PropozícieSBL2014-2 Tlačiť E-mail

 

Propozície Slovenskej bridžovej ligy

Článok 1 – Úvodné ustanovenia

§ 1 -         Definícia pojmov

1.      Slovenská bridžová liga (ďalej SBL) je dlhodobá súťaž družstiev organizovaná každoročne Slovenským bridžovým zväzom (SBZ).

2.      Súťažným ročníkom nazývame jarnú a jesennú časť súťaže doplnenú prípadne barážou, v ktorej sa rozhoduje o postupe/zostupe do vyššej/nižšej súťaže v nasledujúcom ročníku. Pokiaľ nie je v propozíciách uvedené exaktne inak, tak nasledujúce pravidlá sa týkajú aktuálneho súťažného ročníka.

3.      Prihlásené družstvá sú rozdelené na geografickom základe. Územie Slovenska je rozdelené na západnú a východnú konferenciu. Východnú konferenciu (ďalej VK) tvoria Prešovský a Košický samosprávny kraj, ostatné územie Slovenska tvorí Západnú konferenciu (ďalej ZK).

4.      Koordinátor SBL (ďalej koordinátor) je osoba, ktorá koordinuje a organizačne zabezpečuje SBL, dohliada na formálne záležitosti a vedie rokovania kapitánov družstiev.

5.      Koordinátor je určený na jeden rok na základe rozhodnutia predsedníctva SBZ (ďalej P-SBZ) a musí byť známy pre daný rok najneskôr k 31.12. predošlého roku.

6.      Súpiska je zoznam hráčov družstva. Družstvo je skupina minimálne štyroch a maximálne osem hráčov. Za družstvo môže na zápas súťažného ročníka nastúpiť iba hráč uvedený na jeho súpiske (výnimka 13, bod 9).

7.      Kapitán družstva zastupuje záujmy hráčov svojho družstva. Kapitán družstva musí byť uvedený na súpiske už pri prihlásení družstva do SBL.

8.      Rozhodca je osoba poverená riadením súťaže a uplatňovaním pravidiel.

 

§ 2 -         Základné ustanovenia

1.   Propozície SBL upravujú podmienky pre SBL. Platia v nadväznosti na Medzinárodné pravidlá súťažného bridžu z roku 2007.

§ 3 -         Rozdelenie ligy

1.      SBL sa delí na prvú (ďalej I. liga) a druhú (ďalej II. liga) ligu, pričom jednotlivé družstvá sú do týchto líg rozdelené na základe zostupových a postupových pravidiel pre daný ročník ligy.

2.      I. liga je celoštátnou súťažou.

3.      II. liga je regionálnou súťažou, hrá sa v konferenciách.

 

Článok 2 – I. liga

§ 4 -         Definovanie súťaže

1.    I. liga má 8 družstiev. Súťaž má dve časti, jarnú a jesennú časť. Hrá sa na ligových sústredeniach.

2.    Zápasy sa hrajú na 2x10 rozdaní. Družstvá majú pridelené čísla podľa poradia z predošlého ročníka, pričom postupujúci z VK II. ligy má číslo 7 a postupujúci zo ZK II. ligy má číslo 8.

3.    Zápasy sa hrajú podľa nasledujúceho rozpisu:

I. kolo

1-8   2-7   3-6   4-5

II. kolo

1-2   3-4   5-6   7-8

III. kolo

3-1   4-2   7-5   8-6

IV. kolo

4-1   5-2   8-3   6-7

V. kolo

1-5   2-6   7-3   8-4

VI. kolo

6-1   2-8   5-3   7-4

VII. kolo

1-7   2-3   6-4   8-5

Družstvo s číslom na prvom mieste je v jarnej časti domácim družstvom. V jesennej časti si družstvá pozíciu domáceho družstva vymenia.

4.    Po odohraní všetkých zápasov jarnej a jesennej časti sa stanoví poradie družstiev na miestach jedna až osem. Poradie určuje súčet výsledkov družstiev dosiahnutý vo všetkých zápasoch na jarnom a jesennom sústredení. Družstvo, ktoré sa umiestnilo na prvom mieste, sa stáva víťazom I. ligy. Družstvá, ktoré sa umiestnili na siedmom a ôsmom mieste, z I. ligy vypadávajú.

§ 5 -         Ligové sústredenia

1.    Miesto konania jarného a jesenného sústredenia a dátum konania určí P-SBZ na návrh koordinátora najneskôr do 31. decembra predošlého roku.

