Slemy z Keszthelya Tlačiť E-mail
Napísal Ján Tomčáni   
21. 11. 2012

Slemy z Keszthelya

V nasledujúcom článku by som vám chcel priblížiť našu cestu za dobrým výsledkom v párovom turnaji v Keszthelyi. Nemalú úlohu v nej zohrávali práve slemy v druhom kole. Hrali sme štyri (a to sme nejaké aj vynechali). Poďme sa teda na ne pozrieť:


Začneme rozdaním číslo osem. Na W som mal nasledovnú kartu:



Všetci v prvej hre a som dealer. Hráme systém precision a na zahájenie mám (zhodou okolností ako v štandarde) hlášku 1 káro. Súperi celý čas pasujú a licitácia pokračuje takto:
1D - 2C (gameforsing, minimálne 4 trefy)
2NT (vyvážená rozloha, v tomto prípade 13-15 bodov, bez drahého štvorlistu, čiže zároveň aj sľubuje trefový fit) - 3C
3D (hodnoty, najvyšiu prioritu máme nájsť si záväzok) - 3H (taktiež hodnoty)
teraz som sa rozhodol pre hlášku 3S (miesto potenciálnej 3N, ktorá by možno aj bola lepšia), partnerka pokračovala hláškou 4C a po sérii cuebidov odskočila na slem. Celá licitácia:


Celé rozdanie:



Keď sa pozrieme len na naše karty, tak ten slem nie je dobrý po srdcovom výnose. Súperka, majúc uplne prirodzený srdcový výnos sa ale rozhodla pre výnos karovým esom.
Vynášať na slem eso bez nádeje na ďalší zdvih nebýva dobrá taktika. A možno si len povedala, že sme to licitovali bez dvoch es, ktoré treba rýchlo zobrať.
Za toto rozdanie sme brali 93%, padnutý slem by bola delená nula. Pri páraku na 60 rozdaní je to obrat v celkovom výsledku približne 1,6%.



Ďalší slem sme hrali v rozdaní číslo 12. Tento krát som mal takúto ruku:



a opäť som bol dealer a súperi celý čas mlčali. Boli sme v prvej hre, súperi v druhej. So silou 19-21 bodov a aspoň polovyváženou rozlohou (drahý paťlist, lacný šesťlist, 5422) zahajujeme 2NT
Licitácia teda pokračovala
2N - 3C (puppet stayman, otázka na drahý päťlist)
3D (nemám drahý päťlist) - 3S (mám 4 srdcia, nemám 4 piky)
Ja mám absolútne maximum a tak som cuebidol:
4C (uzhodnené srdcia, kontrola prvého alebo druhého kola) - 4N (kontrola v pikoch (4S by bolo RKC))
6H (možno zbytočne som odskočil rovno na slem, mal som povedať 5 kár, partnerka môže chcieť hrať aj veľký slem)



Celé rozdanie:



Tento krát to je dobrý slem napriek tomu, že máme len 30 bodov. Po trochu "lenivej" zohrávke som ho aj splnil. Otromfoval som a spoľahol som sa na jeden z dvoch pikových impasov. Myslím, že lepšie je prebiť dve kára na stole.
Týchto dobrých 6 srdcí nelicitoval nikto => čistý top pre nás.



Nasledujúci slem sme hrali v rozdaní číslo 19. Tento krát nešlo o jednostrannú "vedeckú" licitáciu, ale o dobrý odhad karty oboch hráčov.



Sme v druhej hre proti prvej, zahajuje juh a pasuje. Ja zahájim 2C (10-15 6+ trefov). Síce mám pocit, že danú kartu na jej obrovský ofenzívny potenciál podlicitúvam, ale nemyslím si, že toto zahájenie ukončí licitáciu. Takže priestor ešte dostanem. Taktiež je dobré limitovať sa v rámci nejakého boxu a potom môžem veselšie licitovať bez obavy, že ma partner natlačí ktoviekam.
Druhý súper pas, partnerka 3C (puppet do 3D s tým, že buď pasuje, alebo ma GF na drahej bez trefového fitu (trojlistého). Teraz ožije súper za ňou a povie 3 piky.

Zhrňme si to teda:
p - 2C - p - 3C*
3S - ?
Po pravde ma príliš nezaujíma ktorú farbu partnerka má, s takýmto ofenzívnym listom sa mi nechce naháňať súperov v prvej hre a tak rovno zalicitujem 5 trefov. Partnerka po dlhšej úvahe zvýši na 6 trefov.
Celé rozdanie:



Súper napriek partnerovmu licitu (dosť zjavne na výnos) vyniesol srdce. Skúsil som impas, nesedel, ale vypracoval som si piate srdce a potom ako sedel karový impas som splnil +1. Opäť ako jediný, tam kde hrali 6C, tým aspoň vyniesli piku.

Posledný náš slem bol v rozdaní číslo 22. Súperi boli celý čas ticho, čím nám situáciu naozaj neskutočne uľahčili.



Sme v druhej hre proti prvej, zahajuje partnerka na easte a pasuje. Ja zahájim 1C (16+). Partnerka licituje naozaj prekvapivo 2C (5+ kár a 8+ bodov, GF).
Dosť nečakaná odpoveď, ale poteší. Licitujem 2D (vyčkávacia hláška, buď nič zaujímavé, čo by som chcel povedať, alebo záujem o slem na kárach). Licitácia pokračuje takto:

1C - 2C
2D - 2S (štvorlist)
3C (otázka, čo má v trefoch) - 3NT (A alebo K tretie alebo štvrté)
Teraz mi už stačí vedieť, či má karové eso a je mi jasný veľký slem.
4D (otázka na 6 kľúčových hodnôt vrátane tromfovej dámy) - 4H (jednu KC)
4S (otázka, čo má v pikoch (aby som vedel identifikovať tú kľúčovú hodnotu :) ) - 4N (4 malé)
7D
Naozaj ideálna karta pre náš systém. Na 4NT som vedel, že je veľký slem prakticky vykladaný. Viem spočítať 5 kár + 5 trefov + Ah + nejaké pikové prebitky, aj keby sa trefy nedelili tak viem prebiť o piku viac. To som sa mohol ešte celé dva stupne pýtať, ale nebolo čo.


Celé rozdanie:



Pre zaujímavosť - súper skúsil zobrať pikové eso. To tiež nie je najlepšia myšlienka, lebo to dosť možne mohlo napchať celý záväzok.Taktiež nebolo dobré (pre nich), že za výhodného stavu hier obaja s 54 v drahých mlčali. Mohli nám situáciu (až neriešiteľne) skomplikovať.

Týchto sedem kár tiež nikto nelicitoval a tak sme opäť brali všetky body. Dalo by sa povedať, že v oblasti slemovej licitácie sme mali dosť šťastia a aj vďaka nemu sme pobrali kopec potrebných bodov. Ale šťastie snáď praje pripraveným.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.