Bez štipky váhania Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
19. 01. 2016
Bez štipky váhania Začína to ešte celkom jednoducho. V rozdaní číslo 4, na pozícii otvárajúceho máte v druhej proti druhej nasledujúci list:

Je to lákavá karta, podľa evaluatora má dokonca hodnotu skoro 14 bodov. Otvoriť, neotvoriť? Volíte napokon nekritizovateľný pas a ďalší licit následne prebehne brutálne rýchlo:

Čo vynesiete? Náš West vyniesol bez štipky váhania srdcové eso a hlavný hráč mohol deklarovať splnenie záväzku.

Skúsme sa teraz nad rozdaním trochu zamyslieť. Nebyť partnerovej kontry je asi normálne vyniesť srdce a dúfať, že získa zdvih. Partnerova kontra ale úplne mení situáciu. Partner má "milión" trefov a jeho kontra skoro iste ukazuje na možnosť nejakého prebitku v drahej farbe. Môžu to byť ako srdcia, tak piky. Licit N nám zase hovorí, že nemá stratové srdce. Možnosť, že obaja môžu prebiť srdcia, je absurdná, takže je zrejmé, že náš partner by rád prebil pik. Je preto treba vyniesť pik. Hody obrany by pokračovali prebitím trefu v druhom kole. Celé rozdanie:


Jednou z najdôležitejších, možno dokonca úplne najdôležitejšou vecou v bridži je schopnosť identifikovať prítomnosť herného problému (súčasťou je aj schopnosť takýto problém pre súperov vytvoriť, ale to teraz nechajme bokom). Hráč, ktorý je schopný problém identifikovať, je ho väčšinou aj schopný riešiť a nájsť riešenie. Identifikovať daný problém nemusí byť vždy tak jednoduché ako v tomto prípade, ale tentoraz to bolo fakt jednoduché. Stačilo nehrať bez štipky váhania, stačilo sa na pár sekúnd zamyslieť.

A sme u podstaty. Bridž možno hrať rýchlo. Avšak len málokto ho bude hrať rýchlo a dobre zároveň. Dobrý hráč sa musí naučiť, že niektoré problémy vyžadujú viac času ako iné. Možno stratí 10-20 sekúnd pri hre, ale aspoň si nemusí po zápase hodiny v duchu nadávať.


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.