Stretnutie zástupcov národných zväzov EBL Tlačiť E-mail
Napísal Peter Belčák   
10. 02. 2014
Stretnutie zástupcov národných zväzov EBL

Predstavitelia EBL priebežne udržiavajú so zástupcami európskych národných zväzov dostatočne čulé styky, ale raz za dva-tri roky máme šancu vymeniť si skúsenosti medzi sebou. Čo je na tom iné? Seminár je interaktívny, vidíme sa osobne, nie sme obmedzení práve prebiehajúcim turnajom, kde sa skôr či neskôr diskusia vždy vráti k niektorému rozdaniu, či jeho neštandardnému riešeniu a vlastne máme k dispozícii nielen príspevky pripravené organizátormi, ale na chodbách alebo po večeroch v neformálnom prostredí mimo hotela sa vieme porozprávať aj o širších súvislostiach toho, čo nás cez deň zaujalo.

EBL, ako strešná organizácia zastupujúca naše športové odvetvie v Európe, má 6 oblastí, v ktorých rozvíja svoje aktivity. Pravidelné usporiadanie majstrovstiev v jednotlivých kategóriách je – ide predsa o športovú organizáciu - jednou z nich. Ďalšími sú školenia, rozvoj, mládež, komunikácia a financie. Ku každej z týchto oblastí boli niekedy viac, inokedy menej zaujímavé prednášky o tom, čo sa podarilo, resp. na čom vedenie pracuje.

Čo sa týka šampionátov, mení sa interval hracích dní, lebo súťaže sa začínajú v sobotu. Nespornou výhodou a vlastne hnacím motorom za touto zmenou je, aby hráči, ktorí po zápasoch v skupinách súťaž opúšťajú, si čerpali iba týždeň voľna a nemali ‘rozbité’ dva týždne, keď sa prvá fáza hrávala od stredy do stredy. Počnúc najbližšími majstrovstvami Európy v Opatiji sa mení aj počet rozdaní v zápase z 20 na 16, počet hracích dní sa znižuje na 10 a prvý zápas sa začína večer, aby účastníci nemuseli prichádzať do dejiska o deň skôr.

EBL zodpovedá za úroveň kvality rozhodcov. V oblasti ich vzdelávania predstavil p. Josef Harsanyi z Nemecka program školení. V uplynulých troch rokoch sa pod gesciou EBL uskutočnili regionálne kurzy v Záhrebe, Örebro a vo Vroclave, vždy pod vedením kvalifikovaných medzinárodných rozhodcov s najväčšími teoretickými i praktickými skúsenosťami. O usporiadateľovi regionálneho kurzu v tomto roku ešte nie je rozhodnuté, ale znovu by to mohlo byť mesto, do ktorého to zo Slovenska nemáme ďaleko. A aké podmienky by mal spĺňať účastník kurzu? Popri orientácii sa v bridžových pravidlách sú nimi podľa p. Harsanyiho ľudský prístup, ovládať plynule angličtinu a byť schopný zozbierať v konkrétnom čase všetky podstatné fakty, ktoré môžu byť pre posúdenie situácie dôležité. Pri oblasti rozhodovania sa začína s uplatňovaním zásady, že usporiadatelia turnajov nemenujú jury, ku ktorej je možné sa voči rozhodnutiu rozhodcu, resp. rozhodcov, odvolať. EBL má za to, že vyškolený rozhodca pozná pravidlá lepšie a dokáže prijať kvalitnejšie rozhodnutie než panel hráčov, ktorí bridžové pravidlá, ich súvislosti a aplikáciu nemajú na príslušnej úrovni.

