Stanovy SBZ 2008 Tlačiť E-mail

Stanovy Slovenského bridžového zväzu


Článok 1

Základné ustanovenia

1. Slovenský bridžový zväz (ďalej SBZ) je nezávislá a dobrovoľná záujmová organizácia v Slovenskej republike, ktorá združuje fyzické osoby so záujmom o bridž.

2. SBZ je združením v zmysle zákona 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení neskorších predpisov. Členovia SBZ sa spravidla združujú v bridžových kluboch (BK).

3. Slovenský bridžový zväz používa skratku SBZ a pri prezentácii v zahraničí ako aj na medzinárodnej úrovni anglický názov Slovak Bridge Association (SBA).

4. SBZ je členom European Bridge League (EBL) a World Bridge Federation (WBF). V budúcnosti môže byť členom ďalších zväzov asociácií, ak tým nestratí svoju právnu subjektivitu.

5. SBZ zastupuje záujmy svojich členov v SR i v zahraničí.

Článok 2

Poslanie a úlohy Slovenského bridžového zväzu

1. Poslaním SBZ je rozvíjať a popularizovať bridž medzi občanmi SR, starať sa o zvyšovanie úrovne súťažnej hry, metodicky pomáhať klubom a jednotlivcom, spolupracovať pri svojej činnosti so štátnymi orgánmi SR a orgánmi verejnej správy SR, inými republikovými organizáciami ako aj s medzinárodnými bridžovými organizáciami a zabezpečovať športovú a spoločenskú reprezentáciu Slovenskej republiky v medzinárodných súťažiach.

2. Svoje poslanie uskutočňuje

a) vydávaním súťažných poriadkov a smerníc
b) starostlivosťou o zachovávanie etiky, morálky a disciplíny pri bridžovej hre
c) organizovaním bridžových súťaží na Slovensku
d) organizovaním slovenskej účasti na medzinárodných súťažiach a výberom reprezentantov
e) technickou, organizačnou a materiálnou pomocou pri organizovaní kurzov bridžu pre začiatočníkov i pokročilých
f) organizovaním školení pre rozhodcov a vedúcich bridžových súťaží.

3. Úlohami SBZ sú propagácia bridžu na Slovensku, podpora činnosti existujúcich a pomoc pri vzniku nových bridžových klubov, zastupovanie kolektívnych a individuálnych záujmov svojich členov, zabezpečovanie finančných a materiálnych prostriedkov za účelom napĺňania týchto úloh.

4. Ďalšími úlohami SBZ je rozvíjanie medzinárodných kontaktov po celom svete, podpora najlepších hráčov s cieľom reprezentácie Slovenska na medzinárodných súťažiach a zabezpečovanie štátnej reprezentácie.

Článok 3

Členstvo v SBZ, práva a povinnosti členov

1. Členskú základňu Slovenského bridžového zväzu tvoria
a) riadni členovia,
b) čestní členovia.

2. Riadnym členom je fyzická osoba záujímajúca sa o bridž. Riadny člen je spravidla zaregistrovaný v bridžovom klube. Riadne členstvo vzniká dňom zaregistrovania člena povereným členom predsedníctva SBZ zodpovedným za vnútrozväzovú činnosť.

3. Riadnym členom môže byť aj osoba bez klubovej príslušnosti.

4. Riadny člen má právo:

a) zúčastňovať sa súťaží organizovaných SBZ pri dodržaní stanovených podmienok,
b) požadovať na základe dosiahnutých výsledkov priznanie klasifikačného stupňa na príslušné obdobie,
c) reprezentovať SR pri splnení podmienok reprezentácie stanovených predsedníctvom Slovenského bridžového zväzu a pri rešpektovaní pravidiel EBL a WBF.
d) po dosiahnutí 18 rokov veku voliť a byť volený do orgánov SBZ a aktívne sa zúčastňovať ich činnosti,
e) obracať sa so žiadosťami, návrhmi, pripomienkami a sťažnosťami na SBZ.

