Skromné očakávanie Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
08. 05. 2014

Máme slušnú silu, ale partner je určite slabší. Súperi licitujú slabý BT (12-14 HCP) a partner vyniesol zo svojej najdlhšej farby.


Výnos – kárový dolník

Ako obranca sediaci na Východe po výnose vidíte týchto 26 kariet: Hlavný hráč pridal zo stola malé káro a vy aj teraz máte dostatok času urobiť si analýzu a nájsť spôsob na porazenie tohto záväzku. Aká je rozloha, kto má koľko bodov, kto urobí koľko zdvihov. Do toho!

Piky: Nevidíme sedem pikov. Juh poprel päťlist v drahej farbe, teda má 2-4 piky, partner tedá má 3-5 pikov, pravdepodobnejšie je rozdelenie 3:4.

Srdca: Platí to isté, ako u pikov.

Kára: Partner vyniesol zo svojej najdlhšej farby, teda má 4-5 kár, na Juh pripadajú 2-3 kára.

Trefy: Nevidíme ich päť. V lacnej farbe môže mať hlavný hráč aj päťlist, teda má 2-5 trefov, partner má potom 0-3 trefy.

Body: My máme 12, stôl má 15, dohromady 27, na partnera a Juh zvyšuje 13 bodov. Keď by Juh mal minimum, teda 12 bodov, na partnera zostáva len jeden bod, a ten práve výnosom ukázal. Iného honéra určite v ruke nemá.

Zdvihy: Juh určite urobí zdvih na pikové eso, urobí 3-4 srdcové zdvihy a po vyrazení trefového kráľa urobí štyri trefové zdvihy. To dáva celkom aspoň osem zdvihov a jeden zdvih získa určite na károvú dámu alebo kráľa.

Je teda jasné, že ak vezme trefové zdvihy, záväzok pohodlne splní. Preto musíme konať a pokúsiť sa získať skorej päť zdvihov. Pozrime sa preto podrobnejšie na kára. Juh má v nich kráľa s jednou-dvomi malými. Ak zoberieme prvý zdvih károvým esom, Juh uplatní dámu a kráľa separátne. Ak prepustíme, zoberie prvý zdvih károvým kráľom, potom už na károvú dámu zdvih neurobí, keďže na ňu čaká náš kráľ. Ak o károvej farbe uvažujeme izolovane, je správne prvé káro prepustiť. Musíme to však posúdiť v kontexte celého rozdania a zvážiť, aké budú dôsledky prepustenia prvého kára. Juh vezme zdvih károvým kráľom a urobí trefový impas, my získame zdvih na trefového kráľa. Hoci je pozícia károvej dámy teraz pre nás priaznivá, partner nemá žiadny vstup, aby nám ju podohral. Juh urobí pohodlne deväť zdvihov.

Skúsme teda zobrať prvý zdvih károvým esom. Podrobnejšie sa pozrime na piky. Ak má hlavný hráč štyri piky, všetko bude závisieť od toho, či má pikovú deviatku. Ak ju má, má v pikoch druhú zádrž a záväzok nemáme ako poraziť.

JEDINÁ NÁDEJ JE PIKOVÁ DEVIATKA U PARTNERA

Dúfame teda v nejakú takúto rozlohu

a potom záväzok porazíme.
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.