Ako to zahráte? Tlačiť E-mail
Napísal Juraj Kvoček   
20. 03. 2015

Ako to zahráte?

Môj partner z pražskej skupinovej súťaže A (z Áčka) Martin Scháňka mi prednedávnom nadhodil zaujímavý zohrávkový problém, ktorého vyriešenie mi zabralo nemálo času a rád by som sa oň s vami podelil.


Ako otvárajúci držíte tieto karty:



Dražba prebieha nasledovne (v skutočnosti bola trochu odlišná, pre účel tohoto článku to však nie je podstatné):


Súper vynesie A kárové a partner vyloží takýto stolík:



Obranca po vašej ľavici pokračuje v druhom zdvihu károvým K, z druhého obrancu vypadáva Q, do tretieho zdvihu je zahraná kárová desiatka, ktorú prebíjate pikovou dámou a druhý obranca zahadzuje tref. Ako budete zohrávať?

Už sme odovzdali dva kárové zdvihy, určite strácame trefové eso a ostáva vyriešiť problém v srdciach. Ak má srdcovú dámu západ, tak jednoduchý impas splní záväzok. Je ale srdcová Q na západe pravdepodobná?
Západ už ukázal AK109xx v kárach a nezasiahol do dražby. Keby mal A trefové, prirodzene by povedal 2kára, keby mal naopak krátkosť v niektorej bočnej farbe, mohol preventívne zasiahnuť 3kára. Agresívny hráč by dokonca mohol zasiahnuť 2 kára aj s Qxx v srdciach, s Qxxx celkom pokojne. Samozrejme, zamietnuť prítomnosť Q srdcovej v ruke západu by v tejto fáze hry bolo príliš odvážne, položme si teda otázku - Môžeme záväzok splniť, ak má srdcovú dámu východ?
Čo už vieme o tomto obrancovi? Ukázal Qx v kárach a na tretie káro zahodil tref. Ak by zahodil od 4listu trefového, v tejto chvíli môžeme záväzok splniť vypracovaním trefov, takže má najskôr asi 5 trefov. Pokiaľ má rozlohu 2425 alebo 3325 a dámu srdcovú, pri presnej zohrávke sa neskôr dostane do skvízu.
Ako je to teda správne zahrať? Z horeuvedenej analýzy nevieme určit polohu dámy srdcovej presne, skôr to ale vyzerá na obrancu na východe.
Hráme teda tref do dámy, čo očakávane berie východ. Vracia tromf, na čo dotromfujeme (delia sa 2-3, sever zahadzuje káro) a zo stola zahadzujeme tref. Teraz hráme 4. kolo tromfov, západ pridáva ďalšie káro, zo stola zahadzujeme malé srdce a východ zahadzuje tiež srdce. Na stôl prejdeme srdcovým esom, na kráľa trefového zahodíme srdce, stiahnete kráľa srdcového na čo z juhu vypadne dáma a trefovým prebitkom sa dostaneme na vysokého srdcového J.



Mohli to obrancovia brániť lepšie?
Hoci to na prvý pohľad vyzerá tak, že pri takejto zohrávke len pridávajú karty, v treťom zdvihu je šanca východu zažiariť. Pokiaľ hlavný hráč nemá srdcovú desiatku (a vie hrať skvízy!), mal by na túto líniu prísť. Ak má J10, stále môže impasovať dámu u partnera a uhráme ju. Môžeme mu ale spraviť problém pri dopočítavaní našej rozlohy. Ak by naša rozloha bola 3424, srdcový odhod by bol to najprirodzenejšie, čo urobíme, a ako sme videli hore, ani pri našej aktuálnej rozlohe sa mu neskôr nevyhneme.
Najlepšie je preto odhodiť malé srdce a nechať to na HH, ako sa s tým popasuje. Pozorný čitateľ sa teraz vráti k vyššie napísanej poznámke o odhode trefu v treťom zdvihu. Hypotetický by vás obranca s rozlohou 3424 podobným spôsobom mohol zmiasť, keby sa dobrovoľne v treťom zdvihu vzdal držania trefovej hrozby.
Takže to nakoniec vôbec nie je také čiernobiele.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.