Podvodníci Elinescu a Wladow skončili (nemecká reakcia) Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
02. 04. 2014
V USA sa v týchto dňoch hrá Vanderbilt, vysoko prestížna súťaž za účasti svetovej elity. Avšak nielen hrou žili bridžisti na tejto súťaži. V hoteli Sheraton sa v dňoch 21-22. marca uskutočnilo zasadanie disciplinárnej komisie WBF.
 
Disciplinárna komisia sa venovala skúmaniu obvinenia, že nemecký špičkový pár Elinescu - Wladow (mimo iného majstri Európy Open z roku 2006, seniorskí majstri sveta z minulého roka) používa pri hre systém odovzdávania nelegálnych informácií. Pre preukázanie alebo vyvrátenie tohto obvinenia WBF v spolupráci s rozhodcovským zborom  realizovala pred týmto zasadaním veľmi podrobné, temer detektívne vyšetrovanie. Detaily tohto procesu sú popísané podrobne v zápise disciplinárnej komisie.

O čo išlo? Hra týchto dvoch pánov už dávnejšie vzbudzovala rôzne podozrenia a obvinenia, ale nič sa im nepodarilo preukázať. Až priveľa podozrivých zahraní vo finále MS na Bali viedlo ku systematickému skúmaniu ich hry a ku skúmaniu podozrenia, že si pomocou zakašliavania vymieňajú nelegálne informácie. Hra páru ELinescu-Wladow na MS v Bali a na Cavendishi v Monacu bola podrobená systematickej analýze, pri  ktorej sa skúmali aj video zábery z tejto hry. Táto analýza potvrdila, že
  • ku pokašľávaniu došlo len vtedy, keď hráč mal singla v liste
  • žiadne pokašľávanie nesprevádzalo vyvážené listy
  • partner vynášajúceho pokašlávaním informoval o vhodnej farbe na výnos
  • vynášajúci tento pokyn rešpektoval
Pre túto zhodu neposkytol obvinený pár žiadne vysvetlenie. Obvinený pár už pred začatím rokovania protestoval proti jeho konaniu v USA a namietal aj iné právne skutočnosti.

Disciplinárna komisia rozhodla, že pár Elinescu-Wladow sa systematicky a dohodnutým nelegálnym spôsobom previnil voči pravidlu 73B bridžových pravidiel (použitie nelegálnej informácie). Disciplinárna komisia zakázala tomuto páru doživotne účasť na súťažiach WBF a individuálne na 10 rokov účasť na súťažiach WBF. Dá sa predpokladať, že budú nasledovať ďalšie tresty a zákazy na úrovni EBL a nemeckého bridžového zväzu.

Doplnenie: DBV, nemecký bridžový zväz, publikoval na svojom webe odmietavú reakciu na rozhodnutie disciplinárnej komisie WBF. Vyhlásenie je podpísané prezidentom DVB, pánom U. Wennigom, členom víťazného seniorského nemeckého družstva na majstrovstvách sveta v Bali. Vyhlásenie upozorňuje, že:
 
  1. rozhodnutie bolo vynesené bez prítomnosti páru Elinescu-Wladow (čo je aj pravda, na druhej strane, tento pár bol na rokovanie pozvaný a odmietol sa ho zúčasťniť z dôvodu nevyhovujúceho dátumu)
  2. videá z finále MS nie sú kompletné a je podozrenie, že mohli byť manipulované
  3. hráč z druhej strany záclony nemohol vedieť, kto pokašliaval za záclonou. Hracie miestnosti v Bali boli klimatizáciou silne podchladené a kašľal temer každý účastník súťaže
  4. v poznámkach Eddieho Wolda sú viaceré vecné chyby, ktoré tento materál ako dôkaz silne spochybňujú
  5. vyhlásenie úvádza 9 rozdaní z piatej časti finálovej súťaže,  v ktorých je realita v rozpore s údajným signalizačným kódom
  6. obvinený nemecký pár hraje špičkové súťaže vyše 20 rokov a dosiaľ nikdy nebol obvinený z nekalej hry
  7. nehrajúci kapitán Nemecka (K.Schroeder, majsterka Európy z Turku), sprevádzala pár Elinescu-Wladow počas celej súťaže (vzhľadom na to, že Wladow nehovorí anglicky), zapisovala výsledky, obsluhovala bridgemate a nezaregistrovala žiadne atypické správanie sa nemeckého páru.
  8. Wladow trpí astmatickým kašľom
  Z uvedených (a aj niektorých iných, ktoré som v texte nespomenul) príčin pokladá DBV obvinenie páru Elinescu-Wladow za nepodložené a nedokázané.
-----------
  Dá sa teda predpokladať, že z tohto prípadu vznikne skutočná aféra. WBF už verdikt rozoslala národným zväzom, v pondelok sme ho dostali aj my. Predstava, že nadnárodná organizácia zmení verdikt ... nuž, to je z ríše snov. Zároveň ide o ďalšiu etapu z boja USA kontra Európa, ktorý má viacmenej klasický priebeh: Američania prehrajú a obvinia súperov (Európanov) z podvodu (a niekedy aj majú pravdu...). Každopádne bude zaujímavé sledovať ako táto aféra dopadne. Aj vzhľadom na skutočnosť, že obvinená nemecká dvojica nedisponuje v Európe nejakými prenikavými sympatiami (Wladow ani u autora tohto článku) a zdá sa mi, že niektorí hráči ako keby ani neboli verdiktom prekvapení (ja som bol). Na serveri bridgewinners sa už hlasuje, či má nemecké družstvo prísť o titul majstra sveta alebo tohto titulu majú zbaviť len obvinených. Vyhráva prvý variant. Pokiaľ tieto signály nepreceňujem, tak napovedajú, že DBV povedie proti obvineniu osamotený a neúspešný boj, avšak sa mu podarí zasiať pochybnosti o vine Wladowa a Elinesca. A tak si nebudeme istí, či sa naozaj previnili a či sa niečo podobné nemôže stať každému z nás. Neistota je to najhoršie, čo v otázke podvodu môže našu hru postihnúť.
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.