Pred/po mládežníckym párovým ME2014 (doplnené) Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
11. 07. 2014


V dňoch 12-19. júla sa v nemeckom Burghausene konajú ME mládeže v súťaži párov. Najprv sa hrá súťaž mixových dvojíc, následne sa hrajú paralelne párové súťaže U20 chlapcov, U26 chlapcov a U26 dievčat. Súťaže budú trojdňové, prvé dva dni kvalifikácia, tretí deň finále.

Slovensko budú na súťaži reprezentovať dva páry. V súťaži U26 (68 párov z 23 krajín) je to pár Kováč Ondrej - Rumančík Jakub.  Ide o talentovaných, ale nezohratých hráčov. Jakub sa v poslednom období venuje bridžu sústavnejšie, je veľa viditeľný napríklad na BBO, čo sa určite postupne prejaví aj na kvalite jeho hry. Ondrej bol nominovaný práve preto, aby sa medzi ním a bridžom vytvorilo silnejšie puto a som zvedavý, či sa to v praxi potvrdí (dosiaľ totiž máme žiaľ skôr opačné skúsenosti a zoznam tých mladých, ktorých sme poslali na medzinárodnú súťaž a potom za nimi "zľahla" zem, je asi dlhší ako zoznam tých, čo sa bridžu venujú). Konkurencia párov v tejto súťaži je najkvalitnejšia zo všetkých súťaží na tomto ME a preto osobne budem pokladať za úspech ich postup do finále, respektíve umiestnenie v prvej polovičke.

V súťaži U20 (71 párov zo 17 krajín) bude Slovensko reprezentovať pár Jakabšic Jakub - Kvoček Juraj. Odhadnúť výsledky tejto dvojice nie je jednoduché. Kubo hráva málo, chýba mu herná rutina, ale zahral prekvapujúco dobre vo Wroclavi a v poslednom období sa naučil vyhýbať sa niektorým nevynúteným chybám, snaží sa stabilizovať svoju hru. Juro zahral dobre na ME v Opatiji a zmazal tak nedobrý dojem z poklesu výkonnosti trvajúcej prakticky od nástupu na vysokú školu. Zdá sa, že kolízia školských povinností a bridža neprospieva nielen jemu a nemožno sa tomu čudovať, škola má prioritu. Teraz však máme prázdniny, pár sa zúčastňuje už druhých ME v tejto kategórii, dá sa pokladať v porovnaní z ich súpermi za skúsený a zohraný, preto od tejto dvojice očakávam postup do finále. A keby motyka vystrelila, tak aj slušnejšie umiestnenie...

Kedy môže motyka v ktorejkoľvek súťaži vystreliť :)? Súťaže mladých charakterizuje horúčkovité, až extrémne nasadenie. To plodí nevyvážené výsledky. Základom úspechu je vyhnúť sa tomuto trendu. V páraku sa neuspeje agresivitou, vylicitaním záväzkov, ktoré iní nelicitujú. Uspejete kľudným, ale pritom aktívnym bridžom. Uspeje sa istotou v card play, bezpečnými výnosmi, odďaľovaním kritického rozhodnutia, nehnaním rozdania v nejasnej situácii na hranu noža, ale konzervatívnym rozhodnutím v prípade neistoty, ponukou možnosti omylu súperom, proste hrou sebavedomou, ale nie násilnou. Bridž a párová súťaž je aj psychická záležitosť. Nie je dobré sa uniesť niekoľkými dobrými rozdaniami, ale ani znechutiť prípadnými zlými. Nikde viac ako v páraku neplatí, že trpezlivosť ( práca v každom rozdaní) ruže (topy) prináša.

Niektorí čitatelia môžu postrádať nomináciu Martina Vodičku a Adama Kubicu. Lenže Adam sa v budúcnosti mieni zaoberať predovšetkým rozhodovaním a aj MS  v Istanbule sa zúčastní skôr z povinnosti vyplývajúcej zo záväzku k družstvu ako pre herné ambície. Nominácia tohto páru preto nepripadla do úvahy.

Ešte pár slov ku samotnej súťaži. Súťaže budú prenášané na BBO, bude sa hrať barometer, čiže naraz tie isté rozdania na všetkých stoloch, takže po každom kole bude jasné priebežné umiestnenie. To môže byť pre tých, čo fandia našim mladým, celkom zaujimavé. Program prenosov na BBO je nasledovný:



Doplnenie (16.7.2014):

V kvalifikačnej časti súťaže U26 sa náš pár Kováč - Rumančík so 43.36% umiestnil na 58. mieste zo 67 účastníkov. Konkurencia v súťaži bola veľmi silná, hralo tam množstvo kvalitných hráčov s dlhodobe výbornou výkonnosťou (napríklad Dror Padon, majster sveta z Veldovenu a majster Európy z nedávnej súťaže v Opatiji, obe súťaže sú open), takže výsledok treba posudzovať aj z tohto hľadiska. Náš pár v tomto silnom poli zaplatil očakávanú začiatočnícku daň (hlavne v prvom kole, keď získali 24,55%), ale aj tak by sme uvítali celkove o trochu lepší výsledok.
 
V kvalifikačnej časti súťaže U20 sa náš pár Jakabšic - Kvoček umiestnil so 50.65 % umiestnil na 45. mieste zo 75 účastníkov, To je teoreticky lepšie umiestnenie ako vyššie spomínané a vyšší zisk ako pred 2 rokmi, ale ak vezmeme do úvahy, že náš pár môžeme zaradiť medzi skúsené a najstaršie páry v danej kategórii, ktorá naviac bola obsadená veľkým počtom írskych a nemeckých párov (spolu cca 25), výrazne mladších začiatočníkov, ktoré skončili prevažne na konci poradia (posledných 17 párov sú hráči tejto skupiny), tak sa výsledok javí v inom svetle a opäť platí, že sme očakávali lepší výsledok.
 
Ani jeden z našich párov nepostúpil do finále a tak mali príležitosť zahrať si tzv. Prezidentský pohár, čo je párový turnaj, v ktorom hrajú nepostupuúce páry zo všetkých kvalifikácii spolu (dokopy hralo 92 párov). Túto príležitosť juniori občas využívajú na zmenu partnerov a tak sme boli svedkom nasledujúcich (tentoraz prevažne dobrých) výsledkov našich hráčov:
  • Kvoček-Žylka (ČR) 62.37%, 5. miesto
  • Rumančík-Kováč 57.97%, 14. miesto
  • Jakabšic-Lapčíková (ČR) 44.84%, 72. miesto


 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.