak sa hralo systémom každý s každým – za jeden deň sme odohrali zápasy s tromi družstvami na 12 rozdaní.

Večer (až skoro do polnoci) sa hrala prvá časť impového pároveho turnaja, ktorý sme si my všetky zahrali prvýkrát. Netuším, či som vtedy hrala s Natáliou alebo Zuzanou, ale myslím, že sme zase neskončili najlepšie. Počas ďalších dní sme mali ešte asi tri prednášky, väčšinou sa rozoberala ponuková kontra, ale takisto aj revers a splintér. Všetko to boli pre nás novinky, lebo bridžovú teóriu sme sa nikdy poriadne neučili. Ja som od tábora začala používať ponukovú kontru, o ktorej som si predtým myslela, že je na mňa ešte veľmi zložitá, čo samozrejme nebola pravda.

Každý deň sme potom odohrali ďalšie kolá tímového turnaja, dokonca nad jedným tímom sme tesne vyhrali, čo ale nezabránilo nášmu poslednému miestu . Pri páraku sme mohli každý deň meniť partnerov, čo aj väčšina ľudí v tábore využívala, a tak sme odohrali turnaje s ľuďmi rôznej bridžovej úrovne, Zuzana raz bola dokonca 5. s Jánom Tománkom.

Okrem toho sa ešte celý jeden deň hral Patton – spolu s Natáliou si nás zobrali na starosť Petra Danišová a Helena Novotná, ktoré sa nás aj snažili niečo naučiť a myslím, že ohľadne bridžu to bol pre mňa asi najzaujímavejší deň tábora. Šieste miesto po prvom kole nám dosť zlepšilo náladu, takisto štvrtok som sa umiestnila v páraku 13. s Kryštofom Petráskom, takže moja (a myslím že aj naša) úroveň a bridžové sebavedomie začali celkom stúpať. Zabudla som ešte vyzdvihnúť (ako mi samozrejme niekto nezabudol pripomenúť ), že Natália bola druhá v miniparáku, kde hrala s pani Schultzovou.

Posledný deň sa ešte dohrávali tímy a večer guláš, čo bola pre nás ďalšia dosť bláznivá novinka. Vzhľadom k tomu, že máme problém aj s normálnou hrou, z gulášu sme boli mierne mimo. :) Takisto v piatok sa odovzdávali ceny – Natália dostala už druhú (!!!) medailu za najlepšiu zahraničnú hráčku, ktorú sme jej my so Zuzanou potichu závideli.

Pred táborom sme očakávali, že budeme stále posledné, čo sa nám našťastie okrem tímov nesplnilo, a aj keď sme sa neumiestňovali nejako skvele, myslím, že sme si na dosť veľa vecí z bridžu pospomínali (predtým sme nehrali zhruba pol roka) a dosť nových vecí sme sa aj naučili. Takisto sme spoznali už asi skoro všetkých juniorských českých bridžistov a dostali niekoľko pozvánok na turnaje a sústredenia. Najbližšie by sme sa rady zúčastnili turnaja v Hluku a vyzerá to tak, že sa nám to aj podarí.