 

2.    Časový rozvrh prvoligového sústredenia:

Piatok

16:45 porada kapitánov s koordinátorom ligy

17:00 – 20:00         I. kolo

20:30 – 23:30         II. kolo

Sobota

  9:30 – 12:30         III. kolo

14:00 – 17:00         IV. kolo

17:30 – 20:30         V. kolo

Nedeľa

  9:00 – 12:00         VI. kolo

12:30 – 15:30         VII. kolo

 

3.    Sústredenia riadi nehrajúci rozhodca, ktorého deleguje P-SBZ. Rozdania, licitačné boxy, zápisové lístky, technický a riadiaci servis zabezpečuje koordinátor alebo ním poverený zástupca.

 

Článok 3 – II. liga

§ 6 -         Definovanie súťaže

1.    II. liga je otvorenou súťažou delí sa podľa konferencií na II. ligu VK a II. ligu ZK. Súťaž má dve časti, jarnú a jesennú časť. Hrá sa na ligových sústredeniach.

2.    Minimálny počet prihlásených družstiev do jednotlivých konferencii, kedy sa ešte uskutoční sústredenie, je 3 (tri). Pri menšom počte prihlásených sa II. liga v príslušnej konferencii neuskutoční. Postihnutým družstvám je umožnená účasť v tej konferencii, kde sú podmienky pre ligové sústredenia splnené. V prípade, že sa hrá iba v jednej konferencii, právo postupu majú družstvá umiestnené na 1. a 2. mieste.

§ 7 -         Hrací systém

1.    Hrá sa systémom každý s každým v dvoch kolách (jarná časť a jesenná časť). Zápasy sú hrané na 20 (2x10) rozdaní.

2.    Dátum konania jarného a jesenného sústredenia oznámi P-SBZ na návrh koordinátora najneskôr do 31. decembra predošlého roku. Miesto sústredenia a časový rozvrh (závisí od počtu prihlásených družstiev) oznámi koordinátor po rokovaniach s kapitánmi družstiev najneskôr do 15.marca daného roku. Rozhodujúcim kritériom je počet a miestna príslušnosť prihlásených družstiev.

3.    Sústredenia riadi nehrajúci rozhodca, ktorého deleguje P-SBZ. Rozdania, licitačné boxy, zápisové lístky, technický a riadiaci servis zabezpečuje koordinátor alebo ním poverený zástupca.

 

§ 8 -         Postup do I. ligy a právo účasti

1.    Víťazi oboch II. líg získavajú licenciu pre hranie I. ligy v nasledujúcom ročníku. V prípade, že družstvo neprejaví o licenciu záujem do termínu stanovenom v §10 ods. 1, jeho licencia prechádza na druhé, tretie, prípadne ďalšie družstvo v poradí.

2.    V prípade že v jednej z konferencii je viac ako dvojnásobný počet družstiev ako v druhej, platí priamy postup víťaza viacpočetnej konferencie a víťaz menej početnej konferencie odohrá baráž o postup do I. ligy s druhým družstvom viacpočetnej konferencie. Miesto a dátum baráže určí P-SBZ na návrh koordinátora po skončení jesennej časti II. ligy. V baráži môžu za družstvo hrať len tí hráči, ktorí nastúpili aspoň na jeden zápas v dlhodobej časti súťažného ročníka.

3.    Pokiaľ právo hrať baráž nevyužije niektoré z oprávnených družstiev podľa bodu 2, tak právo hrať túto baráž získava nasledovné družstvo pochádzajúce z tej istej konferencie, pričom musí splňovať podmienku, že sa umiestnilo v prvej polovici výsledkovej listiny dotyčného ročníka ligy. Ak žiadne družstvo danej konferencie tejto podmienke nevyhovuje alebo žiadne ďalšie družstvo tejto konferencie o umiestnené v prvej polovici výsledkovej listiny nemá záujem hrať baráž, tak do I. ligy postupuje oprávnený účastník baráže z druhej konferencie. Pokiaľ sa do baráže neprihlási ani jedno oprávnené družstvo, tak právo hrať I. ligu získava družstvo, ktoré sa v predchádzajúcom ročníku I. ligy umiestnilo na siedmom, pôvodne vypadávajúcom, mieste.