5. Hlasovacie právo má riadny člen, ktorý dosiahol 18 rokov a má v danom kalendárnom roku zaplatené členské príspevky.

6. Riadny člen je povinný:

a) dodržiavať Stanovy, Organizačný poriadok a ostatné interné predpisy SBZ,
b) podľa svojich možností prispievať k rozvoju bridžu účasťou na bridžových súťažiach, organizátorskou, školiacou, rozhodcovskou a propagačnou činnosťou,
c) šíriť dobré meno SBZ a bridžu a zdržať sa činnosti, ktorá by poškodzovala dobré meno SBZ,
d) platiť členské príspevky vždy do 28. 2. bežného roku alebo do 30 dní odo dňa registrácie za člena SBZ vo výške schválenej predsedníctvom v klube, v ktorom je registrovaný, alebo priamo na účet SBZ.

7. Členstvo v SBZ zaniká:

a) vystúpením člena, ktoré písomne oznámi členovi poverenému predsedníctvom SBZ zodpovedným za vnútrozväzovú činnosť,
b) vylúčením člena predsedníctvom SBZ za vedomé porušovanie stanov SBZ alebo za konanie, ktoré je v rozpore so zásadami a poslaním SBZ,
c) úmrtím člena.

Člen, ktorému zaniklo členstvo podľa písm. b), môže byť znovu prijatý za člena SBZ iba so súhlasom predsedníctva SBZ. Ak členstvo zaniklo podľa písm. b), na znovuprijatie je potrebný súhlas 2/3 členov predsedníctva SBZ.

8. Člen SBZ môže mať pozastavené členstvo:

a) ak nezaplatil členský príspevok v stanovenom termíne. Členstvo je pozastavené až do dňa zaplatenia príspevku,
b) na základe disciplinárneho rozhodnutia. Členstvo je pozastavené po dobu platnosti rozhodnutia alebo do jeho zrušenia v zmysle Stanov SBZ.

Po dobu pozastavenia členstva člen SBZ stráca práva člena SBZ. Keď bolo členstvo pozastavené podľa čl. 8b, potom po zrušení pozastavenia členstva je dotyčný do 30 dní povinný zaplatiť členský poplatok za bežný rok.

9. Čestné členstvo vzniká jeho udelením Konferenciou za zásluhy o rozvoj a propagáciu bridžu na základe návrhu niektorého klubu alebo riadneho člena SBZ a súhlasom dotknutej osoby. Čestný člen nemusí byť občanom SR ani mať prechodný pobyt na území SR.

Článok 4

Zásady organizačnej štruktúry SBZ

1. SBZ združuje jednotlivcov a bridžové kluby, ktorí rešpektujú Stanovy na základe ich registrácie.

2. Orgány SBZ metodicky usmerňujú činnosť klubov, pomáhajú začínajúcim klubom a členom a koordinujú činnosť na republikovej úrovni.

Článok 5

Bridžové kluby

1. Sú organizačným článkom a centrom súťažnej a spoločenskej činnosti. O registráciu môže požiadať klub, v ktorom sú aspoň dvaja riadni členovia SBZ. Pri registrácii klubu SBZ uvedú v žiadosti
a) menný zoznam členov,
b) súhlas členov s registráciou klubu SBZ
c) kontaktné údaje na vedúceho klubu.

O registrácii je predsedníctvo SBZ povinné rozhodnúť do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti na Predsedníctvo SBZ.

2. Bridžové kluby si volia pre nich najvhodnejšie organizačné formy. Vedú evidenciu svojej činnosti, prehľad príjmov, výdavkov a majetku bridžového klubu. Bridžové kluby rozvíjajú svoju činnosť v zmysle svojich stanov alebo iných svojich organizačných dokumentov. Dbajú o rozvoj členskej základne, vedú a aktualizujú evidenciu členov, môžu organizovať klubové turnaje a vyberať členské príspevky.

