Smirnov - Piekarek sa priznali ku používaniu neetických metód Tlačiť E-mail
19. 09. 2015
Untitled Najprv malý súhrn: Izrael, Monaco a Nemecko sa vzdali účasti na MS, ktoré začínajú v Indii na budúci týždeň. Taký je oficiálne súčasný dopad podvodníckej aféry.

Uvedené štáty mali právo účasti na základe umiestnenia na ME2014 v Opatiji. Izrael sa vzdal účasti na základe toho, že súčasťou družstva v Opatiji bol pár Fischer-Schwartz, ktorý je obvinený z podvádzania a o spôsobe toho podvádzania bol publikovaný pomerne presvedčivý materiál. Samotný pár vinu popiera.

Legionárske družstvo Monaca postupovalo rovnako (aj keď s pozorovateľným zadrhnutím sa) a vzdalo sa účasti na MS na základe toho, že súčasťou družstva v Opatiji bol pár Fantoni-Nunes, obvinený z podvádzania a o spôsobe toho podvádzania bol publikovaný možno ešte presvedčivejší dôkazný materiál ako v prvom prípade. Samotný pár sa k obvineniu dosiaľ nevyjadril.

Situácia v prípade Nemecka je trochu opačná. Zainteresovaní vedeli, že spolu s hľadaním dôkazov o vine už uvedených párov prebiehalo rovnaké pátranie a hľadanie dôkazov o vine tretieho páru, ktorí síce nebol verejne pomenovaný, ale sa šepkalo, že ide o nemecký pár Piekarek-Smirnov, špičkový to európsky pár. Dnes došlo ku výraznému posunu: nemecký pár sa priznal ku používaniu nelegálnych metód (v tejto chvíli možno len špekulovať, či medzičasom obdržal informácie o odhalení jeho podvodníckej metódy a popieranie uznal za zbytočné alebo koná preventívne vo vedomí, že k takémuto odhaleniu časom aj tak príde). Následne sa Nemecko vzdalo účasti na MS. Pre nemecký bridž je to opakovaná bolestivá situácia.

Bolestivá je však situácia nielen pre nemecký, ale aj pre celosvetový špičkový bridž. A hlavne európsky, lebo všetky tri obvinené páry sú európske. Integrita bridžu, jeho dôveryhodnosť, utrpela veľmi silný úder. Na druhej strane, aj keď ešte existujú isté podozrenia aj proti iným hráčom, tak nie sú na rozdiel od týchto troch zdielané väčšinou svetových hráčov, čo ich možnú opodstatnenosť výrazne znižuje. Takže ďalších nepríjemných odhalení by sme sa asi už nemali dočkať. Hoci ktovie...
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.