Financovanie športov Tlačiť E-mail
20. 12. 2012
Vláda Slovenskej republiky na svojom stredajšom rokovaní schválila športovou verejnosťou dlho očakávaný dokument Koncepcia štátnej politiky v oblasti športu - Slovenský šport 2020. Zo samotnej koncepcie zacitujem bod 4.2.1 týkajúci sa financovania športových odvetví.

4.2.1 Financovanie športov

Všetky finančné prostriedky, určené na športy, budú rozdelené medzi národné športové zväzy podľa koeficientu, úmernému spoločenského významu športov (ďalej len "koeficient športu"), ktorý sa vypočíta nasledovne:

Koeficient športu = Športový úspech x Záujem o šport

Športový úspech je v kolektívnom športe daný postavením daného športu vo svojej svetovej federácii. V kolektívnom športe je určený postavením Slovenska v oficiálnom rebríčku svetovej federácie a v redukovanom poradí európskych krajín v rámci tohto rebríčka.

Športový úspech v individuálnom športe vypočítaný z výsledkov športovcov daného športu na oficiálnych podujatiach jeho medzinárodnej športovej federácie počas uplynulých 4 rokov. Každý dosiahnutý výsledok je prepočítaný na umiestnenie na majstrovstvách sveta a vynásobený koeficientom útlmu podľa roku, v ktorom bol dosiahnutý. Športový úspech je priemerom 10 najlepších výsledkov v každom hodnotenom roku.

Športový úspech je ďalej prepočítaný na 100%, aby sa zohľadnil rôzny počet členských krajín v medzinárodných športových federáciách, a vynásobený koeficientom významu výsledku, ktorý klesá nepriamo úmerne s výsledkom.

Záujem o šport sa skladá s troch čiastkových záujmov:

a) záujem obyvateľov Slovenska o daný šport, zistený prieskumami verejnej mienky,

b) záujem medzinárodnej verejnosti o daný šport, daný jeho sledovanosťou v medzinárodných médiách, zistený agentúrnym prieskumom,

c) záujem športovcov, daný počtom registrovaných aktívnych športovcov, zistený zverejnením registrov športovcov v informačnom systéme verejnej správy o športe a preukázaním zaplatenia členských príspevkov.

Z dôvodu zmeny metodiky výpočtu dotácie sa predpokladajú zmeny v dotáciách jednotlivých športov, a preto budú v dotačnom procese aplikované ochranné opatrenia, ktoré umožnia športovým zväzom počas niekoľkých rokov postupne sa adaptovať na nové pravidlá. Z rovnakého dôvodu môžu byť jednotlivé ukazovatele v priebehu platnosti koncepcie modifikované v súlade s požiadavkami športovej praxe.

Športové zväzy budú mať slobodu narábania s poskytnutými prostriedkami za podmienok:

a) zverejňovania použitia poskytnutej dotácie a iných zdrojov,

b) zverejňovania výročnej správy,

c) vkladania štruktúrovaných informácií o vlastnom športovom odvetví do informačného systému v športe,

d) uvádzania loga poskytovateľa s textovou informáciou o poskytnutom príspevku zo štátneho rozpočtu, a pri prezentácii účelu alebo projektu, informovania médií a verejnosti o poskytovateľovi príspevku.


Uvedená koncepcia nie je prekvapením. O rokovaniach týkajúcich sa tejto koncepcie a obavách malých zväzov, že v budúcnosti ich veľké zväzy zastupujúce populárne športy rozpočtovo prevalcujú, informoval napríklad prezident SBZ P. Belčák na tohtoročnej konferencii SBZ a táto koncepcia "visela" vo vzduchu už istý čas a jej použitie tohto roku oddialila len zmena vládnej garnitúry. Čo nebolo tohto roku, to nás ale čaká na budúci rok a v ďalších rokoch. Z akými konkrétnymi dopadmi na bridž je teraz ťažko predvídať.
Pripomeňme si pri tejto príležitosti, že máme na Slovensku kvalitné technické vybavenie pre našu hru, funguje nám štátna reprezentácia, máme dvojkolovú dvojstupňovú celoštátnu súťaž, fungujú zväzové weby vrátane databázy, vieme zorganizovať dôstojné medzinárodné súťaže, máme dokonca viacero výborných výsledkov. Slovensko už nie je pre zahraničie miesto typu "Hic sunt leone", ale krajina, do ktorej sa volá a ponúka účasť na súťažiach ako pre kategóriu open tak pre mládež. To všetko pred pár rokmi nebolo a to všetko je priamo alebo nepriamo napojené na peniaze, ktoré sa pre bridž darí získavať, či už z verejných alebo súkromných zdrojov. Pozor, vymenovanie týchto bodov neznamená, že všetko je ideálne. Vôbec nie. Je nepochybné, že rôzne spory sú brzdou rozvoja slovenského bridžu a iste by sa našli mnohé veci, ktoré by sa dali robiť lepšie. Ale ak nás odrežú od verejných financií alebo ak nám ich výšku významne obmedzia, tak nášmu budúcemu úsiliu v tomto smere zasadia tvrdú ranu.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.