3. Bridžové kluby môžu stanoviť pre svojich členov dodatkový príspevok na úhradu svojej činnosti.

4. Bridžové kluby nahlásia zoznam svojich členov SBZ vždy k 28. 2. a 31. 8. bežného roku. Pri nahlasovaní zoznamu k 28. 2. uvedú súčasne členov so zaplateným členským a vybraté členské poukážu na účet SBZ. Evidenciu členov sú bridžové kluby povinné zaslať taktiež na vyžiadanie člena predsedníctva SBZ zodpovedného za vnútrozväzovú činnosť.

5 Kluby, ktoré nedodržiavajú Stanovy, môžu byť vyškrtnuté z evidencie SBZ. O vyškrtnutí rozhoduje konferencia SBZ na návrh predsedníctva SBZ. Člen predsedníctva SBZ zodpovedný za vnúrozväzovú činnosť musí o tom informovať vedúceho vyškrtnutého klubu.

Článok 6.

Orgány

1. Najvyšším orgánom SBZ je konferencia, ktorá sa koná najmenej jedenkrát ročne. Konferenciu zvoláva predsedníctvo SBZ. Účastníkmi konferencie s hlasovacím právom sú delegáti konferencie SBZ. Uznesenia sa schvaľujú nadpolovičnou väčšinou prítomných delegátov. Zasadnutie konferencie vedie prezident SBZ alebo generálny sekretár alebo predsedníctvom SBZ poverený člen predsedníctva SBZ. Konferencia je uznášaniaschopná, ak je na nej prítomná nadpolovičná väčšina delegátov.

2. V prípade potreby sa môže konať mimoriadna konferencia. Mimoriadna konferencia má všetky práva konferencie. Mimoriadna konferencia môže byť zvolaná, ak:

a) o to požiada aspoň 30% riadnych členov s hlasovacím právom,
b) alebo ju zvolá predsedníctvo SBZ
c) alebo ju zvolá prezident SBZ alebo generálny sekretrár SBZ v prípade, že predsedníctvo SBZ nie je po dobu 3 mesiacov uznášaniaschopné

3. Delegátom konferencie SBZ (ďalej delegát) môže byť každý člen SBZ s hlasovacím právom, ktorý nemá pozastavené členstvo. Delegátov konferencie delegujú kluby podľa kľúča 1 delegát na každých započatých 5 členov SBZ (2-5 členovia klubu 1 delegát, 6-10 2 delegáti, atď.). Klub môže zvoliť za delegáta aj nečlena klubu.

Delegátom sa môže stať taktiež riadny člen SBZ s hlasovacím právom bez klubovej príslušnosti, pokiaľ získa súhlas piatich riadnych členov s hlasovacím právom bez klubovej príslušnosti.

Okrem delegátov sa na konferencii môže zúčastniť každý člen SBZ, avšak bez hlasovacieho práva.

Konferencia pri svojom započatí zvolí mandátnu komisiu, ktorá overí platnosť mandátov delegátov. Jedným z členov mandátnej komisie je člen predsedníctva SBZ, ktorý disponuje evidenciou členov SBZ.

4. Konferencia volí a odvoláva členov ostatných orgánov SBZ, schvaľuje a mení platné stanovy, schvaľuje ročné výsledky hospodárenia zväzu, určuje výšku členských príspevkov, rozhoduje o vylúčení klubu zo SBZ a rozhoduje o odvolaniach členov SBZ, proti rozhodnutiam ostatných orgánov SBZ. Okrem toho rozhoduje o všetkých okruhoch otázok, ktoré si na svojom zasadnutí vyhradí.

5. Volenými orgánmi sú:
a) prezident,
b) generálny sekretár,
c) predsedníctvo,
d) konrolná komisia

6. Funkčné obdobie všetkých orgánnov SBZ je trojročné. Funkčné obdobie dodatočne zvolených členov sa končí spolu s funkčným obdobím orgánu, do ktorého boli zvolení. Funkčné obdobie člena voleného orgánu SBZ končí:

a) uplynutím funkčného obdobia, na ktoré bol zvolený,

b) jeho odvolaním,

c) zánikom členstva v SBZ

d) vzdaním sa funkcie.

