Teraz alebo nikdy Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
05. 05. 2014

Teraz alebo nikdy

Súperi licitujú slabý BT (12-14 HCP) a partner asi vyniesol zo svojej najdlhšej farby.


Výnos – kárový dolník

Ako obranca sediaci na Východe po výnose vidíte týchto 26 kariet: Hlavný hráč pridal zo stola malé káro a vy máte dostatok času urobiť si analýzu a nájsť spôsob na porazenie tohto záväzku. Aká je rozloha, kto má koľko bodov, kto urobí koľko zdvihov. Pekne po poriadku:

Piky: Juh poprel päťlist v drahej farbe, teda má 2-4 piky, partner tedá má 3-5 pikov.

Srdca: Juh má 2-4 srdcia, na partnera zvyšujú 2-4 srdcia.

Kára: Partner vyniesol zo 4-5 kár, na Juh pripadajú 2-3 kára.

Trefy: V lacnej farbe môže mať hlavný hráč aj päťlist, teda má 2-5 trefov, partner má potom 1-4 trefy.

Body: My máme 6, stôl má 17, dohromady 23, na partnera a Juh zvyšuje 17 bodov. Keďže Juh má 12-14 bodov, na partnera zvyšuje 3-5 bodov.

Zdvihy: Na stole samotnom vidíme 3 srdcové zdvihy (bez ohľadu na to, kto má kráľa), tri trefové zdvihy, s károvým esom je to sedem zdvihov. Partner svojim výnosom poprel károvú dámu, má ju teda Juh a je to jeho ôsmy zdvih. Partner má maximálne 5 bodov, teda nemôže mať obidve čierne esá, to dáva Juhu deviaty zdvih. Je jasné, že musíme zobrať päť zdvihov

TERAZ ALEBO NIKDY

Juh má károvú dámu, teda po zobratí kárového kráľa drží kára dvakrát. Preto si musíme posvietiť na piky. Srdcový kráľ v ruke partnera by bol "pod nožom", preto predpokladáme, že ho má Juh. Podobne, ak by mal partner trefové eso, Juh by mal eso a kráľa v pikoch a ľahkých deväť zdvihov. Jediná nádej je nájsť u partnera pikové eso, čo sa do jeho limitu 5 bodov ešte zmestí.

Celé rozdanie by potom bolo asi takéto:

Preto po získaní prvého zdvihu na kárového kráľa "podohráme" pikového kráľa hlavného hráča vynesením pikovej dámy. Hlavný hráč môže túto pohromu oddialiť tým, že zoberie v prvom zdvihu károvým eso, v trefoch a v srdciach má však len sedem rýchlych zdvihov, čo je s károvým esom osem. Zahranie Juhu bolo správne, pretože padne iba vtedy, keď máme kárového kráľa a Západ má pikové eso. Hral na 75%-nú šancu. Ak by naskočil esom, prehral by splniteľný záväzok v prípade, ak by parner niesol kárového dolníka z KJ10xx.
 
 
?
Detect language » Slovak
 
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak