Maďarský prezident si zahral s víťazmi z Lille Tlačiť E-mail
Napísal Eduard Velecký   
24. 09. 2012

Na bridžovej olympiáde (uprednostňujem tento názov pred oficiálnym) v Lille získalo Maďarsko ojedinelý úspech, keď jeho štvorčlenné družstvo s prehľadom vyhralo v kategórii seniorov. V novodobej histórii (po WWII) ide o najväčší úspech maďarského bridžu a naši susedia sa ho oprávnene pokúšajú využiť rôznymi akciami.

O jednej takejto akcii sa referuje v tomto článku (ak neviete maďarsky, čo je pravdepodobné,  pozrite si aspoň fotografie :)). Maďarský prezident Áder János, ktorý družstvu telefonicky gratuloval medzi prvými hneď po jeho výhre, sa tentoraz dostavil do hracej miestnosti MBSZ (miesto, kde sa hráva napríklad decembrový maratón), aby osobne pogratuloval úspešnému družstvu a zároveň si s nimi zahral niekoľko rozdaní. Áder nehráva a nehrával bridž súťažne, ale skôr rekreačne - Maďari tomu hovoria aj kaviarensky. Kaviarensky hráva bridž v Maďarsku viacero celebrít, napríklad na jednom turnaji pred dvomi rokmi sme stretli bývaleho ministerského predsedu, s ktorým si hneď človek i potyká.

Ale späť ku Áderovi. Maďarský šport bol na olympiáde v Londýne naozaj úspešný a bol úspešný aj preto, lebo vláda do športu investovala nemalé prostriedky. Bridžový úspech maďarského seniorského družstva je dávaný v podstate na zhodnú úroveň s úspechmi v klasických športoch, ale bol dosiahnutý v období, keď štátna podpora bridžu je mizivá. Myslím, že maďarskí bridžoví funkcionári dúfajú, že tento úspech im umožní zmeniť túto situáciu a my im môžeme mimo gratulácie ku ich historickému úspechu aj v tomto smere zaželať veľa úspechov.

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.