Tohtoročný Spingold putuje do Poľska Tlačiť E-mail
12. 08. 2013

V dňoch 1-11. augusta 2013 sa v americkej Atlante konali letné národné majstrovstvá USA, zvané aj Spingold. V skutočnosti je Spingold len jedna z hraných súťaží, ale určite tá najvýznamnejšia, lebo ide o súťaž družstiev, ktorej sa zúčastňuje celá svetová elita. V Spingolde hráva zvyčajne 64 družstiev, družstvá sú nasadené podľa výkonnosti a hrá sa KO systémom 64 rozdaní denne. Je to teda šesťdňová súťaž, ktorá dá hráčom dobre zabrať, samozrejme hlavne tým, ktorí sa dostanú do záverečných bojov.

Tohtoročný Spingold začal aférou - spojenou ako v poslednom čase neraz s družstvom Monaca, ktoré má v sebe sklon ku aféram akoby zakódovaný. Tentoraz sa Monaco, víťaz súťaže z dvoch predošlých rokov, zabudlo do tohtoročnej súťaže registrovať v oficiálnom časovom limite. Napriek tomu však družstvo bolo do súťaže pustené, čo vyvolalo nemalú kôpku štipľavých komentárov na bridžových serveroch na tému všetci sme si rovní, ale niektorí sú si rovnejší.

Monaco, nasadené samozrejme ako číslo 1 do súťaže, súťaž opustilo po druhom kole, keď prehralo o 5 impov s priemerným družstvom nasadeným ako číslo 32. O kolo neskôr ho nasledoval druhý veľký favorit, družstvo Nickell, keď prehrali s neskoršími víťazmi.

Víťazom sa stalo poľské družstvo Bridge24 hrajúce v zostave Kalita, Nowosadzki, Jagniewski a Gawel. Družstvo je pomenované podľa sympatického projektu, o ktorom si viac môžete prečítať tu (v poľštine). Družstvo bolo nasadené ako č. 39, nakoľko väčšina jeho hráčov nebola v USA známych. Na koľko je hranica medzi veľkým úspechom a zabudnutím tesná, ukazuje jeho výsledok z druhého kola, keď Bridge24 porazilo svojho súpera len o 4 impy. Následne však vyradili uz spomínaný Nickell, potom veľmi silné internacionálne družstvo Gromov, ktoré svojich súperov dovtedy doslova drvilo, aby potom vo finále s iným internacionálnym súperom po 64 rozdaniach remizovalo (rozhodujúce rozdanie nájdete popísané tu) a v dodatočných ôsmich rozdaniach jasne vyhrali (popis nájdete tu). Víťazstvo v tejto súťaži si budú Poliaci veľmi ceniť, lebo v poslednom čase sa im napriek plejáde vynikajúcich hráčov nie celkom darilo a aj povedzme výsledky na MEJ2013 neboli pre túto veľmoc juniorského bridžu dostatočné. K veci patrí, že v Atlante bolo viacero poľských hráčov (odhadom asi 20-25) a dosiahli aj iné výborné výsledky. To potvrdzuje, že len pravidelná účasť na súťažiach spojená s dlhodobou prácou a trpezlivosťou môže priniesť takúto satisfakciu.

Paralelne s letnými majstrovstvami USA sa v Atlante sa konali aj tzv. otvorené majstrovstvá sveta mládeže. Ako termín konania (len pár dní po MEJ2013), tak miesto konania a konkurencia Spingoldu sa odrazili v malej účasti a malej pozornosti venovanej tejto akcii. Výsledky tejto súťaže nájdete napríklad tu.


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.