Poznámky z Tallinu Tlačiť E-mail
Napísal Miro Plošcica   
08. 10. 2012
V dňoch 24.-26. 9.  sme sa v zostave Ploščica-Števák, Kubica-Vodička (+ nehrajúci P. Belčák) zúčastnili na 5. hrách malých bridžových federácií v Talline. O priebehu súťaže bola naša bridžová verejnosť priebežne informovaná na stránkach SBZ. Všetky výsledky, zápisové lístky aj rozdania možno nájsť na http://www.bridge.ee/festival/5SFG.htm. Chcel by som pripojiť niekoľko vlastných postrehov a komentárov.

Na podujatie sme cestovali trochu s obavami. Bohužiaľ sa nám v lete nepodarilo zladiť náš program a absolvovať intenzívnejšiu prípravu. Tiež nám chýbali reprezentačné skúsenosti. No ale snažili sme sa a nakoniec to dopadlo lepšie než sme čakali. Príjemne ma prekvapilo priateľské prostredie, ktoré na súťaži vládlo, samozrejme pri zachovaní plnej bridžovej korektnosti. Na rozdiel od reprezentácie z Lille sme nezažili žiadne zákulisné podrazy. Súperi na nás ani raz nevolali rozhodcu a niektorí sa pokúšali aj uvoľniť atmosféru pri stole a žartovať. Spočiatku sme mali problém s časovým limitom. (To sa posudzovalo prísne.) Otvorená a zatvorená miestnosť neboli nijako oddelené, ale sála bola dostatočne veľká, a hráči boli disciplinovaní, takže k úniku informácií nedochádzalo. Vo foyeri bolo nainštalované plátno, na ktorom sa premietali prenosy z BBO.

Spoločenský program pozostával z otvorenia, spojeného so žrebovaním a fotografovaním, z pešej exkurzie po historickom centre (Tallin je veľmi pekné mesto) a záverečného banketu, ktorý sa konal v Tallinskom bridžovom klube. Bývali sme s niekoľkými ďalšími výpravami v hoteli blízko centra za veľmi prijateľnú cenu, necelý kilometer od miesta súťaže.

Teraz krátky komentár k jednotlivým zápasom. V prvom kole sme hrali s Lotyšskom, ktoré pokladám za jedného zo silnejších súperov. Dlho sa nám darilo udržiavať vyrovnaný stav, o výsledku rozhodli dve rozdania pred koncom. V rozdaní 9 sa na väčšine stolov hrali 3NT, ktoré väčšina hlavných hráčov, vrátane nášho, padla. Pri našom stole však Lotyši hrali 4 piky na 7 tromfov, s ktorými nebol problém. V rozdaní 11 potom súperi vylicitovali 6NT, kde ku splneniu treba impas tref, alebo expas srdce. Problém hlavného hráča je, že môže skúsiť len jedno z toho. Poradil si tak, že odtiahol 10 zdvihov z výšky a na základe našich odhodov sa rozhodol pre správnu možnosť. Možno sme mohli odhadzovať nejako neštandardne, aby sme ho pomýlili, neviem. Naši partneri v zatvorenej miestnosti slem nehrali, takže zápas sme prehrali o 18 impov. Pri zápasoch na 12 rozdaní to znamená prehru 20:10. Kvôli prekročeniu času to bolo upravené na 19,5:9,5.

V druhom kole sme hrali s Ukrajinou. Bolo to vysoko obratové stretnutie (61 impov v 11 rozdaniach). Jedno rozdanie muselo byť anulované, pretože pri našom stole sme ho hrali otočené o 90 stupňov. Nedá sa povedať, či sme my zle vybrali karty z boardu, alebo ich zle založili pri predošlom stole. (Hralo sa súčasne 6 zápasov a karty kolovali.) Zaujímavo sa pre nás skončilo rozdanie 21, kde sme porazili 4 srdcia, zatiaľ čo v zatvorenej miestnosti naši partneri splnili 5 sŕdc s nadzdvihom. Nakoniec sa ukázalo, že sme urobili menej chýb ako súper a zápas vyhrali 20:10. Opäť ale došlo k prekročeniu času, tentoraz až dvojnásobnému, takže výsledok bol upravený na 19:9. Pre nás to bola posledná časová penalizácia, zatiaľ čo Ukrajina prekročila čas až v piatich zápasoch zo šiestich.

V treťom kole bolo našim súperom Gruzínsko. Zápas to bol vyrovnaný, s ešte väčším obratom ako v predošlom kole (72 impov). Prichádzali rôzne "gulášové" rozdania, napríklad v č. 26 dostal môj partner rozlohu 7600. Súťažne s tým licitoval do 5. stupňa, čo sa ukázalo byť privysoko. Ďalšiu chybu sme spravili hneď v nasledujúcom rozdaní, keď sme nechali súperov hrať 3 piky, a pritom tam máme 5 kár (na dvoch impasoch). Na druhej strane, dvakrát sme splnili 3NT, ktoré súperi padli. O výsledku nakoniec rozhodlo niekoľko menších zápisov, prehrali sme 18:12.

Nasledovalo stretnutie s Monakom, neskorším finalistom. Na počet zápisov skončilo remízou 3:3, ale súperove zápisy boli oveľa väčšie, takže sme prehrali 21:9. Najviac sme stratili v predposlednom rozdaní, keď súperi splnili v jednej miestnosti 5 sŕdc (ako jediní na sále) a v druhej 5 pikov.