7. Člen voleného orgánu SBZ, ktorému sa skončilo funkčné obdobie podľa ods. 8 písm. a) je poverený výkonom svojej funkcie takto:

a) prezident SBZ do zvolenia nového prezidenta alebo jeho opätovného zvolenia,

b) generálny sekretár SBZ do zvolenia nového generálneho sekretára alebo jeho opätovného zvolenia,

c) člen predsedníctva SBZ a predseda a členovia kontrolnej komisie do začatia najbližšej konferencie, ktorá sa začne po uplynutí jej funkčného obdobia.

8. Orgány SBZ príjmajú rozhodnutie formou uznesenia nadpolovičnou väčšinou hlasujúcich členov orgánu.

Článok 7

Prezident a Generálny sekretár SBZ

1. Prezident zastupuje SBZ vo vzťahu k oficiálnym štátnym organizáciám, samospráve, športovým zväzom a medzinárodným bridžovým organizáciám.

2. Prezident je štatutárnym zástupcom SBZ s právom disponovať bankovým účtom.

3. Prezident sa zúčastňuje rokovania predsedníctva s právom hlasovania.

4. V prípade rovnosti hlasov pri hlasovaní v predsedníctve rozhoduje jeho hlas.

5. Prezident je zvolený na konferencii nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných delegátov. V prípade, že nie je splnená požiadavka podľa predchádzajúcej vety, pokračuje voľba druhým kolom Do druhého kola postupujú dvaja kandidáti s najväčším počtom platných hlasov z prvého kola. Prezident je zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných delegátov v druhom kole.

6. Ak sa nedá postupovať pri voľbe podľa bodu 5, voľba sa opakuje.

7. Odstúpením alebo odvolaním prezident stráca členstvo v predsedníctve SBZ.

8. Prezidenta v prípade jeho odstúpenia, dlhodobej neprítomnosti, alebo pozastavením jeho činnosti kontrolnou komisiou do doby konania najbližšej Konferencie zastupuje generálny sekretár.

9. Generálneho sekretára v prípade jeho odstúpenia, dlhodobej neprítomnosti, alebo pozastavením činnosti kontrolnou komisiou do doby konania najbližšej Konferencie zastupuje prezidentom poverený člen predsedníctva. Ak s výnimkou písm. a) ods. 6 Čl. 6 skončí funkčné obdobie generálneho sekretára a funkcia prezidenta SBZ nie je obsadené alebo prezident svoju funkciu nevykonáva, zvolí generálneho sekretára predsedníctvo SBZ.

10. Ustanovenia bodov 2, 3, 5, 6 a 7 sa vzťahujú aj na generálneho sekretára.

Článok 8

Predsedníctvo

1. Predsedníctvo je riadiacim a výkonným orgánom SBZ v období medzi konferenciami. Pozostáva z prezidenta, generálneho sekretára a 3 – 5 členov s hlasovacím právom s rozdelením okruhu pôsobnosti.

2. V prípade, že počet členov predsedníctva sa zníži na menej ako 3 členov na návrh prezidenta SBZ predsedovia klubov zvolia dočasného člena predsedníctva. Pri tejto voľbe každý predseda má počet hlasov rovnajúci sa počtu delegátov, na ktorý mal klub nárok v čase konania poslednej konferencie v zmysle čl. 6 ods. 3. Mandát takto zvoleného člena predsedníctva je dočasný a platí do najbližšej Konferencie. Voľba sa môže uskutočniť písomnou formou. Voľbu riadi prezident SBZ alebo generálny sekretár v zmysle čl. 7 ods. 8.

3. Generálny sekretár koordinuje činnosť predsedníctva. Je druhým štatutárnym zástupcom s dispozičným právom k bankovému účtu. Koordinuje predovšetkým činnosti smerujúce k rozvoju bridžu.

4. Generálny sekretár je povinný viesť autorizovaný Register trestov SBZ.

5. Činnosť predsedníctva sa riadi organizačným poriadkom.

