Nazreli sme do Mauternu Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
11. 08. 2013
Tohtoročný Wachau festival, takto najväčšia bridžová akcia našich rakúskych susedov, sa miesto obvyklého Loibenu konal v neďalekom Mauterne, ale stále šlo o ten istý región. Zúčastnili sme sa. SME = Tomčo, Mirka, Juro (Kvoček) a ja. Po iných Slovákoch ako obvykle ani stopy (mimo v Rakúsku naturalizovaného pána menom Kasalický pochádzajúceho z Košíc).

Pred súťažou sme museli riešiť ubytovanie. Spomenul som si, ze pražskí Svobodovci a Bahníkovci, štamgasti tejto súťaže, bývajú obvykle u nejakého "dědka". Popýtal som o adresu, obratom bola na stole a Mirka, naša hlavná ubytovateľka, zariadila ostatné. Mimochodom, spomínaní štamgasti boli naozaj príjemnými spoločníkmi a strávili sme spolu zábavné, popolnočné chvíle pri rozbore rôznych rozdaní. Tešíme sa na budúce.

Čosi o Wachau festivale. A o účasti na ňom. Silný je hlavne v mixoch, ale nielen v mixoch. Ono totiž priemerná sila rakúskeho bridžu je úctyhodná, lebo zo zlatej éry rakúskeho bridžu hrá ešte množstvo hráčov veľmi dobre a táto éra je doplňovaná v poslednej dobe novými úspechmi, takže človek sa o nielen domácich hráčov s rôznymi titulmi európskej alebo svetovej hodnoty temer potkýnal. Preto účasť na takejto súťaži je hlavne pre mladých hráčov investícia do budúcnosti, kým pre rutinérov môjho typu pokus o (opätovné?) zažitie chvíľky slávy.

Nielen samotné leto, ale aj tohtoročný bridžový festival samozrejme poznamenalo príšerné teplo. Sály neboli klimatizované, horúčava sálala temer zo všetkého. Bolo to istým spôsobom utrpenie a priznám sa, že občas (v akýchsi slabších chvíľkach) som si vyčítal, že som neposlúchol varovné predturnajové šepkanie mojej dušičky, že to teplo bude mať temer grilovacie hodnoty.

Trochu o organizácii súťaže. Súťaž družstiev sa hrá 2 dni. 12 kôl po osem rozdaní. 3 kolá popoludní, 3 po večeri. Začne sa o druhej, končí sa o polnoci. Niet žiadneho náhlenia, po zápase je zhruba 30 minútová prestávka. Družstvá sa po prvom dni delia do výkonnostných skupín, následne sú ešte možné posuny medzi nimi, ale žiadne zemetrasenie sa už nestane. Technicky boli zápasy zaistené dobre, bez problémov.

To isté platí pre párak. Ten sa hrá tiež 2 dni, 2 kolá po 30 rozdaní. Namiešané rozdania sú už pripravené na stole, zaujímavé je, že nikto sa ich nedotkol, aj keď rozhodca nemal pred súťažou žiadny príhovor mimo vety s obsahom hrajte. Druhou zaujímavosťou bola skutočnosť, že po miestnosti sa pohybujú len páry na EW, lebo tie prenášajú aj bordy medzi jednotlivými kolami. Na konci súťaže sme dostali privátne zápisy, mohli sme overiť a korigovať výsledky. To sme úspešne využili. Mimochodom, výsledky sa zapisovali dvojmo: ako do zápisového lístka, tak do bridžmejtov.

Družstvá sme začali hrať zle. Síce sme najprv porazili veľmi kvalitné bulharské družstvo na čele s majstrom Európy Aronovom 19-11, ale po prvom dni sme len na poslednom mieste prekĺzli do finále B. Tam sa už náš výkon v druhý deň výrazne zlepšil, postupne sme sa dokonca dostali do ceny a za sebou sme nechali kopu naozaj dobrých družstiev. Kuriózne bolo, že práve v poslednom kole sme na pomocné hodnotenie prvýkrát predbehli našich spolubývajúcich a pripravili ich o cenu. Ale hlavný organizátor súťaže Babsch je frajer, má ku cudzincom vyslovene pozitívny prístup a vytvoril pre nich zaslúžene dodatočnú cenu.

Párak sme pre zmenu začali hrať dobre, hlavne Mirka s Tomčom, ktorí boli po prvom kole na treťom mieste, kým ja s Jurom na 27. mieste zo 148 párov. V druhom kole sa to obrátilo, my sme klesli na 56. miesto, kým náš druhý pár na 14. miesto, čo však stále stačilo na cenu.

Nebudem sa zaoberať touto nevyrovnanosť výkonov, ale môžete si byť istý, že sa budeme snažiť o nápravu.

Záverom nejaké rozdanie. Prvé ponúka dosť absurdný výnosový problém s tou istou kartou po rôznych licitoch.

Na jednom stole proti nám prebehol licit takto:
Kým na druhom stole proti nášmu druhému páru to bolo takto:


a vy vynášate zo 9753, T87, 652, JT8. Hlášky majú viacmenej štandardný význam. Čo vynesiete?

S licitom na prvom stole sa spája aj dodatočná zábavná historka. Ono totiž hráčka použila stop pri svojej hláške 2 srdcia. Keď sme sa pýtali, načo stopuje, stiahla stop a zároveň nečakane zalicitovala miesto 2 srdcí 3 srdcia. Privolaný rozhodca dal pokračovať v hre. Po splnení slemu som mu prstami ukazoval, akú veľkú nulu sme chytili. Prišiel a obhajoval svoje rozhodnutie, ktoré bolo aj podľa nás správne a nad situáciou sme sa aj zabávali, ale bol dosť trpký smiech.

Iná kuriozita vznikla pri hre proti už spomínanému majstrovi Európy Aronovovi. V prvom rozdaní jeho partnerka otvorila 1srdce, Juro ponúkol pik a Aronov 3nt. Vynášal som z listu xx,xxx, KQ9x, Q109x a porazili sme ho expertne štyrikrát, pričom niekoľko hráčom 3nt za 400 splnilo. Top pre nás. V druhom rozdaní jeho partnerka otvorila srdce, Juro ponúkol 5 trefov a Aronov 5 srdcí. Raz nie. Zapísal som rozdanie do bridžmejtu, ale keď sa súperi nemali k odsúhlaseniu, tak som výsledok odklepol ja, lebo som bol zvedavý na jeho hodnotu. Chyba. Aronovovi sa to právom nepáčilo. Ok, sry, šiel som za rozhodcom, vymazal výsledok, zapísal ešte raz, vyhľadal súpera, lebo medzičasom zdúchol od stolíka a odsúhlasili sme to, čo sme vedeli, čiže druhý, tentoraz síce nie top, ale stále veľmi slušný výsledok pre nás. Pikoška však vznikla po súťaži. V privátnom zápisovom lístku som zistil, ze prvé rozdanie som zapísal zle, seba som zapísal ako hlavného hráča, ktorý padol za 400. Dobré, že? Vecne však platí, že rozhodcovia našu reklamáciu - na ktorú bol vyhradený dostatočný časový priestor - bez problémov uznali.

Tak takto nejako bolo na tohtoročnom festivale. Zábavne, poučne, hnusne teplo, bridžovo slušne, ale aj lepšie mohlo byť.


Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.