Chvála cue-bidov (zač.) Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
14. 05. 2012

Chvála cue-bidov (zač.)

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre Výnos – srdcová osmička

Mnoho anglických výrazov preberáme z pohodlnosti alebo iných dôvodov. Možno napadne niekoho z vás aký slovenský výraz používať namiesto "Cue-bid" (čítaj kjú-bid). Cue = narážka, informácia o situácii.

Tu uvedený licitačný sled je v systéme Precision Club. Otvorenie 1 tref je umelé a znamená 16 a viac bodov. Odpoveď 1 pik znamená pikový 5-list a 8 a viac bodov. Uzhodnenie pikov vyzýva partnera, aby použil cue-bid.

Existuje viacero spôsobov používania cue-bidov. Jeden spôsob je ukázať najbližšie eso, pričom samozrejme popiera eso v preskočených farbách. V našom prípade Juh hovorí: Mám srdcové eso, ale nemám eso v lacnej farbe.

Tri piky vyzývajú, aby Juh povedal najbližšieho kráľa. Juh ukázal kárového kráľa a zároveň poprel kráľa v trefoch.

Tieto informácie stačia Severu, aby zalicitoval malý slem. Niekto by možno licitoval veľký slem.

ZOHRÁVKA JE BEZ PROBLÉMOV

Hlavný hráč vezme trinásť zdvihov. V párovom turnaji to znamenalo "len" 66,84%.

CELÉ ROZDANIE:

Iný spôsob "cue-bidovania": hovoria sa v poradí kontroly prvého aj druhého kola. Po uzhodnení farby partner licituje najbližšie eso (alebo šikén) aleko kráľa (singl). Je to metóda, ktorá šetrí licitačný priestor, ale niekedy môže zavádzať.

V našom prípade by po uzhodnení farby Juh zalicitoval 3 kára a v ďalšom kole 4 srdcia, s rovnakým výsledkom. Zalicitovanie 3 kár znamená: v trefoch nemám eso, kráľa, šikén či singl - teda mám tam aspoň bubl bez esa či kráľa. V kárach mám kontrolu prvého či druhého kola (eso, alebo kráľ, alebo šikén, alebo singl).

Na túto tému existuje množstvo dostupných materiálov. Toto bola len malá ukážka.


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.