 

Článok 4 – Spoločné ustanovenia

§ 10 -   Prihlásenie družstva

1.      Kapitán družstva zasiela prihlášky do SBL koordinátorovi najneskôr do 31. januára daného roku. V prihláške musí byť uvedená súpiska družstva, konferencia, do ktorej sa družstvo hlási a preferované domáce hracie miesto. Kópiu prihlášky zasiela kapitán aj na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript aby ste ju mohli vidieť. . Družstvo sa považuje za prihlásené, keď v stanovenom termíne (najneskôr do 31.1.) uhradí do pokladne alebo na účet SBZ vklad do súťaže. Výšku vkladu pre daný ročník určí P-SBZ do 31. decembra predošlého roku. Družstvo zložené len zo žiakov alebo juniorov vklad do súťaže neplatí. Družstvo, ktoré má na súpiske 50% a viac žiakov alebo juniorov, uhradí 50% z prislúchajúceho vkladu. Družstvo, ktoré má na súpiske 25% žiakov alebo juniorov, uhradí 75% z prislúchajúceho vkladu.

2.      Ak družstvo doplní v priebehu ročníka súpisku takým spôsobom, že podiel žiakov/juniorov klesne pod 50%, resp. 25%, tak je povinné doplatiť rozdiel vo vložnom ešte pred začiatkom najbližšieho sústredenia, a to aj v prípade, že nový člen, prípadne noví členovia na tomto sústredení za družstvo nenastúpia. Ak družstvo doplní v priebehu ročníka súpisku takým spôsobom, že podiel žiakov/juniorov stupne nad 50%, resp. 25%, tak príslušný rozdiel vo vložnom sa družstvu nevracia.

3.      Družstvo je zaradené do konferencie podľa § 1 ods. 2. Zoznam družstiev s konferenciami bude zverejňovaný priebežne na www.bridgeclub.sk.

4.      V prípade neprihlásenia sa niektorého družstva do I. ligy do 31.1., právo účasti prechádza najprv na druhé družstvo početnejšej druholigovej konferencie, potom na druhé družstvo menej početnej konferencie, tretie družstvo početnejšej konferencie, atď. Ak sú konferencie rovnako početné, tak právo účasti získava víťaz baráže medzi záujemcami o postup z jednotlivých konferencií. Družstvo, ktoré získa právo účasti, má na zaslanie prihlášky lehotu 1 týždeň odo dňa doručenia žiadosti od koordinátora.

5.      Ak družstvo odstúpi zo súťaže pred jej začatím, postupuje sa rovnako ako v ods. 3. Odstúpenie družstva zo súťaže v lehote menšej ako 1 týždeň pred jej začatím sa môže považovať za rovnaké disciplinárne previnenie ako odstúpenie v priebehu súťaže.

6.      Družstvo s právom účasti v I. lige môže požiadať o účasť v príslušnej II. lige. Ak tak urobí pred termínom podľa ods. 1, koordinátor mu musí vyhovieť a postupuje podľa ods. 3 tohto §.

§ 11 -   Licencia

1.      Ak sa družstvo rozpadne, licencia prechádza na tú časť družstva, kde zostala väčšina jeho členov. Ak sa družstvo rozpadne na rovnako veľké časti, licencia prechádza na tú časť družstva, v ktorej je kapitán. Pre účely tohto § sa za člena družstva považuje hráč, ktorý počas predchádzajúceho ročníka bol zapísaný v súpiske družstva a odohral za družstvo aspoň jeden zápas. Za člena družstva sa nepočíta hráč, ktorý nastúpil ako náhradník.

§ 12 -   Kapitán družstva

1.   Kapitán družstva reprezentuje vôľu členov družstva. Kapitána volia a/alebo odvolávajú členovia družstva, ktorí sú v danom čase uvedení na súpiske družstva. Spôsob voľby a/alebo odvolania, rozšírenie alebo obmedzenie jeho práv a povinnosti v porovnaní s §13, bod 2 a 3, prípadne časové obmedzenie, na ktorú je kapitán zvolený, je internou záležitosťou družstva. Od kapitána sa očakáva, že všetkých členov družstva informuje o podstatných náležitostiach a že výkon svojej funkcie vykonáva v súlade so skutočnou vôľou družstva, ktorého je kapitánom.

2.   Kapitán je oprávnený rokovať s rozhodcom, s kapitánmi ostatných družstiev a s koordinátorom.

3.   Medzi povinnosti kapitána patria: zaslanie súpisky, doplnenie a zmena súpisky, a to vrátane vyškrtnutia hráča/hráčov zo súpisky (§13 bod 5) a doplnenia nových členov družstva, zaplatenie vložného, operatívne činnosti spojené s priebehom súťaže (napr. nasadenie do jednotlivých zápasov), odovzdanie podpísaného zápisového lístka, účasť na úvodnej porade kapitánov, účasť v jury, riešenie neočakávaných situácii, atď.