6. Zasadnutie predsedníctva je uznášaniaschopné, ak je na ňom prítomná nadpolovičná väčšina jeho členov. Zasadnutie predsedníctva môže byť organizované aj bez fyzickej účasti jeho členov na zasadnutí, použitím elektronických komunikačných systémov.

7. Predsedníctvo vypracuje a schvaľuje na každý kalendárny rok tieto materiály:
a) plán hlavných činností a ich organizačné zabezpečenie
b) kalendár oficiálnych súťaží SBZ
c) výhľadový finančný plán a rozpočet
d) predpokladanú účasť na medzinárodných podujatiach s finančným príspevkom SBZ, jeho výške a podmienkach na jeho získanie.

8. Predsedníctvo môže zriadiť podľa potreby poradné komisie s vymedzeným okruhom pôsobnosti.

Článok 9

Kontrolná komisia

1. Kontrolná komisia je odvolacím a kontrolným orgánom SBZ. Jej členov volí konferencia. Má minimálne 3 členov. Volí svojho predsedu spomedzi seba. Pri svojej činnosti sa riadi len Stanovami a za svoju činnosť zodpovedá len Konferencii SBZ. Týmto však nie je dotknuté jej právo posudzovať dodržiavanie ostatných interných predpisov SBZ.

2. V prípade, že počet členov kontrolnej komisie sa zníži na menej ako 3 členov predsedovia klubov zvolia dočasného člena kontrolnej komisie. Pri tejto voľbe každý predseda má počet hlasov rovnajúci sa počtu delegátov, na ktorý mal klub nárok v čase konania poslednej konferencie v zmysle čl. 6 ods. 3. Mandát takto zvoleného člena Kontrolnej komisie je dočasný a platí do najbližšej Konferencie. Voľba sa môže uskutočniť písomnou formou. Voľbu riadi prezident SBZ alebo generálny sekretár v zmysle čl. 7 ods. 8.

3. Opravné prostriedky a sťažnosti na rozhodnutia iných volených orgánov SBZ sa podávajú predsedovi kontrolnej komisie .

4) Kontrolná komisia môže pozastaviť predbežným opatrením účinnosť uznesenia orgánu SBZ, ak sa domnieva, že jeho výkonom by mohlo dôjsť k závažnému poškodeniu SBZ. Predbežné opatrenie je možné uplatniť maximálne na dobu 30 dní a túto dobu nie je možné predlžovať. Predbežné opatrenie nie je možné uplatniť po uplynutí 30 dní odo dňa vydania uznesenia orgánu SBZ.

5. Predseda ani iný člen kontrolnej komisie nemôže byť členom iného voleného orgánu SBZ.

6. Hlavnou úlohou kontrolej komisie je:
a) dbať o to, aby všetky orgány SBZ postupovali v súlade so stanovami,
b) kontrolovať, či predsedníctvo a ostatné orgány SBZ vykonávajú predpísané činnosti spojené s vedením účtovníctva a hospodárnym nakladaním s majetkom SBZ,
c) riešiť sťažnosti členov SBZ proti rozhodnutiam orgánov SBZ. Rozhodnutie kontrolnej komisie o sťažnosti je záväzné a možno sa proti nemu odvolať len Konferencii, ktorá toto rozhodnutie môže zmeniť,
d) o svojej činnosti každoročne vyhotoviť správu, ktorú predkladá Konferencii s návrhom na prijatie primeraných opatrení.

Článok 10

Odmeny a disciplinárne tresty

1. SBZ má právo oceniť a odmeniť hráčov, funkcionárov, rozhodcov, lektorov a aj osoby, ktoré nie sú členmi SBZ, za zásluhy o rozvoj a popularizáciu bridžu. Spôsob ocenenia určí predsedníctvo na základe organizačného poriadku.

2. SBZ má právo udeľovať disciplinárne tresty riadnym členom, vrátane vylúčenia z radov členov na základe Organizačného poriadku.

