Príbeh dvoch pätiek Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
13. 02. 2016
Untitled Hráte na BBO zápas na pozícii East proti kvalitným súperom. V rozdaní číslo 21 North otvára v druhej proti prvej 1pik. Máte nasledovný list:

a zasahujete 2trefy. South licituje preventívne 3piky, partner 3NT, North pasuje. Po chvíľke premýšľania v tejto nie jednoduchej pozícii pasujete, ale licitácia nekončí. South licituje 4piky, partner kontruje a zase sa musíte rozhodnúť medzi pasom a ponukou trefov. 5 trefov by lepšie popísalo váš list ako pas, ale rešpektujete partnerovo rozhodnutie a pasujete. Celková licitácia teda bola takáto:

a teraz musíte niečo rozumné vyniesť. Čo? Tref počká, káro vyzerá príliš riskantne, takže vynesiete malé srdce. Stôl vyzerá nasledovne:

Zo stola ide jack, partner pridáva kráľa a hlavný hráč berie zdvih esom a potom hraje tref štvorku. Pridávate päťku, zo stola ide dvojka a partner po dlhom premýšľaní hraje trojku. Pekný zdvih, je to naozaj rarita, zobrať takto druhý zdvih na takomto záväzku ... ale čo teraz?

Že by partner chcel káro? Situácia sa núka na takúto úvahu, v takejto situácii sa bežne hraje preferenčná marka a tref dvojka môže byť markou na káro. Na druhej strane zahranie kára od držania KJx vyzerá dosť seba vražedne a môže stáť záväzok. A ešte čosi. Ak by partner chcel káro, tak mal tref prebrať a mal zahrať káro sám bez toho, aby Eastu spôsobil bolenie hlavy. Takže káro to nebude. Čo teda srdce? Možno má hlavný hráč 3list a partner tretie srdce prebije. Ale aj v tejto úvahe je háčik a to háčik rovnaký ako v úvahe o kárach. Ak by chcel partner prebiť srdce, tak preberie tref a zahrá srdce sám. Zostávajú teda trefy, ale už snáď netreba hovoriť, že aj o nich platí to isté čo o predchádzajúcich dvoch farbách. Čo má teda East zahrať? Pozrime sa na celé rozdanie:

Nájsť riešenie tejto situácie je podľa mňa naozaj ťažké. A žiadne zo spomínaných zahraní ani záväzok neporáža. Káro hlavný hráč pustí do dámy v ruke, srdcová dáma a ďalšie srdce sú tiež bezzzubé. Hlavný hráč vyimpasuje tromfy Westu a potom zahodí stratové káro. Čo teda poráža?

Poráža jediné možné vysvetlenie toho, že West neprebral zdvih. Zabudnime teraz na trefy, ktoré ťažko môžu priniesť niečo užitočného. Ak by chcel West káro, tak by prebral tref a zahrá káro. Ak by chcel West srdcový prebitok, tak preberie tref a zahrá srdce. Ani jedno z týchto zahraní West ale neurobil. Je len jediné možné vysvetlenie: srdcový kráľ Westu je singl (keby mal West Kxx, tak preberie tref a hrá káro.) No dobre, takže vieme, že srdcový kráľ Westu je singl (skvelá hra, tento bridž, že...).

Stačí však táto informácia na porazenie záväzku? Veď keď East zahrá srdce dámu a srdce na prebitok, tak hlavný hráč stále splní: zoberie káro, zaimpasuje pik, prípadne nadbije figúru, prebije tref na stole, ďalší pik impas a potom zahodí káro na vysoké srdcia. 10 zdvihov.

Riešenie nie je jednoduché vidieť ani na otvorené karty. Na porazenie záväzku si East musí nechať srdcovú kontrolu a tak zabráni odhodu károvej dámy. Ciže po trefovej päťke musí East zahrať srdcovú päťku! To je extrémne ťažké zahranie, ktoré vyžaduje najprv naozaj neľahké riešenie situácie, prečo West neprebral tref a následne zmenu "prirodzeného" tempovania pri odohrávaní zdvihov.

Pýtate sa, či East zahral srdce? East nebol vystavený tomuto testu. West sa totiž obával, že East by hral malý tref interpretoval ako preferenciu pre kára. Prevzal preto tref a zahral káro sám. Takto síce obrana získala kárový zdvih, ale prišla o srdcový prebitok a hlavný hráč záväzok splnil. Na druhej strane East v diskusii po rozdaní potvrdil, že zahrať malé srdce by ho asi ani nenapadlo. To isté platí aj pre West, obaja hráči prišli na toto porážajúce zahranie hodné titulu obrana roka až pri analýze rozdania.

Ešte treba dodať, že skutočná chyba na linke EW v tomto rozdaní sa nestala v tom, že linka nenašla spomenutú extrémne ťažkú obranu. Väčšou chybou bola kontra na 4piky. West môže 4piky (forsujúco) pasovať a spoľahnúť sa rozhodnutie partnera. Ten s priemerným listom záväzok okontruje, kým s rozlohovým toho typu čo teraz mal, zalicituje 5 trefov.