Prvý deň ma zaujala prezentácia p. Erica Laurenta z Holandska o ich prístupe k vzdelávacím aktivitám pri výučbe bridžu. Vďaka internetovému programu si úplný začiatočník môže prispôsobiť svoje tempo (ostatných troch hráčov pri stolíku simuluje počítač) a počet rozdaní, pre všetky modelové rozdania sú pre každý licitačný a zohrávkový krok k dispozícii presné vysvetlenia (prečo je hráčom zvolený krok dobrý alebo prečo nie), po splnení predpísanej úrovne účastník postupuje do vyššej úrovne, kde sú už náhodné rozdania a neskôr až po hranicu, kde absolvuje párové turnaje a živé lekcie a je vlastne pripravený ísť do klubu a hrať naživo v páre s ktorýmkoľvek iným absolventom tohto kurzu. Výsledok: rozdiel medzi ostrieľanými bridžistami a klubovými nováčikmi nie je natoľko priepastný a podiel frustrovaných hráčov končiacich pravidelne v poli porazených, sa darí takto Holanďanom znižovať. Samozrejme, tento program niečo stojí (poplatok je približne 40 Eur ročne a časť z neho dostáva holandský zväz, ktorý pomáha s financovaním projektu), o jeho popularite svedčí skutočnosť, že za necelé 2 roky je v projekte 9000 platiacich členov. Počas skupinových sedení, keď sme boli rozdelení na 2 skupiny, sme mali možnosť diskutovať na rozličné témy, napr. spolupráca medzi národnými zväzmi, využívanie nových technológií počas bridžových súťaží, aplikácia novej stupnice IMP>VP na súťažiach, výchova mládeže, stránka EBL ako zdroj informácií, ap.

Z prezentácií, ktoré odzneli v priebehu druhého dňa ako najpraktickejší hodnotím marketingové vystúpenie dvoch najvyšších predstaviteľov nórskeho bridžového zväzu a zároveň organizačného výboru otvorených ME družstiev 2015, ktoré budú v nórskom Troms? v dňoch 27.6. až 11.7., po ktorých s týždennou prestávkou budú nasledovať ME juniorských družstiev v dňoch 18.7 až 26.7. Pozitívom je, že všetci o dejisku vieme s dvojročným predstihom a organizátori nám zreteľne demonštrovali, že plánujú veľké hry s bohatou ponukou zážitkov spoza polárneho kruhu. Vo svojej prezentácii potvrdili, že sa počas celej prípravy okrem záležitostí týkajúcich sa oboch majstrovstiev budú venovať očakávanej hlavnej prekážke, ktorá by ich predstavy veľkých hier mohla narušiť, a tým je objektívne pre hráčov obava z ceny: náklady na cestu (spiatočná letenka je aktuálne na úrovni 350 EUR na osobu, čo pri účasti 3 dospelých plus 3 mládežníckych tímov ide do peňazí aj pri veľmi bohatých zväzoch), náklady na ubytovanie, náklady na stravu a v neposlednom rade aj náklady na vložné. Z pohľadu budúcich účastníkov, hlavne z menších zväzov, nás miernym optimizmom napĺňa prísľub Nórov, že v spolupráci s dvomi leteckými prepravcami pripravujú balíčky s letenkami z vybraných veľkých európskych letísk, s lokálnymi firmami plánujú balíčky na stravovanie a ďalšie voliteľné balíčky so zaujímavosťami, čo treba vidieť a čo robiť počas dlhých nocí, keď slnko v Troms? a okolí nezapadá za horizont. Akýmsi indikátorom úspešnosti oboch bridžových súťaží v roku 2015 bude šachová olympiáda, ktorá sa uskutoční v Troms? v auguste tohto roku.

V príspevku o nových technológiách bol prezentovaný zámer využívať mobilné zariadenia najnovšej generácie (tablety, smartfóny, ap.) namiesto identifikačných kartičiek s čiarovým kódom. Postupne by sa prechádzalo od tlače papierových rozdaní, zápisových lístkov, buletínov k posielaniu týchto informácií do osobných zariadení všetkých účastníkov. Jedným z vedľajších dopadov tejto myšlienky je zmena postoja o prítomnosti mobilných zariadení v hracích miestnostiach: tieto budú musieť byť viditeľné, a nie vypnuté ako doteraz.