4.   Ak sa kapitán nemôže zúčastniť niektorého zápasu ani ako nehrajúci, poverí jedného z hráčov právomocami kapitána pre tento zápas. Toto poverenie je jednorazové a vyššie spomenuté práva zostávajú riadnemu kapitánovi.

§ 13 -   Súpiska družstva

1.        Na súpiske družstva musia byť uvedení minimálne štyria hráči a v jednom ročníku nesmie súpiskou prejsť viac ako osem hráčov (výnimka §13, bod 5 a bod 6). Za každé družstvo môže nastúpiť v aktuálnom ročníku SBL najviac 8 hráčov.

2.      Súpisky družstiev sú uverejnené na webe SBZ. Za zhodu súpisky s požiadavkami družstva zodpovedá koordinátor SBL.

3.      Rozhodca zodpovedá za kontrolu zhody hrajúcich hráčov družstva s menami uvedenými na súpiske a nepovolí/zruší konanie zápasu, ak za družstvo má nastúpiť/nastúpil hráč, ktorý nie je na súpiske. Previnilé družstvo potom zápas prehráva kontumačne podľa SP §6.

4.      Ak súpiskou družstva neprešiel povolený maximálny počet hráčov, môže kapitán družstva doplniť na súpisku kedykoľvek ďalšieho hráča.

5.      Kapitán družstva môže vyškrtnúť zo súpisky hráča, ktorý za družstvo nenastúpil ani na jeden zápas. Vyškrtnutý hráč sa nezapočítava do maximálneho počtu hráčov na súpiske. Koordinátor zároveň informuje dotyčného hráča o jeho vyškrtnutí zo súpisky družstva.

6.      Hráč, ktorý za družstvo nenastúpil ani na jeden zápas, môže koordinátora požiadať o svoje vyškrtnutie zo súpisky. Vyškrtnutý hráč sa nezapočítava do maximálneho počtu hráčov na súpiske. Koordinátor zároveň informuje kapitána družstva o vyškrtnutí tohto hráča zo súpisky družstva.

7.      Hráč, ktorý už v I. lige nastúpil za niektoré družstvo, nemôže byť dopísaný na súpisku žiadneho iného družstva.

Hráč, ktorý už v II. lige nastúpil za niektoré družstvo, nemôže byť dopísaný na súpisku iného druholigového družstva.

8.      Hráč, ktorý už v II. lige nastúpil za niektoré družstvo, môže nastúpiť ako náhradník v prvoligovom družstve v prípade, že z prítomných členov prvoligového družstva nie je na niektorom sústredení alebo jeho časti, možné zostaviť dva hrajúce páry. Tento hráč môže naďalej nastúpiť v pôvodnom druholigovom družstve. Príslušnosť ku konferencii nie je obmedzujúcim kritériom pre náhradníka. Náhradník sa započítava do maximálneho počtu hráčov družstva a skutočnosť, že ide o náhradníka, je v súpiske družstva osobitne vyznačená. Náhradník môže za družstvo hrať len v zápasoch patriacich do toho istého  sústredenia.

9.      Ak kapitán družstva požiada koordinátora o doplnenie súpisky v čase kratšom ako je 24 hodín pred oficiálnym začatím súťaže, napríklad tesne pred začatím súťaže, tak koordinátor s touto zmenou operatívne oboznámi kapitánov prítomných družstiev a rozhodcu súťaže. Len v tomto prípade umožní rozhodca jeho účasť v súťaži, aj keď tento hráč nie je ešte uvedený (z technických, organizačných alebo časových dôvodov) na súpiske vedenej na webe SBZ.

10.  Kapitán družstva, ktoré postúpilo do I. ligy, je zodpovedný za to, že na súpiske musí byť počas celého súťažného ročníka aspoň 50% hráčov zo súpisky pôvodného družstva, ktoré si v predchádzajúcom ročníku vybojovalo účasť v I. lige. Ak kapitán toto pravidlo poruší, jeho družstvo prehrá kontumačne (SP §6) všetky zápasy, ktoré odohralo od času, keď na súpiske sa objavilo menej ako 50% pôvodného družstva.

11.  Ligové súťaže môžu hrať len členovia SBZ a ČBS s uhradeným členským poplatkom v danom súťažnom roku. Členovia ČBS sú na webovej súpiske SBZ farebne odlíšení. Kapitán družstva zodpovedá za to, že hráči uvedení na súpiske, majú uhradený členský príspevok. Nastúpenie hráča s neuhradeným členským príspevkom vedie ku kontumácii dotyčného zápasu.

