Stanovy SBZ platné do 25.X.2008 Tlačiť E-mail
14. 03. 2007
Stanovy Slovenského bridžového zväzu

 

Článok 1.

Základné ustanovenia

1. Slovenský bridžový zväz je dobrovoľná organizácia v Slovenskej republike, ktorá združuje fyzické osoby so záujmom o bridž.

 

2. SBZ je združením v zmysle zákona 83/1990 Zb. o združovaní občanov. Členovia SBZ sa spravidla združujú v bridžových kluboch (BK).

 

3. Slovenský bridžový zväz používa skratku SBZ a pri prezentácií v zahraničí aj anglický názov Slovak Bridge Association (SBA).

 

4. SBZ je členom European Bridge League (EBL) a v budúcností môže byť členom ďalších národných a medzinárodných zväzov a medzinárodných bridžových asociácií.

Článok 2.

Poslanie a úlohy Slovenského bridžového zväzu

 

1. Slovenský bridžový zväz

 

a) rozvíja a popularizuje bridž,
b) stará sa o zvyšovanie úrovne súťažnej hry,
c) metodicky pomáha klubom a jednotlivcom,
d) spolupracuje pri svojej činnosti s medzinárodnými bridžovými organizáciami,
e) zabezpečuje reprezentáciu Slovenskej republiky v medzinárodných súťažiach.

 

2. Svoje poslanie uskutočňuje

 

a) vydávaním súťažných poriadkov a smerníc,
b) starostlivosťou o zachovávanie etiky, morálky a disciplíny pri bridžovej hre,
c) organizovaním bridžových súťaží na Slovensku,
d) organizovaním slovenskej účasti na medzinárodných súťažiach a výberom reprezentantov,
e) technickou a organizačnou pomocou pri organizovaní kurzov bridžu pre začiatočníkov i pokročilých,
f) výchovou rozhodcov a vedúcich bridžových súťaží.

Článok 3.

Členstvo v Slovenskom bridžovom zväze

 

1. Členskú základňu Slovenského bridžového zväzu tvoria
a) riadni členovia,
b) čestní členovia.

 

2. Riadnym členom môže byť záujemca o bridž s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku. Spravidla je pritom zaregistrovaný v jednom alebo aj vo viacerých bridžových kluboch.

 

3. Riadnym členom môže byť aj osoba bez klubovej príslušnosti.

 

4. Riadny člen má právo:

 

a) zúčastňovať sa pri dodržaní stanovených podmienok súťaží organizovaných Slovenským bridžovým zväzom,
b) požadovať na základe dosiahnutých výsledkov priznanie klasifikačného stupňa na príslušné obdobie,
c) reprezentovať SR pri splnení podmienok reprezentácie stanovených predsedníctvom Slovenského bridžového zväzu,
d) po dosiahnutí 18 rokov voliť a byť volený do orgánov Slovenského bridžového zväzu a aktívne sa zúčastňovať ich činnosti,
e) obracať sa so žiadosťami, návrhmi, pripomienkami a sťažnosťami na Slovenský bridžový zväz.

 

5. Riadny člen je povinný:

 

a) dodržiavať stanovy SBZ,
b) podľa svojich možností prispievať k rozvoju bridžu účasťou na bridžových súťžiach, organizátorskou, školiacou, rozhodcovskou a propagačnou činnosťou,
c) platiť členské príspevky vždy k 28. 2. bežného roku vo výške schválenej predsedníctvom v klube, v ktorom je registrovaný, alebo priamo na účet SBZ. Členovia, ktorí nie sú registrovaní v žiadnom klube, zaplatia členské priamo na účet zväzu.

6. Riadne členstvo v SBZ zaniká:

 

a) vystúpením člena, ktoré písomne oznámi klubu v ktorom je registrovaný,
b) vyškrtnutím člena členskou schôdzou klubu za vedomé porušovanie stanov SBZ alebo za konanie, ktoré je v rozpore so zásadami a poslaním SBZ. Proti rozhodnutiu o vylúčení je možné sa odvolať k predsedníctvu do jedného mesiaca. U členov, ktorí nie sú členmi klubu, vyškrtnutie má v právomoci poverený člen predsedníctva zodpovedný za vnútrozväzovú činnosť. Možnosť odvolania a lehota je rovnaká ako u členov klubu.
c) úmrtím člena.

7. Čestné členstvo nie je viazané na členstvo v klube. Môže byť udelené predsedníctvom SBZ za zásluhy o rozvoj bridžu na základe návrhu niektorého klubu alebo riadneho člena.