Článok 11

Finančné prostriedky a hospodárenie

1. Všetky finančné prostriedky a majetok SBZ je získavaný výhradne na to, aby bol využívaný na činnosť SBZ a slúžil rozvoju bridžu.

2. Hospodárske zdroje pre činnosť SBZ sú:
a) členské príspevky,
b) výnosy zo súťaží,
c) subvencie, dotácie, dary fyzických a právnických osôb,
d) príjmy z podielu zaplatenej dane na osobitné účely podľa §50 z. č. 595/2003 Z.z.,
e) príjmy z vlastnej doplnkovej hospodárskej činnosti.

3. Členské príspevky platia členovia SBZ na jeden kalendárny rok.

4. Majetok SBZ spravuje predsedníctvo. Spôsob spravovania majetku a prípadné smernice sa riadi Organizačným poriadkom. Obaja štatutárni zástupcovia môžu disponovať účtom samostatne, spravidla po predchádzajúcom vzájomnom odsúhlasení e-mailom.

5. Hospodárenie s majetkom a finančnými prostriedkami sa riadi všeobecne záväznými predpismi.

Článok 12

Organizačný poriadok

1. Organizačný poriadok schvaľuje predsedníctvo SBZ.

2. Ak je ustanovenie niektorého interného predpisu SBZ v rozpore so Stanovami alebo Organizačným poriadkom, je v tejto časti neplatné. Ustanovenia Organizačného poriadku, ktoré sú v rozpore so Stanovami, sú v tejto časti neplatné.

Článok 13

Revízne postupy

Revíznymi postupmi sú:

1) odvolanie
2) námietka
3) preskúmanie uznesenia alebo konania orgánu SBZ

1A. Odvolanie je opravným prostriedkom, ktorý môže podať:

a) člen SBZ voči ktorému bolo vydané rozhodnutie o treste proti tomuto rozhodnutiu
b) minimálne 20 členov SBZ, ktorí sa domnievajú, že rozhodnutím orgánu SBZ boli porušené stanovy alebo organizačný poriadok alebo iná norma SBZ.
c) bridžový klub

1B. Odvolanie sa podáva predsedovi kontrolnej komisie takým spôsobom, aby bolo možné dokázať termín jeho doručenia.V odvolaní musí byť uvedené, proti ktorému rozhodnutiu orgánu SBZ je podané a ak je podané podľa ods. 1A písm. b) a c), ktoré ustanovenie stanov, organizačného poriadku alebo inej normy SBZ bolo porušené. Odvolanie sa posudzuje podľa obsahu. Odvolanie musí byť navrhovateľom podpísané. Ak je navrhovateľov viac, musí byť podpísané všetkými, prípadne hárok s podpismi musí byť jasne označený tak, aby sa dala určiť jeho príslušnosť k odvolaniu a musí obsahovať meno, priezvisko a údaje dostatočné na jednoznačné identifikovanie člena SBZ a podpis. Bez týchto náležitostí je odvolanie neplatné.

1C. Odvolanie musí byť podané:

a) do 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o treste
b) do 30 dní odo dňa kedy sa členovia dozvedeli o skutočnosti, voči ktorej odvolanie smeruje, najneskôr však do 1 roka od vzniku tejto skutočnosti.

Odvolanie, ktoré bolo podané po lehote uvedenej v ods. 1C, je považované za námietku.

1D. O podaní odvolania predseda kontrolnej komisie bezodkladne informuje jej členov a členov predsedníctva. Takisto informuje predsedníctvo SBZ o prijatí predbežného opatrenia.

1E. Podanie odvolania má odkladný účinok, ak uznesenie orgánu SBZ, voči ktorému smeruje, ešte nenadobudlo účinnosť.

1F. Odvolanie nemožno podať voči rozhodnutiu kontrolnej komisie.

2A. Námietka je opravným prostriedkom a môže ju podať každý člen SBZ voči rozhodnutiu orgánu SBZ ak sa domnieva, že týmto rozhodnutím boli porušené Stanovy, organizačný poriadok alebo iná norma SBZ. Námietku môže podať člen SBZ aj keď sa domnieva, že rozhodnutím orgánu SBZ boli poškodené jeho práva.