 

§ 14 -   Nenastúpenie družstva na zápas a čakacie lehoty

1.      Čakacia lehota zápasu hraného v rámci sústredenia je 1 hodina. Za každých začatých 15 minút oneskorenia odoberie rozhodca dve rozdania. Odškodnenie za neodohraté rozdania rieši SP § 5 bod 2. Oneskorenie väčšie ako 60 minút sa považuje za znemožnenie zohrať regulárny zápas a platí výsledok podľa SP § 6.

§ 15 -   Určenie poradia

1.      Primárne kritérium pre určenie poradia je súčet víťazných bodov (ďalej VB).

2.      V prípade rovnosti VB rozhodujú vzájomné zápasy družstiev s rovnakým súčtom VB.

3.      Ak ani toto nerozhodlo, rozhoduje súčet pomocných bodov (ďalej IMP) zo všetkých zápasov.

4.      Ak ani tento nerozhodne, rozhodne rozdiel IMP zo vzájomných zápasov.

5.      Ak by ani rozdiel IMP nerozhodol a aspoň jedno z miest, na ktorom sa družstvá umiestnili, bude postupové a aspoň jedno družstvo by nepostupovalo, družstvá odohrajú vzájomné zápasy každý s každým na 4 rozdania, ktoré sa vyhodnotia vyššie uvedeným spôsobom. Ak by sa ani tak nerozhodlo, zápasy budú pokračovať po 4 rozdania, kým sa nerozhodne. V prípade, že ostanú už len dve družstvá, medzi ktorými sa bude rozhodovať, pri každej sérii dodatočných 4 rozdaní bude postačovať víťazstvo na IMP.

§ 16 -   Rozhodca

1.      Stretnutia I. ligy rozhoduje rozhodca s rozhodcovskou licenciou, ktorý nie je členom žiadneho zo zúčastnených družstiev I. ligy. Deleguje ho P-SBZ na návrh koordinátora.

2.      Sústredenia II. ligy rozhoduje rozhodca (môže byť bez rozhodcovskej licencie) alebo koordinátorom poverený člen SBZ, ktorý nie je členom ani jedného z družstiev príslušnej druhej SBL. Deleguje ho P-SBZ na návrh koordinátora.

3.      Keď s rozhodnutím rozhodcu nebude niektoré družstvo spokojné, potom rozhodne jury. Jury tvoria kapitáni, alebo nimi poverení zástupcovia zúčastnených družstiev (bez zástupcov dotknutých družstiev). Rozhodnutie jury je konečné.

4.      Keď na sústredení z nepredvídateľných dôvodov nebude prítomný rozhodca, kapitáni družstiev zvolia náhradného rozhodcu zo všetkých členov zúčastnených družstiev (hrajúci rozhodca). Všetci kapitáni, alebo nimi poverené osoby družstiev zúčastnených na sústredení budú tvoriť jury pre príslušné zápasy (bez zástupcov dotknutých družstiev). V sporných prípadoch rozhodne jury s konečnou platnosťou.

5.      Rozhodca je povinný spracovať(neplatí pre prípad náhradného rozhodcu – bod 4):

a)      Celkové poradie

b)      Výsledky v jednotlivých kolách

c)      Krížovú tabuľku

d)     Butler pri používaní bridgemate

e)      Rozdania, keď boli generované počítačom

f)       Nasadenie hráčov pre prideľovanie MB

§ 17 -   Ceny a organizačné zabezpečenie

1.      Víťazné družstvo I. ligy dostane putovný pohár a všetci členovia prvých troch družstiev I. a II. ligy oboch konferencií dostanú diplomy.

2.      Finančné odmeny pre víťazné družstvá určí P-SBZ do 31. decembra predošlého roku.

3.      Všetky náklady (doprava, ubytovanie, strava) súvisiace s odohraním zápasov SBL si hradia príslušné družstvá.

Článok 5 – Záverečné ustanovenia

§ 18 -   Zmeny a doplnky

1.      Návrh na zmenu propozícii predkladá P-SBZ koordinátor a zmeny podliehajú schváleniu P-SBZ.

2.      Sporné situácie neuvedené v týchto propozíciách rozhodujú v prípade potreby kapitáni hlasovaním. Rozhoduje nadpolovičná väčšina, v prípade rovnosti hlasov rozhodne koordinátor, ktorý toto rozhodovanie v prípade potreby inicializuje a organizuje.

§ 19 -   Účinnosť

1.      Tieto propozície SBL nadobúdajú účinnosť dátumom ich zverejnenia na stránke SBZ.