Jedno rozdanie z II. ligy. Tlačiť E-mail
Napísal Peter Hora   
29. 11. 2015
board 9

Jedno rozdanie z II. ligy.

V jesennej časti II. ligy ŽBK zaostal za svojim výkonom z jarnej časti a postupne strácali náskok, ktorý v jarnej časti získali. Jedným z kľúčových rozdaní, ktoré ako sa ukázalo na konci, možno rozhodlo o tom, že ŽBK obhájilo 1. miesto z jarnej časti bolo rozdanie 9 v zápase s družstvom Kontra, ktoré nakoniec skončilo na druhom mieste. Západ dostal do ruky nižšie uvedený list.

Sever - Juh Kontra
Východ - Západ ŽBK

A J
7
A K Q 7 2
A K 10 7 5
N
WE
S

Západ si po zahájení východu povedal, že by tam mal byť slem a keď z licitácie zistil, že sa zrejme tromfová zhoda nenájde, ukončil licitáciu na 6 NT s tým, že jeden z troch päťlistov sa podarí vypracovať a východ okrem A musí mať niekde tých 12 bodov na zahájenie . Priebeh licitácie vyzeral takto :

WestNorthEastSouth
 Pass1 Pass
3 Pass3 Pass
4 NPass5 Pass
6 NAll pass  

Sever vyniesol J a E vyložil svoje karty.


J
A J
7
A K Q 7 2
A K 10 7 5
N
WE
S
K Q 7 5 2
A K J 3
9 5
9 6

Západ sa potešil a prvá myšlienka bola pokiaľ piky nie sú delené horšie ako 4:2, tak je tam z rozbehu 12 zdvihov. Zo stola pridal 5 , juh pridal 3  a v ruke to vzal A. Odohral A a potom J a prišlo prvé prekvapenie, juh na druhé kolo pikov pridal 2 . Sever má 5 pikov, cez ne cesta nevedie. Má 11 zdvihov, ak sú kára 3:3, tak je tam nadzdvih, ak sú 5:1, tak cez ne tiež cesta nevedie a ak sú 4:2, tak vypracuje 12 zdvih v kárach. Rozhodol sa, že bude pokračovať tak, aby nestratil kontrolu v žiadnej farbe a zahral z ruky malé káro k deviatke na stole. Sever pridal malé káro a juh vzal desiatkou. Kára sú 4:2 a dvanásty zdvih je na svete. Pokiaľ by kára boli 5:1 ešte by sa mohol pokúsiť získať dvanásty zdvih na srdcový impas (ten, ako sa ukázalo na konci nesedí) alebo predpokladať, že Q má juh a bude mať problémy udržať srdce, kára aj trefy a dostane sa do skvízu.


Celé rozdanie vyzeralo takto :

Board 9
North Deals
E-W Vul
9 8 6 4 3
6 5 4
J 6
8 3 2
A J
7
A K Q 7 2
A K 10 7 5
N
WE
S
K Q 7 5 2
A K J 3
9 5
9 6
10
Q 10 9 8 2
10 8 4 3
Q J 4

Z otvorených kariet sa dá uhrať 13 zdvihov dvomi spôsobmi. Po odohraní A, prejsť J na stôl a zahrať 9, pokiaľ juh neprikryje zobrať desiatkou a stiahnuť všetky trefy. Pokiaľ prikryje vziať kráľom, prejsť na srdcia na stôl, odohrať zo stola pikové zdvihy a druhé srdce, z ruky zahodiť malé kára a prejsť trefovým impasom do ruky a tam je všetko vysoké.
Druhá možnosť je odohrať A a J, zo stola pridať malé piky, potom prejsť srdcom na stôl, odohrať dva vysoké piky a juh je vo skvíze, neudrží naraz Q s malou, aj štyri kára, aj trefy. Situáciu pred výnosom Q zobrazuje nasledujúci obrázok.


9 8
5 4
6
8 3 2
K Q 7 2
A K 10 7
N
WE
S
Q 7
K J 3
9
9 6
Q 10
10 8 4
Q J 4

Po zahraní východu Q, nemá juh čo odhodiť.

Vzhľadom na licitáciu bol počiatočný výnos severu J k súperom veľmi ústretový. Po skoku západu v kárach si mal sever povedať, že treba vyniesť čokoľvek iného, len nie kára.

Počiatočný výnos by zohrávajúcemu podstatne sťažil plánovanie zohrávky. Zničil by mu jeden dôležitý prechod na stôl a zabránil by mu vyskúšať, či sú piky a kára dobre delené. Jediná možnosť, ako si uchovať nádej na splnenie záväzku by zostávalo vziať A na stole a zahrať 9 s úmyslom v prvom kole ju prepustiť. Zhodou okolnosti by takto pri danej rozlohe opäť získal 13 zdvihov. Stačí len to vymyslieť. Čokoľvek iné by po srdcovom výnose hlavný hráč zahral neumožní mu to splniť záväzok.

Družstvo Kontra na druhom stole tiež vylicitovalo záväzok 6 NT, sever vyniesol 4 , hlavný hráč odohral 11 zdvihov, a keďže všade zostali zádrže, na konci odovzdal kárový a srdcový zdvih, čo znamenalo zisk 17 IMP pre ŽBK a významne to ovplyvnilo celkový výsledok. Zápas síce Kontra vyhrala, ale to nakoniec to na celkové prvenstvo Kontry nestačilo aj preto, lebo hneď v nasledujúcom rozdaní č.10 Kontra nevylicitovala slem, ktorý sa nedal poraziť a žilinčania ho licitovali a splnili.

Rovnaké rozdanie sa hralo v ďalších dvoch zápasoch. Družstvá Sunshine a Melír vo vzájomnom zápase ani jedno z nich slem nelicitovalo. V zápase družstiev Šance a Zemplín licitovali slem obe družstvá. Zemplín splnil 6 NT+1 zatiaľ čo Šance padli za 200.


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.