Spingold 2012 pre Monaco Tlačiť E-mail
Napísal Eduard Velecký   
23. 07. 2012
Po siedmich dňoch bojov skončili vo Filadelfii otvorené majstrovstvá USA družstiev nazývané Spingold. Spingold sa hrá KO systémom, v jednom kole sa hrá 64 rozdaní, družstvá sú nasadené podľa výkonnosti. Spingold je veľmi prestížna súťaž, hrá ju v podstate celá svetová elita,  družstvá možno tvoriť na transnacionálnej základni.  Do včerajšieho nedeľňajšieho finále sa prebojovali 2 favorizované družstvá: obhajca minuloročného titulu, nová bridžová (legionárská) veľmoc Monaca a najlepšie americké družstvo Nickell na čele s dvojicou Meckstroth-Rodwell, ktora má na svojom konte vyše  desať vítazstiev v Spingolde.

Prvé 3 časti bol zápas vyrovnaný, po 48 rozdaniach viedol Nickell o 10 impov, v pomere 101-91. Záver však patril Monacu, ktoré nastúpilo do posledných 16 rozdaní v najsilnejšej zostave a vyhralo poslednú šesťnásťku v pomere 52-0, celý zápas teda 143-101.

Ako sa to stalo? Šlo len o päť zápisov, pozrime sa na štyri z nich:



V tomto rozdaní získalo Monaco 9 impov. 3NT sú neporaziteľné, výnosová kontra sa mi zdá príliš násilná. Helness 3NT bez problémov splnil po srdcovom výnose. Na druhom stole Fantoni otvoril 2 trefy, súperi mali menej priestoru pre vyjadrenie svojich rezerv a zostali na 2pikoch (povedľa dodám, že licitačný systém páru Nunes-Fantoni bol v talianskej reprezentácii podrobený istej kritike, avšak podľa mojej mienky ako ME, tak Spingold ukázali jeho vysokú účinnosť).


Licitácia (viacmenej) rozhodovala aj v nasledujúcom rozdaní.


Monaco hralo 4piky, ktoré poráža len pomerne atypický výnos tref esom (vyniesť v praxi pik nepripadá do úvahy). Po srdcovom výnose výnose  S  dvakrát naskočil figúrou do piku hraného zo stola a tak zlikvidoval partnerovu dámu. Plus jedna. 5 kár na druhom stole bolo beznádejných, 13 impov pre Monaco.

Tragický priebeh pre Nickell malo rozdanie č.58.

Helgemo nenašiel u partnera fit ani po pomerne zúfalej rekontre a tak bol odsúdený hrať 1nt. Na otvorené karty má obrana ľahkých osem zdvihov.  Lenže Levin z obavy, že nemá rýchly vstup do svojho listu, prepustil vynesenú pikovú dámu prikrytú kráľom. Potom tretie kolo pikov dostalo jeho partnera do pseudoskvízu a zahodil od srdcovej zádrže. Následne Levin nestiahol porážajúci pik a dve kára, takže Helgemo splnil. 13 impov pre Monaco. Trochu aritmetiky. 2 rekontrované pády by znamenali 15 impov pre Nickell, obrat 28 impov. Jeden rekontrovaný pád by znamenal 11 impov pre Nickell a obrat 24 impov.


Posledným klincom do rakve Nickellu bolo rozdanie č. 60.



Hlavný hráč na splnenie potrebuje dobrú rozlohu tromfov a aj trefov, ale aj pri týchto predpokladoch vydáva v čiernych farbách 3 zdvihy. Potom už nesmie vydať nič v červených farbách, takže musia sedieť ešte 2 impasy. Všetko sedelo a tak táto pravdepodobnostne mizerná hra priniesla Monacu posledný dvojciferný zápis tohto zápasu, 11 impov.

K zápasu len jedna poznámka: Nickell nie je konzervatívne hrajúce družstvo, ale v porovnaní s naozaj agresívne hrajúcim Monacom vzbudzovalo tento dojem a občas hralo naozaj málo bojovne. To sa stalo aj v poslednom rozdaní, kde Nickell vynechal 5trefov majúcich celkom slušnú šancu na úspech a stratil tak 6 impov. Záverečnú časť finále si môžete pozrieť tu.


Záverom dodám, že kto má v tejto uhorkovej sezóne záujem o podrobný popis priebehu tejto súťaže, tak sa môže s dôverou obrátiť na stránku ČBS, kde sa uverejňujú odkazy na veľmi kvalitne a detailne spracované články Pavla Stríža o jej priebehu. Klobúk dole pred takouto prácou.

 

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.