Buffett Cup 2012 (doplnenie) Tlačiť E-mail
Napísal Eduard Velecký   
12. 09. 2012
Buffett cup
Začnem golfom. Jedna z najobľúbenejších a najprestížnejších golfových súťaží je Ryder Cup. Golf je súťaž jednotlivcov, ale v Ryder Cupe sú na štarte dve družstvá: Európa (pôvodne len Veľká Británia) a USA. V každom družstve je 12 hráčov, ktorí súťažia v pomerne komplikovanej organizačnej schéme. Ryder Cup je v golfovom svete veľmi populárna súťaž. Ryder Cup sa koná väčšinou v septembri, každé 2 roky a striedavo na americkom a európskom území. Tohtoročný Ryder Cup bude v USA, v Medinah country klube, koncom tohto mesiaca.

Warren Buffett je legendárny americký investor, jeden z najbohatších ľudí sveta, známy mimo obrovského bohatstva aj striedmym a neokázalým životným štýlom. A hrá aj bridž (hrať bridž je teoreticky oveľa zaujímavejšie ako nahá žena). Buffett sa rozhodol sponzorovať bridžovú súťaž podobného štýlu ako je Ryder Cup. Súťaž sa volá Buffett Cup.

Buffett Cup sa hrá každé 2 roky, striedavo na americkom a európskom území, týždeň či pár týždňov pred Ryder Cupom. Súťaže sa zúčastňujú rovnako ako Ryder Cupu len 2 družstvá: Európa a USA. Obe družstvá sú 12 členné, členmi každého družstva musia byť najmenej 2 ženy ( len 2? Ešteže o tom nevie luxemburská levica Viviane Reading...). Doteraz sa uskutočnili 3 ročníky. Dva ročníky konané na území Európy vyhrali USA, jeden ročník konaný v USA vyhrala Európa. Detaily prosím pozrieť tu.

Tohto roku sa hrá v USA, v Omahe, štát Nebraska, rodisko Warrena Buffetta, v hoteli Hilton (ak by ste chceli nazrieť live). Súťaž začala 10. septembra, končí zajtra 13-tého septembra.

Buffett Cup kopíruje obľúbený Ryder Cup aj ohľadom organizácie súťaží. Súťaž je rozdelená na 3 časti: súťaž družstiev, párov a individuál. Napríklad súťaž párov bola 5 kolová, v každom kole sa hralo 11 rozdaní, hodnotili sa metódou BAM. Ak pár získal v týchto 11 rozdanich aspoň 6 rozdaní, tak svoj minizápas proti súperovmu páru vyhral a pre svoje družstvo tak získal 2 Buffett body (Bb). V jednom kole teda družstvo mohlo získať nula až 12 Bb. Súťaž párov vyhrali USA v pomere 36-24. Včerajšiu súťaž družstiev vyhrala pre zmenu Európa v pomere 38-22, takže pred finálovymi bojmi v individuáli Európa tesne vedie v pomere 62-58.

V individuáli sa dá získať ešte 66 Bb. Víťaz potrebuje 100 Bb, v prípade remízy 98-98 vyhráva obhajca, tento rok by to teda boli USA. Zdá sa Vám to komplikované? Nuž, to sme ešte podrobne neprebrali hodnotenie jednotlivých zápasov, ktoré jeden z komentárov nazval náročnejším na pochopenie ako špeciálnu teóriu relativity a tak sa mu ani nebudeme venovať.

Toľko fakty. Teraz trochu z iného uhla. Súťaž je samozrejme prenášaná na BBO. Je to dobrý bridž, ale... kým Ryder Cup je naozaj špičkový golf za obrovského záujmu médií a samozrejme aj divákov a hráči skutočne bojujú o možnosť hrať v Ryder Cupe, tak Buffett Cup nie je ani zďaleka tak príťažlivý. Ak si napríklad pozriete zoznam účastníkov v predošlých ročníkoch a teraz, tak aspoň mňa sa zmocňuje neodbytne dojem, že prinajmenej časť skutočnej špičky dáva od tejto súťaže ruky preč a NPC musia siahať ku hráčom druhého sledu. Problematická je aj samotná organizácia súťaže, ktorá zapríčinuje, ze divák nemá prehľad o priebehu súťaže. Ďalším problémom je hodnotenie BAM, ktoré nie je v Európe populárne. Negatívnym špecifikom sú prenosy z USA. Je to naozaj nepochopiteľné, ako sa pri kvalite americkej infraštruktúry organizátorom sústavne darí nájsť nespoľahlivé prenosové linky z miesta hrania a tak jednotlivé vugraphy neustále "padajú", čo diváka napokon výrazne znechutí. Druhým špecifikom sú americkí operátori na BBO, ktorí často pokazia to, čo nestačí pokaziť technika, lebo proste nestačia monitorovať dej u stola a často ho dokonca monitorujú chybne. Iste, sú to dobrovoľníci, ale aj tak.

Všetko toto Buffett Cupu silne nesvedčí. Môj názor je taký, že ak súťaž neprejde organizačnou revolúciou, tak zostane - ak zostane - len atrakciou a nie zrkadlovým bridžovým konkurentom Ryder Cupu. Dovtedy môžeme Európe držať palce, aby v individuálnej súťaži - v tej sa jej zvykne dariť - odniesla trofej na náš kontinent. Program prenosov nájdete tu.

Doplnenie (14.9.2012): Buffet Cup napokon vyhrali USA v pomere 107-103. Podotýkam, ze na oficiálnej stránke súťaže je stále údaj, že sa rozdeľuje len 198 Bf, ale ohľadom Buffett Cupu je to proste tak. Tak záverom len dodám, že kto chce vedieť, prečo je to tak, nech nazrie na stránky serveru bridgewinners, kde je súťaži venovaná veľká pozornosť a o jej organizácii ako aj priebehu tohto ročníka prebieha bohatá diskusia.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.