Plán účasti reprezentačného výberu na podujatiach v roku 2014 Tlačiť E-mail
21. 01. 2014

Plán účasti reprezentačného výberu na podujatiach v roku 2014

V roku 2014 sa z pohľadu slovenskej open reprezentácie konajú dve významné podujatia:

  • Open majstrovstvá Európy v Opatiji, 21.jún-2. júl 2014

  • Hry malých federácií v Lotyšsku, 30. september-2. október 2014

Ako každý rok, tak aj tento rok sa plán účasti na týchto podujatiach sa odvíja od dvoch parametrov:

  • finančných prostriedkov a

  • reprezentačnej hráčskej základne.

Množstvo skutočne disponibilných finančných prostriedkov pre daný rok býva väčšinou známe až niekedy v mesiaci máj. Reprezentačná hráčska základňa je zrkadlom našej hráčskej základne, čiže je mimoriadne úzka. Napriek tejto úzkej základni by som na uvedené podujatia rád poslal dve rôzne družstvá.

Dodatočným faktorom, ktorý je pri návrhu nutné vziať do úvahy, je predpokladaná účasť mládežníckeho družstva (youngster) na MS juniorov v Istanbule (termín podujatia 13 až 23. august 2014) a s tým spojené finančné náklady (spočítal som ich na cca 5000 euro).

Za týchto okolností je plán účasti a odhad nákladov orientačný a predpokladá nasledovné akcie:

1. ME Opatija. Účasť šiesti hráči plus jeden člen vedenia SBZ. Odhadované náklady 5700 euro (5400 bez člena vedenia). Odhad je na základe predpokladu ceny ubytovania 30 euro/osoba/deň a je urobený bez postupu do druhého kola. Ak by družstvo postúpilo do druhé kola, tak náklady sa zvýšia na 6500 euro (6100).

2. Hry malých federácií. Účasť štyria hráči. Odhadované náklady závisia hlavne od ceny leteniek. Cena leteniek zase od toho, kedy ich objednáme. K objednaniu potrebujeme konkrétne mená, ale tie nie sú známe. Na druhej strane, ak by sme dnes objednávali letenky napríklad na koniec marca alebo mája alebo na koniec septembra, tak stále zaplatíme za jednu letenku necelých 200 Euro. Ak tento cenový princíp zostane zachovaný aj vtedy, keď budeme mená nominovaných poznať, tak môžeme náklady odhadnúť na zhruba na 1500 euro (800 letenky, 200 doprava do Viedne alebo Budapešti, 500 ubytovanie na štyri noci).

Oproti minulému roku vypadli z plánu 3 podujatia:

a. Nemecky pohár a turnaj v Pule. Dôvoď: ekonomické a organizačné problémy, snaha ušetriť na nákladoch.

b. Sústredenie reprezentácie open a mládežníckej reprezentácie. Dôvod: negatívne skúsenosti s prístupom konkrétnych hráčov mládežníckej reprezentácie ku takýmto sústredeniam a kolektívnej príprave.

Uvedený plán je tzv. maximálny plán. Tento plán síce môže byť teoreticky rozšírený, ale skôr je pravdepodobná jeho redukcia, hlavne v závislosti od finančných prostriedkov. Ak bude redukcia nutná, tak najväčším kandidátom je položka č.1. Čo sa týka priorít, čiže akcií, ktoré by mali byť realizovateľné, tak pokladám za najdôležitejšiu akciu účasť na MS juniorov a finančné zaistenie tejto akcie má i pre mňa v prípade nedostatku financií prednosť pred ostatnými.

K rozpočtu ešte uvádzam, že spoluúčasť nominovaných hráčov na uvedených nákladoch býva okolo 15% a individuálne náklady hráčov môžu dosahovať cca 30% oficiálnych nákladov.

Plán účasti sa bude v priebehu roku 2014 upresňovať. Spresnenie bude spočívať v návrhoch rozpočtov na jednotlivé akcie, pričom uvedené návrhy budú samozrejme rešpektovať množstvo skutočne disponibilných finančných prostriedkov.

NZ, 21.1.2014, Eduard Velecký, kapitán reprezentácie


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.