Zo sobotňajšieho programu bola poučná diskusia k príspevkom, ako v praxi vyzerá práca s mládežou v Poľsku, Izraeli a v Čechách. Zároveň to účastníkom slúžilo ako inšpirácia, čo sa dá pri rozvíjaní mládežníckych aktivít využiť z poznatkov a skúseností tých úspešných, resp. za akých podmienok môže mládež z ďalších krajín priamo participovať na už zabehnutých projektoch. V tomto bode sme otvorene sprostredkovali kladnú spätnú väzbu desiatok slovenských chlapcov a dievčat, ktorí a ktoré za ostatných vyše 10 rokov boli v Čeložniciach alebo v Hluku. Vlani sa vďaka finančnej podpore EBL podarilo organizátorom Hluku znížiť účastnícky poplatok a privítať družstvá zo 4 krajín, tento rok sú plány našich susedov ešte optimistickejšie. Takže držíme palce.

Špeciálnou témou bol princíp rozdelenia hráčov v kluboch, kde sa dlhodobo nedarí udržať absolventov začiatočníckych kurzov, do viacerých výkonnostných skupín, ktoré hrajú medzi sebou (pripadne v oveľa menšej miere aj s inými skupinami). Víťazom klubového turnaja sa stáva pár, ktorý získa najviac percent (teda môže byť aj z C skupiny). Namiesto sústredenia sa na najlepších jednotlivcov, resp. páry, sa takouto alebo podobnou (ochrannou) formou dá docieliť, aby aj prakticky začiatočníci (a hlavne mladí hráči) s absolvovanými základmi vnímali hru v kluboch primárne ako zábavu a pracovali na sebe ďalej.

Posledný deň, v nedeľu, boli prezentácie projektov, ktorých príprava a realizácia, na rozdiel od predchádzajúcich bodov, si na strane národných zväzov vyžiadali prostriedky rádovo v státisícoch až miliónoch EUR. Prvým bola reklamná kampaň, ktorú v hlavnom vysielacom čase vysielali francúzske celoštátne kanály a druhým bola PR kampaň Izraelského bridžového zväzu, do ktorej zakomponovali 4 známe osobnosti rozličného veku a profesijnej orientácie, ktorých spoločným ohnivkom bol bridž.

Ak by som sa mal pristaviť pár riadkami pri neoficiálnych stretnutiach, bolo ich veľmi veľa. S Čechmi, Poliakmi (systém vhodný pre malé kluby alebo aj pre hranie na 1 stole, kde sa výsledky porovnajú s tým, čo sa každodenne hrá na 200+ stoloch vo viacerých menších poľských kluboch, alebo komunikácia s panelom poľských rozhodcov), Bulharmi, Chorvátmi (možné zľavy počas ME v Opatiji alebo prečo vlani neprišla ich reprezentácia na ESFG do Košíc), Nórmi (niečo konkrétnejšie, kde môžeme počítať s úsporou nákladov, ak v 2015 pošleme juniorov do Troms?), Holanďanmi (alternatívne možnosti ubytovania v/pri Amsterdame, ak by sme sa zúčastnili súťaže White House Juniors), Izraelcami či Dánmi. Robo Lukoťka ešte dohodol ďalšie tréningové stretnutia pre mladých. A vlastne s každým z účastníkov sme mali niečo spoločné, kde si môžeme pomôcť, aby sme sa doma posunuli.

Pre slovenský bridž pre rok 2014, keď má reprezentácia v pláne dve podujatia, kde je nutná letecká doprava športovcov, je zaujímavým prísľub prezidenta EBL, p. Aubryho, že v prípade finančných problémov, sa so žiadosťou o pomoc s financovaním účasti nášho družstva na juniorských Majstrovstvách sveta družstiev v Istanbule, môžem obrátiť naňho osobne a nájde pre nás výhodné riešenie.

Kto má záujem pozrieť si prezentácie z Berlína, od dnešného dňa sú k dispozícii na tejto adrese.

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.