2B. Námietka sa podáva predsedovi kontrolnej komisie, ktorý zváži jej opodstatnenosť. Ak ju posúdi ako opodstatnenú, postúpi ju kontrolnej komisii a konanie ďalej postupuje v rámci odvolacieho konania. Ak predseda kontrolnej komisie posúdi námietku ako neopostatnenú, konanie o námietke zastaví.

2C. Konanie o námietke nemá odkladný účinok voči rozhodnutiu orgánu SBZ, proti ktorému smeruje.

2D. Námietku nemožno podať voči rozhodnutiu kontrolnej komisie a vo veci, v ktorej už bolo rozhodnuté v odvolacom konaní.

3A. Kontrolná komisia môže rozhodnúť o začatí konania v rámci preskúmania uznesenia alebo konania orgánu SBZ, ak predseda kontrolnej komisie alebo ktorýkoľvek jej člen zistí, že uznesenie alebo konanie orgánu SBZ je v rozpore s platnými právnymi predpismi Slovenskej republiky alebo s normami SBZ.

3B. Predseda kontrolnej komisie bezodkladne informuje prezidenta SBZ o začatí konania v rámci preskúmania uznesenia alebo konania orgánu SBZ. Na konanie v rámci preskúmania uznesenia alebo konania orgánu SBZ sa primerane použijú ustanovenia ods. 1B a 1E.

Článok 14

Prechodné ustanovenia

1. Prezident, generálny sekretár a členovia predsedníctva zvolení podľa doterajších Stanov sa stávajú prezidentom, generálnym sekretárom a členom predsedníctva podľa nových Stanov. Funkčné obdobie im plynie odo dňa zvolenia do funkcie.

2. V zmysle nových Stanov sa revízor SBZ stáva členom kontrolnej komisie.

3. Po nadobudnutí účinnosti nových Stanov členov kontrolnej komisie menuje prezident SBZ na základe uznesenia konferencie.

Článok 15

Záverečné ustanovenia

1. Sídlom Slovenského bridžového zväzu je Bratislava.

2. SBZ používa pečiatku s označením Slovenský bridžový zväz.

3. Oficiálnym symbolom SBZ je logo SBZ uvedené v prílohe Stanov.

4. O ukončení činnosti SBZ a vysporiadaní jeho majetku rozhoduje konferencia SBZ dvojtretinovou väčšinou pri účasti najmenej dvoch tretín všetkých oprávnených delegátov. Majetok sa rozdelí medzi kluby podľa počtu ich členov nahlásených pri poslednej evidencii.

5. Stanovy obsahujú prílohy, v ktorej sú uvedené najdôležitejšie faktografické údaje o zväze. Zmenu údajov v prílohách možno vykonať bez zmeny Stanov rozhodnutím predsedníctva a podpisom štatutárneho zástupcu.

Schválené dňa 25. októbra 2008, Tatranské Zruby



Príloha č. 1 k stanovám SBZ


Identifikačné údaje:

Názov : Slovenský bridžový zväz Reg.: MV SR: 9. 4. 1991
Sídlo: Pohraničníkov 2
851 10 Bratislava

IČO: 31770908 Krajská správa ŠÚ SR: 1. 4. 1997
DIČ: nepridelené

Bankové spojenie: SLSP, a. s., 176669007/0900

Logo SBZ:

Štatutárny orgán:

Prezident: Peter Belčák

Generálny sekretár: Alojz Zlacký

Predsedníctvo:

Prezident: Peter Belčák

Generálny sekretár: Alojz Zlacký

Člen: Vojtech Belčák

Člen: Karol Lohay

Člen: Pavel Mokráň

Kontrolná komisia:

Revízor: Martin Klimčík

Člen: Milan Krajčo

Člen: Peter Sás




Štatutárny zástupca:
pečiatka a podpis