Článok 4.

 

Zásady organizačnej štruktúry SBZ

 

1. SBZ je dobrovoľnou asociáciou klubov rešpektujúcich stanovy SBZ na základe ich registrácie. O registráciu môže požiadať klub, v ktorom sú aspoň dvaja riadni členovia SBZ. O registrácii je predsedníctvo povinné rozhodnúť do 15 dní. Je tiež združením osôb bez klubovej príslušnosti. Títo členovia budú registrovaní členom predsedníctva pre vnútrozväzovú činnosť.

 

2. Orgány SBZ metodicky usmerňujú činnosť klubov, pomáhajú začínajúcim klubom a členom a koordinujú činnosť na republikovej úrovni.


Článok 5.

Bridžové kluby

1. Sú základným organizačným článkom a ťažiskom súťažnej a spoločenskej činnosti. Môžu byť založené tam, kde sa za týmto účelom združia aspoň dvaja záujemcovia, ktorí sa stanú riadnymi členmi. Po založení klubu môžu požiadať o registráciu klubu do SBZ, v ktorej uvedú:
a) zoznam členov,
b) záväzok dodržiavať stanovy SBZ,
c) kontaktné údaje na vedúceho klubu.

 

2. Bridžové kluby si volia pre nich najvhodnejšie organizačné formy. Môžu byť voľným združením osôb alebo samostatnými právnymi subjektami. Vedú evidenciu svojej činnosti, prehľad príjmov, výdajov a majetku bridžového klubu. Bridžové kluby rozvíjajú svoju činnosť v zmysle svojich stanov alebo iných svojich organizačných dokumentov. Dbajú o rozvoj členskej základne, vedú evidenciu členov, organizujú klubové turnaje a vyberajú členské príspevky.

 

3. Súťaží v kluboch sa môžu zúčastňovať aj začínajúci alebo nepravidelní záujemcovia o bridž, ktorí nie sú riadnymi členmi SBZ teda neplatia členské. Povinnosť zaplatiť členské pre nich nastane vtedy, ak sa budú chcieť zúčastniť podujatia organizovaného SBZ.

 

4. Bridžové kluby môžu stanoviť pre svojich členov dodatkový príspevok na úhradu svojej činnosti.

 

5. Bridžové kluby vždy k 28. 2. a 31. 8. bežného roku nahlásia zoznam svojich členov SBZ a odvedú členské na účet SBZ. Pri nahlasovaní zoznamu k 28. 2. uvedú súčasne členov so zaplateným členským..

 

6. Kluby, ktoré nedodržiavajú stanovy, môžu byť vyškrtnuté z evidencie SBZ

Článok 6.

Orgány

1. Najvyšším orgánom SBZ je celorepubliková konferencia. Koná sa raz za 3 roky. V prípade potreby sa môže konať mimoriadna konferencia, ak o to požiada aspoň 20 % riadnych členov. Účastníci celorepublikovej konferencie SBZ majú právo predkladať a odsúhlasovať návrhy na zmenu stanov a voliť orgány SBZ. Uznesenia sa schvaľujú nadpolovičnou väčšinou prítomných členov.

 

2. Volenými orgánmi sú:
a) prezident,
b) generálny sekretár,
c) predsedníctvo,
d) revízor.

 

3. V období medzi konaním celorepublikových konferencii môže predsedníctvo zvolať členskú schôdzu, obvykle každoročne pri príležitosti bridžového týždňa alebo väčšieho celoslovenského turnaja. Na členskej schôdzi sa riešia bežné organizačné záležitosti a schvaľuje sa správa o činnosti a výsledkoch hospodárenia zväzu.


Článok 7.

Prezident

1. Zastupuje SBZ vo vzťahu k oficiálnym štátnym organizáciám, samospráve, športovým zväzom a medzinárodným bridžovým organizáciám.
 

2. Je štatutárnym zástupcom SBZ s právom disponovať bankovým účtom.

 

3. Zúčastňuje sa rokovania predsedníctva s právom hlasovania. V prípade rovnosti hlasov pri hlasovaní v predsedníctve rozhoduje jeho hlas

Článok 8.

Predsedníctvo

 

1. Predsedníctvo je riadiacim a výkonným orgánom SBZ v období medzi konferenciami. Pozostáva z prezidenta, generálneho sekretára a 3 – 5 členov s rozdelením okruhu pôsobnosti.
 

2. Generálny sekretár koordinuje činnosť predsedníctva. Je druhým štatutárnym zástupcom s dispozičným právom k bankovému účtu. Koordinuje predovšetkým činnosti smerujúce k rozvoju bridžu.