Na druhý deň sme začínali so San Marinom, zápas bol prenášaný na BBO. Začiatok nám vyšiel: po dvoch rozdaniach sme viedli o 20 impov. Pričinilo sa o to rozdanie, kde naši partneri v zatvorenej miestnosti padli 5 pikov s kontrou (bez jednej). Považovali to za zlý výsledok, ale len dovtedy, než zistili, že my sme tam splnili 5 sŕdc s kontrou. V ďalších rozdaniach sa nám už tak nedarilo, a súperi vyrovnali skóre. V rozdaní 5 rozhodol o výsledku výnos: hrajú sa 4 piky, ktoré možno poraziť prebitkom. (Vynášajúci má v srdciach Ax, jeho partner Kxx.) My sme to nenašli, súperi áno. Stratu sme mali aj v rozdaní 9, kde proti 4 pikom máme na obrane v dvoch farbách AK, ale nedokázali sme si ich odtiahnuť. O našom víťazstve 18:12 sa rozhodlo v jednom z posledných rozdaní, keď som s miernou pomocou obrany splnil 3NT, ktoré súperi padli.

V ďalšom kole sme mali voľno. Sledovali sme prenos BBO premietaný na veľké plátno. Zápas najlepšieho s najslabším (Estónsko - Malta) však bol príliš jednoznačný a preto nie veľmi zaujímavý.

V poslednom kole skupinovej fázy sme hrali s Luxemburskom. Obhajca vlaňajšieho prvenstva pricestoval tento rok v slabšej zostave a my sme podali asi náš najlepší výkon, takže sme vyhrali 21:9. Z dvanástich rozdaní sa až osem skončilo remízou. Najviac sme získali v rozdaní 31, kde sme bránili 3NT. Môj partner vyniesol malý pik z Jxx. Ja som mal AKxxx, položil som kráľa a vrátil malú. Hlavný hráč mal Q10x a musel v druhom zdvihu hádať. Našťastie pre nás, netrafil.

V zatvorenej miestnosti naši partneri splnili 4 srdcia - tiež netriviálny záväzok, ktorý dvaja vydražitelia padli (vrátane estónskeho). V pamäti nám utkvelo aj rozdanie 36. Otvoril som 1 káro so 14 bodmi. Partner mal 0 bodov a zalicitoval 1 srdce. Tak trochu bluf, ale ja som sľúbil len dubl káro a on mal trojlist, asi ma nechcel nechať v károvom záväzku. Súper dal kontru a ja som so 4-listom poctivo zvýšil na 2 srdcia. Záväzok sa udržal, partner padol 3-krát, ale bez kontry, a na druhom stole naši partneri splnili 3NT.

Na ďalší deň prvé štyri tímy hrali playoff a ostatní 3 kolá súťaže útechy. V prvom z nich sme sa stretli s Litvou a utrpeli sme našu najťažšiu porážku 25:4. Myslím si, že sme nehrali až tak zle, to skôr súperi hrali dobre a mali aj trochu šťastia (ale to chodí jedno s druhým). V rozdaní 5 súperi vylicitovali 5 trefov, ktoré okrem nich licitoval už iba jeden ďalší pár. V rozdaní 8 zase licitovali 6 trefov (ako jeden z troch párov) a splnili ich so šťastím. (Hlavný hráč prebil štvrté kolo sŕdc a obranca s krátkymi srdcami nemal dosť vysoký tromf aby mohol nadbiť.) Zodpovednosť cítim za stratu v rozdaní 9, keď som s 15 bodmi prepasoval súperove otvorenie 1NT. Zvyšné body mal môj partner, takže hlavný hráč padal, ale bez kontry a v zatvorenej miestnosti náš hráč padal s kontrou.

Nasledoval zápas s Bieloruskom. Ten sa nám príliš nevydaril, a iba vďaka chybám súperov sme neprehrali vyššie. V rozdaní 14 súperi ako jediní na sále vylicitovali slem. Ten tam z otvorených kariet je, na kombináciu skvízu a núteného výnosu. Pri stole to hlavný hráč nezvládol, získali sme 10 impov. V rozdaní 16 súperi pre zmenu ako jediní na sále nedolicitovali 4 piky - ďalších 10 impov. Na druhej strane, v rozdaní 21 sme súperom neokontrovali v obrane licitovaných 6 kár (obaja máme singla káro). A hneď  nasledujúce rozdanie nezvládli naši partneri, keď ako jediní padli 4 srdcia. Súperi získali ešte dva obojstranné zápisy, takže sme prehrali 11:19.

Dve predošlé porážky spôsobili, že v poslednom kole nám švajčiarsky systém pridelil za súpera Maltu. Tento tím bol výrazne slabší ako všetky ostatné, takže sme bez väčších problémov vyhrali 22:8. Mohli sme vyhrať aj vyššie, keby nie rozdanie 28. V ňom sme v súťažnej dražbe zalicitovali 4 srdcia. Pri pohľade na naše karty to nie je zlý záväzok: k splneniu v podstate stačí podiel tromfov 3-2 a jeden z dvoch impasov. Karty na obrane však ležia tak, že tromfy sú 4-1 a impas nesedí ani jeden. Naviac, majiteľka tromfového 4-listu A10xx dala kontru, takže som padol za 500. (Pri perfektnej obrane padnem za 800.)

Nakoniec by som sa chcel poďakovať vedeniu SBZ za dôveru a podporu, a členom družstva za snahu a predvedenú hru v rámci našich možností. Nech mi prepáčia, že som vo svojom texte pripomenul chyby, ktoré sme urobili. Asi to bude tým, že sa z nich chcem poučiť - a verím, že oni tiež.

 

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.