 

3. Činnosť predsedníctva sa riadi organizačným poriadkom, ktorý bude schválený na najbližšom zasadnutí predsedníctva po zvolení.

 
4. Predsedníctvo vypracuje a schvaľuje na každý kalendárny rok tieto materiály:
a) plán hlavných činnosti a ich organizačné zabezpečenie,
b) kalendár oficiálnych súťaží SBZ,
b) výhľadový finančný plán a rozpočet,
c) predpokladanú účasť na medzinárodných podujatiach s finančným príspevkom SBZ, jeho výške a podmienkach na jeho získanie.
 

5. Predsedníctvo môže zriadiť podľa potreby poradné komisie s vymedzeným okruhom pôsobnosti.

Článok 9.

Revízor

1. Revízor je poverený kontrolnou a revíznou činnosťou predsedníctva. Kontroluje najmä
a) správnosť vedenia účtovníctva,
b) hospodárenie s majetkom.
O svojej činnosti každoročne podá správu predsedníctvu a členskej schôdzi. Za celé funkčné trojročné obdobie správu celorepublikovej konferencii.


Článok 10.

Odmeny a disciplinárne tresty

1. SBZ má právo oceniť a odmeniť hráčov, funkcionárov, rozhodcov, lektorov a aj osoby, ktoré nie sú členmi, za zásluhy o rozvoj a popularizáciu bridžu. Spôsob ocenenia určí predsedníctvo.

 

2. SBZ má právo udeľovať disciplinárne tresty riadnym členom, vrátane vylúčenia z radov členov. Postup stanoví predsedníctvo.

Článok 11.

Finančné prostriedky a hospodárenie

1. Hospodárske zdroje pre činnosť SBZ sú:
a) členské príspevky,
b) výnosy zo súťaží,
c) subvencie, dotácie, dary fyzických a právnických osôb,
d) príjmy z podielu zaplatenej dane na osobitné účely podľa §50 Zák. č. 595/2003
v aktuálnom znení
e) príjmy z vlastnej doplnkovej hospodárskej činnosti súvisiacej s bridžom podľa týchto stanov.

 

2. Majetok SBZ spravuje predsedníctvo. Spôsob spravovania majetku a prípadné smernice určí svojím uznesením. Obaja štatutárni zástupcovia môžu disponovať účtom samostatne, spravidla po predchádzajúcom vzájomnom odsúhlasení e-mailom.

 

3. Hospodárenie s majetkom a finančnými prostriedkami sa riadi všeobecne záväznými predpismi pre neziskové organizácie doplnené internými smernicami.


Článok 12.

Záverečné ustanovenia

1. Sídlom Slovenského bridžového zväzu je Bratislava.

 

2. SBZ používa pečiatku s označením Slovenský bridžový zväz.

 

3. Oficiálnymi symbolmi SBZ sú ikona a prípadne v budúcnosti i odznak a zástava SBZ .

 

4. O ukončení činnosti SBZ a vysporiadaniu jeho majetku rozhoduje celorepubliková konferencia SBZ dvojtretinovou väčšinou pri účasti najmenej dvoch tretín všetkých oprávnených delegátov. Majetok sa rozdelí medzi kluby podľa počtu ich členov nahlásených pri poslednej evidencii.

 

5. Stanovy obsahujú prílohu, v ktorej sú uvedené najdôležitejšie faktografické údaje o zväze. Zmenu údajov v prílohe možno vykonať bez zmeny stanov rozhodnutím predsedníctva a podpisom štatutárneho zástupcu.

 
Schválené dňa 24. septembra 2005, Vysoké Tatry, Tatranské Zruby


Príloha č. 1 k stanovám SBZ


Identifikačné údaje:

Názov : Slovenský bridžový zväz Reg.: MV SR: 9. 4. 1991
Sídlo: Pohraničníkov 2
851 10 Bratislava

IČO: 31770908 Krajská správa ŠÚ SR: 1. 4. 1997
DIČ: nepridelené

Bankové spojenie: SLSP, a. s., 176669007/0900

Štatutárny orgán:

Prezident: Pavel Mokráň

Generálny sekretár: Alojz Zlacký

Predsedníctvo:

Prezident: Pavel Mokráň

Generálny sekretár: Alojz Zlacký

Člen: Martin Hriňák

Člen: Milan Krajčo

Člen: Tibor Menyhért

Člen: Ivan Tatranský

Revízor: Martin Klimčík